Jakość zdjęcia jest jaka jest, bo wykonana telefonem..
- 250 gram mąki krupczatki
- 50 gram mąki pszennej
- 200 gram masła,
- 50 gram pudru,
- 4 sztuki żółtek,
- 150 gram dżemu kwaskowatego- np z mirabelek,
- 200 gram kajmaku,
- orzechy laskowe,
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany 18-procentowej,
- 1 tabliczka czekolady mleczna/ gorzka,
- folia karotenowa/inne ozdoby
Następnie,ciasto rozwałkowujemy. na grubość ok 1,5- 2 cm i wkładamy do formy. Smarujemy cienką warstwą dżemu.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 20 min.Studzimy.
Na przestudzone ciasto wykładamy kajamak, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.Do ozdobienia użyłam ozdoby cukiernicze, orzechy laskowe i folię karotenową, którą nałożyłam na czekoladę gdy już zaczynała delikatnie stygnąć i wracać do poprzedniej zestalonej formy. Folię należy ściągnąć gdy czekolada będzie znowu całkowicie "twarda". Przy nakładaniu folii,ważne jest aby ją dokładnie przyłożyć nie zostawiając w środku pęcherzy powietrza.
smakowicie wygląda:) ładna dekoracja:) no ja też mam nadzieje, że wiosna zdąży przyjść na święta:)
OdpowiedzUsuńdziś u nas jest okropnie:(((
UsuńWooow jakie cudo!!! Możemy po kawałku do kawy???
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie :):)
Tapenda
A proszę Was bardzo:)) Częstujcie się:)również pozdrawiam
Usuń