środa, 29 października 2014

Jesienny konkurs z makaronami Malma

Witam wszystkich. Mamy całkiem piękną jesień, chociaż z dnia na dzień robi się coraz chłodniej. Dlatego ja dla ocieplenia mam dla Was kolejny konkurs z makaronami Malma a Wy w zamian szykujcie propozycję na rozgrzewające dania inspirowane smakami jesieni i kuchnią Włoch. 


A oto zasady konkursu.



Konkurs organizuję ja, Marlena, autorka bloga Kuchnia Marlenity, a sponsorem nagród jest marka Malma. Konkurs rozpoczyna się 01.11.2014r  i potrwa do 05. 12.2014r do godz. 23 59.

Do wygrania są dwa zestawy ufundowane przez sponsora a każdy z nich składa się z 12 opakowań makaronów Malma- po 2 z każdego (z 6 obecnie dostępnych)  rodzajów makaronów.


  • - Makaron Penne Rigate - 2 szt
  • Makaron Fusilli - 2 szt
  • - Makaron Conchiglie Rigate - 2 szt
  •   Makaron Spaghetti - 2 szt
  •  Makaron Chifferi Rigate - 2 szt
  • Makaron Capellini Nidi- 2 szt
 Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z nich?

Napiszcie w komentarzu pod tym postem propozycje na rozgrzewające danie z użyciem makaronu/ów Malma  inspirowane kuchnią włoską  i darami jesieni.W przepisie jako składnik ma być wskazany konkretny rodzaj makaronu Malma.  Mogą to być przepisy na zupy, zapiekanki, makarony w sosach, coś na słodko.. co tylko Wam w duszy gra.

Do swoich dań możecie załączyć zdjęcia-mile widziane (szczególnie z opakowaniem makaronu Malma w tle), przysyłajcie je pod adres kuchniamarlenity@gmail.com.  Na zdjęciu ma się znaleźć karteczka z napisem " Makaronowa jesień u Marlenity"  Przesłanie zdjęć, jest równoważne z tym, że  wyrażacie zgodę na zamieszczenie ich w galerii na fp Kuchni Marlenity w galerii konkursowej.

Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę. Zgłoszenia konkursowe pozostawiajcie pod tym postem. Każdy, może zostawić nieograniczona liczbę zgłoszeń ale wszystkie w osobnych komentarzach, podpisane tym samym nickiem/imieniem.  Zgłoszenia anonimowe nie będą brały udziału w konkursie. Niedopuszczalne jest również zgłaszanie większej liczby prac posługując się fałszywymi danymi.

Zabronione jest umieszczanie prac do których nie posiada się praw autorskich.

 Zwycięzców wybiorę w terminie do 4 dni po zakończeniu konkursu a wyniki ogłoszę w osobnym poście. Laureaci będą  mieć trzy dni  na przesłanie swoich danych, po tym czasie, wybiorę inne osoby.

 Wysyłka nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski, w terminie do 14 dni od otrzymaniu adresów od obydwóch zwycięzców.

Wysyłką nagród  zajmuje się agencją reklamowa Synertime  i uczestnik biorąc udział w konkursie wyraża zgodę na przekazanie potrzebnych danych do wysyłki nagrody.

Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.

O wszelkich zmianach które mogłyby się pojawić,np. ewentualne przesunięcia terminu zakończenia, poinformuję wcześniej w tym poście. 

Będzie mi miło jeśli polubicie mój fanpage, oraz  sponsora Malma.

Zapraszam do zabawy i życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję że pojawi się wiele smacznych  propozycji:)

edit:Czas trwania konkursu został wydłużony do 05.12.2014. Zachęcam Was do udziału

!Przypominam, że na liście składników Waszych przepisów musi się znaleźć 1 z makaronów Malma (dostępne makarony znajdziecie powyżej)- czytajcie  dokładnie zasady konkursu.

18 komentarzy:

  1. Makaronowe muffinki z boczkiem i pieczarkami

    Składniki:
    200 g makaronu Malma Capellini Nidi - gniazdka (1/2 opakowania)
    100 g boczku
    100 g pieczarek
    100 g utartego żółtego sera
    cebula
    2 jajka
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu smażymy następnie pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę posiekaną w kostkę.
    Łączymy makaron z boczkiem oraz paieczarkami i cebulą, solimi i pieprzymy do smaku. Po przestudzeniu dodajemy starty żółty ser i jajka, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek do muffinek i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez ok. 20 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 dużych muffinek.

    Przepis i zdjęcie wysłałam na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti z boczkiem i dynią

    Składniki:

    20 dag dobrego boczku
    2 garści świeżego szpinaku
    2 garści startej na tarce dyni (ok 1/2 kg)
    cebula
    200 ml śmietany (użyłam 18%)
    spaghetti
    sól,pieprz, papryka słodka
    2 ząbki czosnku

    Do dzieła!!!

    Spaghetti gotujemy al dente.
    Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy boczek i czekamy aż trochę się wytopi. Dodajemy umyty i oczyszczony z twardych części szpinak - smażymy ok 10 minut, aż będzie miękki. Dodajemy dynię i smażymy aż woda z naszej dyńki trochę odparuje wtedy wlewamy śmietanę i chwilę podgrzewamy całość przyprawiając do smaku. Łączymy na patelni z gorącym makaronem - mieszamy i podajemy ;-)

    Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. 1.opakowanie makaronu SPAGHETTI MALMA
    1. opakowanie mrożonych warzyw na patelnie np. CHIŃSZCZYZNA/ MEKSYKAŃSKIE
    2. filety z kurczaka
    Curry
    Kurkuma
    oliwa
    oliwa z chilli
    1 ząbek czosnku
    2łyżki sosu sojowego

    PRZYGOTOWANIE:
    Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mrożone warzywa ok 10-15 min, następnie dodajemy wcześniej pokrojone filety (drobne paseczki). Gotujemy makaron MALMA SPAGHETTI razem z 1 łyżką kurkumy (dla zabarwienia makaronu) łamiąc go na pół.Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnie. Następnie 2 łyżki sosu sojowego, 1łyżkę curry oraz 1 łyżeczkę oliwy z chilli. Na koniec przecisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku.Wszystko dusić ok 3-5min.
    ZAPEWNIAM NA 100% ŻE OSTROŚĆ SPOWODUJE ROZGRZANIE NASZEGO CIAŁA
    ZWŁASZCZA W ZIMOWE LISTOPADOWE DNI I WIECZORY. ZIANIE OGNIEM MUROWANE ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegetariańska zapiekanka z jesiennymi warzywami.

    Makaron penne rigate Malma – 1 opakowanie
    2 cukinie
    2 czerwone papryki
    bakłażan
    2 cebule
    Koncentrat pomidorowy
    Żółty ser w kostce – ok. 100 g
    Sól
    Olej do smażenia, przyprawy według uznania (ja używam oleju smakowego własnej roboty z dużą ilością chilli, suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią – nie muszę już dodawać przypraw)

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pokrojonego w kostkę bakłażana przesmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy cebule i cukinie pokrojone w półksiężyce oraz papryki pokrojone w kostkę. Smażymy do miękkości i dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego oraz sól. Całość mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
    Zdrowo i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron z mięsem mielonym i warzywami
    Makaron Malma Fusilli
    250 g mielonej wołowiny
    1 duża cebula
    1/2 czerwonej papryki
    1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
    1 ząbek czosnku
    4 ogórki konserwowe
    3 łyżki prażonej cebulki
    4 łyżki keczupu
    3 łyżki sosu Worcester
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki tymianku
    pieprz cayenne
    sól
    2 łyżki tartego sera żółtego
    olej do smażenia
    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
    Na patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie szklista, dodać mielone mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso straci różowy kolor.
    Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, pieprz, tymianek i pieprz cayenne. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki, sos Worcester, keczup, musztardę, natkę pietruszki i prażoną cebulkę.
    Dusić całość na małym ogniu przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i większą część startego sera. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Na talerzu posypać danie resztą sera.

    OdpowiedzUsuń
  6. rafał14:24

    Ja polecam pyszne danie z makaronem świderki i szpinakiem a całość podana z sosem serowo-śmietanowym
    100 gram szpinaku
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    200 ml śmietany 30 %
    tarty parmezan lub pecorino (do smaku garstka)
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sok z 1/2 cytryny
    sól,biały pieprz
    1/3 posiekanego pęczku szczypiorku
    200g suchego makaronu malma świderki

    Makaron gotuję w osolonej wodzie (al dente), odcedzam i odstawiam na bok.
    Oczyszczony szpinak duszę na maśle z dodatkiem pokrojonej drobno cebulki, czosnku.
    Podlewam śmietanką. Kiedy sos zacznie gęstnieć - ciągle mieszam i doprawiam pieprzem. Dodatek soli ze względu na ser może okazać się zbędny.
    Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny.
    Na samym końcu wrzucam posiekany szczypiorek ser, makaron i całość mieszam.. Podaję z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  7. rafał14:30

    na maila przesyłam kontakt do siebie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. rafał14:33

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Panie Rafale zdublowała się Panu ostatnia wiadomość

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałam polecić przepis na spaghetti z sosem bolognese
    mięso mielone wołowe - 500 gramów
    boczek wędzony 4 plastry
    cebula - 2 sztuki
    czosnek ząbki - 2 sztuki
    czerwone wino - 150 mililitrów
    puszka pomidorów 1
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    makaron spaghetti Malma
    ser żółty typu parmezan - 150 gramów
    bazylia - 1 łyżeczka
    oregano do smaku
    oliwa
    1.Boczek, cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż na małym ogniu. cały czas mieszając, aby nie powstały grudki .Następnie dodaj wino i zredukuj jego objętość. Dodaj również koncentrat pomidorowy oraz bazylię i oregano. Całość duś powoli około 60 minut. Mięso powinno być miękkie, a sam sos gęsty.
    2.Ser zetrzyj na tarce.
    3. Ugotuj makaron według sugestii producenta bądź tak jak lubisz. Gorący, odcedzony makaron wymieszaj z sosem i posyp serem.

    Smacznego

    Pozdrawiam Marta Z.

    OdpowiedzUsuń
  11. paczka makaronu Capellini Nidi,
    około 500 g surowego łososia,
    200 ml śmietanki 30%,
    około 2-3 łyżki stołowe kaparów marynowanych,
    1/4 szklanki wina,
    ząbek czosnku,
    oliwa z oliwek,
    garść orzechów włoskich,
    sól/pieprz
    sok z cytryny,

    1. Łososia myjemy, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek . Odkładamy na bok, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości, a następnie rwiemy na kawałki.
    2.Do garnka nalewamy wodę, solimy dodajemy trochę oliwy z oliwek i gotujemy w niej makaron tak aby był al dente. Po odlaniu wrzątku przelewamy go chłodną wodą i pozostawiamy na durszlaku aby odcedzić wodę.
    3.Rozgrzewamy łyżkę -dwie oliwy z oliwek na głębokiej patelni/garnku dodajemy wyciśnięty czosnek, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i dorzucamy posiekane grubo orzechy włoskie. Dodajemy białe wino, kapary i odrobinę soku z cytryny do smaku i dusimy dłuższą chwilę. Na koniec wylewamy na patelnię śmietankę i podgrzewamy tak aby zredukować sos.
    4. Do sosu dodajemy makaron oraz łososia i mieszamy delikatnie. Przed podaniem skropić cytryną i posypać świeżo mielonym pieprzem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. paczka makaronu Capellini Nidi,
    około 500 g surowego łososia,
    200 ml śmietanki 30%,
    około 2-3 łyżki stołowe kaparów marynowanych,
    1/4 szklanki wina,
    ząbek czosnku,
    oliwa z oliwek,
    garść orzechów włoskich,
    sól/pieprz
    sok z cytryny,

    1. Łososia myjemy, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek . Odkładamy na bok, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości, a następnie rwiemy na kawałki.
    2.Do garnka nalewamy wodę, solimy dodajemy trochę oliwy z oliwek i gotujemy w niej makaron tak aby był al dente. Po odlaniu wrzątku przelewamy go chłodną wodą i pozostawiamy na durszlaku aby odcedzić wodę.
    3.Rozgrzewamy łyżkę -dwie oliwy z oliwek na głębokiej patelni/garnku dodajemy wyciśnięty czosnek, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i dorzucamy posiekane grubo orzechy włoskie. Dodajemy białe wino, kapary i odrobinę soku z cytryny do smaku i dusimy dłuższą chwilę. Na koniec wylewamy na patelnię śmietankę i podgrzewamy tak aby zredukować sos.
    4. Do sosu dodajemy makaron oraz łososia i mieszamy delikatnie. Przed podaniem skropić cytryną i posypać świeżo mielonym pieprzem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Proponuję rozgrzewająca zupę dyniowo-gulaszową.
    Składniki:
    Makaron Malma Chifferi Rigate
    0,5 kg mięsa ( moze być indyk lub szynka)
    3 cebule
    Olej do smażenia
    2-3 szklanki dyni w pokrojonej w kostkę
    Dwa kolory papryki, po 1 szt
    Kilka plastrów imbiru
    Zioła, sól, pieprz
    Pomidory krojone (puszka)

    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić juz w garnku docelowym, mięso pokrojone w kostkę dodać do cebuli, smażyć ok 2 min, dodać pokrojoną dynię, paprykę, pomidory i przyprawy, całość zalać bulionem az zrówna się z poziomem warzyw. Gotować pod przykryciem 30-40 min. Na koniec ugotować makaron i dodać tuż przed podaniem, aby nie stracił sprężystości. Całość mozna ozdobić kleksem śmietany i odrobiną świeżej bazylii.

    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    Jestem makoronym łakomczuchem i bardzo podoba mi się Twój przepis. Właśnie wróciłam z pracy i tworzę moje cudo:
    Makaron Malma muszelki z ośmiornicą i zielonym groszkiem. Jest mega pyszny, rozgrzewający bo w skład wchodzą pomarańcze i papryka pepperoni.

    Składniki:
    350 g. makaronu muszelki firmy Malma Conchiglie Rigate;
    4 ząbki czosnku;
    1 świeża czerwona papryka pepperoni lub chilli;
    150 g. ośmiornicy (ja używam takiej z puszki, w sosie własnym);
    150 g. mrożonego groszku;
    2 pomidory pokrojone w kostkę;
    sok z jednej pomarańczy;
    2 goździki;
    dymka;
    oliwa;
    odrobina parmezanu do posypania (jest lepsze) :)

    Sposób przygotowania:
    Ugotuj makaron w dużym garnku z osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu.
    W tym czasie obierz czosnek i pokrój drobniutko, usuń gniazdo nasienne z papryczki i pokrój drobno.
    Połóż czosnek i papryczkę na średnim ogniu, na dużej patelni z 2 łyżkami oliwy. Smaż aż lekko się zrumienią, po czym dorzuć ośmiorniczkę, groszek i pomidory. Wlej do tego sok z pomarańczy i dorzuć goździki.
    Gotuj całość na wolnym ogniu aż makaron będzie gotowy.
    Odcedź makaron. Dopraw sos do smaku i wmieszaj w niego makaron. Posyp startym serem i świeżą dymką
    Jedz natychmiast bo to mega pycha jest! :)

    dzięki, pozdrawiam
    Foty wyślę do Pani na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pasta frittata na jesienne chłody
    Składniki:
    300 g makaronu Spaghetti Malma
    4 jajka
    50 g startego parmezanu
    Po ok. 50 g pokrojonej w kostkę papryki w trzech kolorach
    Sól, pieprz do smaku
    Olej rzepakowy do smażenia
    Wykonanie:
    1. Makaron Spaghetti Malma ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
    2. Jajka wbić do miski, dodać przyprawy, parmezan i pokrojoną paprykę- dokładnie wymieszać.
    3. Wymieszać ze Spaghetti, smażyć na średnim ogniu aż spód się zarumieni, całość przekręcić na drugą stronę i smażyć do rumianości.
    4. Podawać danie na ciepło, pokrojone w trójkąty (jak pizze).
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  16. rafał13:30

    Przesyłam propozycje na spaghetti w wersji typowo jesiennej. Spaghetti ai funghi porcini, znakomity makaron którym zaraził mnie mój włoski przyjaciel.

    1 opakowanie spaghetti Malma
    100 gram prawdziwków
    3-4 łyżki masła
    250 ml kremówki
    2-3 łyżki utartego parmezanu
    1 szalotka
    1 łyżeczka pasty (sosu) z trufli
    sól i pieprz do smaku.
    Makaron gotuję al dent, w trakcie przygotowania sosu.
    Oczyszczone grzyby kroję w małe cząstki i wrzucam na rozgrzaną patelnie wraz z posiekaną drobno szalotką. Całość duszę kilka minut na maśle na małym ogniu. Dodaję śmietankę, pastę z trufli i całość redukuję. Doprawiam do smaku. Na koniec dodaję makaron i utarty parmezan mieszam i i wykładam na talerz.Jeśli masz dostęp, polecam dodać świeżych trufli, zapach coś niebywałego.

    Pozdrawiam. Rafał. raf....80@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. rafał13:57

    Przesyłam propozycje na zapiekankę makaronową w wersji na słodko.

    Ser riccotta 400 gram
    ½ makaronu świderki Malma
    3 jaja
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    300 ml śmietany kremówki
    100 ml mleka
    Małe kawałki dyni ( ok. 200 gram), skarmelizowane w miodzie z dodatkiem soku z limonki
    Garść suszonych moreli, rodzynek, śliwek pokrojonych w mniejsze cząstki
    2-3 łyżki cukru waniliowego

    Makaron gotuję na półtwardo. Jaja ubijam dodając stopniowo cukier aż masa będzie lśniąca. Ser rozdrabniam i mieszam. Następnie dodaję śmietany, mleko i całość dokładnie mieszam. Makaron wymieszany z dynią i bakaliami wykładam do naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego masłem i zalewam śmietankowo-serową warstwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180 stopni na ok. 40 minut. Na zapiekance powinien się utworzyć taki karmelowy kożuszek. Podaję polane miodem.
    Pozdrawiam Rafał.



    Pozdrawiam. Rafał. raf....80@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy14:00

    Witam przesyłam przepis na spaghetti carbonarre
    500 g makaronu spaghetti Malma
    3-4 żółtka
    100-150 g panccetty
    1 ząbek czosnku
    250 ml śmietany kremówki
    parmezan
    oliwa
    sól, pieprz
    Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy boczek z czosnkiem . Dolewamy połowę śmietany, i całość chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem

    Pozdrawiam Eunika.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena