Jeśli potrzebujecie przepisu na ciacho, gdzie oprócz aromatu miodownika przewijają się nuty orzechów, kwaskowatych jabłek i budyniu, to to ciasto jest zdecydowanie dla Was!
Ciasto:
600 gramów mąki pszennej
3 żółtka z dużych jaj
250 gramów masła
5 łyżek miodu (prawdziwy/)
1 łyżeczka sody
120 gramów cukru pudru
ok.4-6 łyżek śmietany kwaśnej
Z
podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, na początku proponuję
dozować ilość śmietany,ponieważ może się okazać, ze pójdzie nam jej mniejsza ilość-wszystko zależy oczywiście od mąki.
Ciasto ma być miękkie,elastyczne, i jednocześnie ma się nie rozpadać. Gdyby okazało się być zbyt
luźne, podsypujemy mąką.Po uformowaniu,odstawiamy na około 30-60 minut do lodówki, a następnie dzielimy na trzy równe części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie w dużej prostokątnej formie w temp. ok. 170-180stopni przez ok. 10-15 minut.
Masa budyniowa :
0,7 l mleka
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe/śmietankowe
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
150 gramów masła
opcjonalnie kilka esencji waniliowej/ migdałowej
Ok
400 ml mleka nastawiamy z cukrem do zagotowania. W pozostałej ilości
mleka, rozrabiamy mąki wraz z żółtkiem, dokładnie mieszając. Dokładnie
rozmieszaną masę, przelewamy przez sitko do gotującego się mleka i
mieszając cały czas gotujemy ok 2-3 minut aż budyń zgęstnieje, i nie
będzie wyczuwalny smak surowej mąki. Dodajemy masło i całość chwilę jeszcze ogrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego
przestudzenia.Po tym czasie, ucieramy na puszysto masło i stopniowo dodajemy przestudzony budyń- ważne aby miały zbliżoną temperaturę. Gdyby masa okazała się mało słodka, dodajemy puder i chwile miksujemy.
Masa z jabłek:
1,5 litra jabłek prażonych
3 żółte galaretki (proszek)
Przełożenie:
Na pierwszy blat wykładamy tężejącą masę jabłkową przykrywamy drugim blatem (odstawiamy do lodówki). Na środkową warstwę ciasta wykładamy jeszcze gorący budyń, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy 3 blatem. Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą orzechami.
Ciasto bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń