Witam wszystkich. Mamy całkiem piękną jesień, chociaż z dnia na dzień robi się coraz chłodniej. Dlatego ja dla ocieplenia mam dla Was kolejny konkurs z makaronami Malma a Wy w zamian szykujcie propozycję na rozgrzewające dania inspirowane smakami jesieni i kuchnią Włoch.
A oto zasady konkursu.
Konkurs organizuję ja, Marlena, autorka bloga Kuchnia Marlenity, a sponsorem nagród jest marka Malma. Konkurs rozpoczyna się 01.11.2014r i potrwa do 05. 12.2014r do godz. 23 59.
Do wygrania są dwa zestawy ufundowane przez sponsora a każdy z nich składa się z 12 opakowań makaronów Malma- po 2 z każdego (z 6 obecnie dostępnych) rodzajów makaronów.
- - Makaron Penne Rigate - 2 szt
- Makaron Fusilli - 2 szt
- - Makaron Conchiglie Rigate - 2 szt
- Makaron Spaghetti - 2 szt
- Makaron Chifferi Rigate - 2 szt
- Makaron Capellini Nidi- 2 szt
Napiszcie w komentarzu pod tym postem propozycje na rozgrzewające danie z użyciem makaronu/ów Malma inspirowane kuchnią włoską i darami jesieni.W przepisie jako składnik ma być wskazany konkretny rodzaj makaronu Malma. Mogą to być przepisy na zupy, zapiekanki, makarony w sosach, coś na słodko.. co tylko Wam w duszy gra.
Do swoich dań możecie załączyć zdjęcia-mile widziane (szczególnie z opakowaniem makaronu Malma w tle), przysyłajcie je pod adres kuchniamarlenity@gmail.com. Na zdjęciu ma się znaleźć karteczka z napisem " Makaronowa jesień u Marlenity" Przesłanie zdjęć, jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na zamieszczenie ich w galerii na fp Kuchni Marlenity w galerii konkursowej.
Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę. Zgłoszenia konkursowe pozostawiajcie pod tym postem. Każdy, może zostawić nieograniczona liczbę zgłoszeń ale wszystkie w osobnych komentarzach, podpisane tym samym nickiem/imieniem. Zgłoszenia anonimowe nie będą brały udziału w konkursie. Niedopuszczalne jest również zgłaszanie większej liczby prac posługując się fałszywymi danymi.
Zabronione jest umieszczanie prac do których nie posiada się praw autorskich.
Zwycięzców wybiorę w terminie do 4 dni po zakończeniu konkursu a wyniki ogłoszę w osobnym poście. Laureaci będą mieć trzy dni na przesłanie swoich danych, po tym czasie, wybiorę inne osoby.
Wysyłka nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski, w terminie do 14 dni od otrzymaniu adresów od obydwóch zwycięzców.
Wysyłką nagród zajmuje się agencją reklamowa Synertime i uczestnik biorąc udział w konkursie wyraża zgodę na przekazanie potrzebnych danych do wysyłki nagrody.
Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
O wszelkich zmianach które mogłyby się pojawić,np. ewentualne przesunięcia terminu zakończenia, poinformuję wcześniej w tym poście.
Będzie mi miło jeśli polubicie mój fanpage, oraz sponsora Malma.
Zapraszam do zabawy i życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję że pojawi się wiele smacznych propozycji:)
edit:Czas trwania konkursu został wydłużony do 05.12.2014. Zachęcam Was do udziału
Makaronowe muffinki z boczkiem i pieczarkami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
200 g makaronu Malma Capellini Nidi - gniazdka (1/2 opakowania)
100 g boczku
100 g pieczarek
100 g utartego żółtego sera
cebula
2 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu smażymy następnie pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę posiekaną w kostkę.
Łączymy makaron z boczkiem oraz paieczarkami i cebulą, solimi i pieprzymy do smaku. Po przestudzeniu dodajemy starty żółty ser i jajka, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek do muffinek i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez ok. 20 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 dużych muffinek.
Przepis i zdjęcie wysłałam na maila :)
Spaghetti z boczkiem i dynią
OdpowiedzUsuńSkładniki:
20 dag dobrego boczku
2 garści świeżego szpinaku
2 garści startej na tarce dyni (ok 1/2 kg)
cebula
200 ml śmietany (użyłam 18%)
spaghetti
sól,pieprz, papryka słodka
2 ząbki czosnku
Do dzieła!!!
Spaghetti gotujemy al dente.
Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy boczek i czekamy aż trochę się wytopi. Dodajemy umyty i oczyszczony z twardych części szpinak - smażymy ok 10 minut, aż będzie miękki. Dodajemy dynię i smażymy aż woda z naszej dyńki trochę odparuje wtedy wlewamy śmietanę i chwilę podgrzewamy całość przyprawiając do smaku. Łączymy na patelni z gorącym makaronem - mieszamy i podajemy ;-)
Smacznego!!!
1.opakowanie makaronu SPAGHETTI MALMA
OdpowiedzUsuń1. opakowanie mrożonych warzyw na patelnie np. CHIŃSZCZYZNA/ MEKSYKAŃSKIE
2. filety z kurczaka
Curry
Kurkuma
oliwa
oliwa z chilli
1 ząbek czosnku
2łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mrożone warzywa ok 10-15 min, następnie dodajemy wcześniej pokrojone filety (drobne paseczki). Gotujemy makaron MALMA SPAGHETTI razem z 1 łyżką kurkumy (dla zabarwienia makaronu) łamiąc go na pół.Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnie. Następnie 2 łyżki sosu sojowego, 1łyżkę curry oraz 1 łyżeczkę oliwy z chilli. Na koniec przecisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku.Wszystko dusić ok 3-5min.
ZAPEWNIAM NA 100% ŻE OSTROŚĆ SPOWODUJE ROZGRZANIE NASZEGO CIAŁA
ZWŁASZCZA W ZIMOWE LISTOPADOWE DNI I WIECZORY. ZIANIE OGNIEM MUROWANE ;-)
Wegetariańska zapiekanka z jesiennymi warzywami.
OdpowiedzUsuńMakaron penne rigate Malma – 1 opakowanie
2 cukinie
2 czerwone papryki
bakłażan
2 cebule
Koncentrat pomidorowy
Żółty ser w kostce – ok. 100 g
Sól
Olej do smażenia, przyprawy według uznania (ja używam oleju smakowego własnej roboty z dużą ilością chilli, suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią – nie muszę już dodawać przypraw)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pokrojonego w kostkę bakłażana przesmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy cebule i cukinie pokrojone w półksiężyce oraz papryki pokrojone w kostkę. Smażymy do miękkości i dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego oraz sól. Całość mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Zdrowo i smacznie
Makaron z mięsem mielonym i warzywami
OdpowiedzUsuńMakaron Malma Fusilli
250 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku
4 ogórki konserwowe
3 łyżki prażonej cebulki
4 łyżki keczupu
3 łyżki sosu Worcester
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz cayenne
sól
2 łyżki tartego sera żółtego
olej do smażenia
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie szklista, dodać mielone mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso straci różowy kolor.
Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, pieprz, tymianek i pieprz cayenne. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki, sos Worcester, keczup, musztardę, natkę pietruszki i prażoną cebulkę.
Dusić całość na małym ogniu przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i większą część startego sera. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Na talerzu posypać danie resztą sera.
Ja polecam pyszne danie z makaronem świderki i szpinakiem a całość podana z sosem serowo-śmietanowym
OdpowiedzUsuń100 gram szpinaku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 30 %
tarty parmezan lub pecorino (do smaku garstka)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok z 1/2 cytryny
sól,biały pieprz
1/3 posiekanego pęczku szczypiorku
200g suchego makaronu malma świderki
Makaron gotuję w osolonej wodzie (al dente), odcedzam i odstawiam na bok.
Oczyszczony szpinak duszę na maśle z dodatkiem pokrojonej drobno cebulki, czosnku.
Podlewam śmietanką. Kiedy sos zacznie gęstnieć - ciągle mieszam i doprawiam pieprzem. Dodatek soli ze względu na ser może okazać się zbędny.
Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny.
Na samym końcu wrzucam posiekany szczypiorek ser, makaron i całość mieszam.. Podaję z makaronem.
na maila przesyłam kontakt do siebie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPanie Rafale zdublowała się Panu ostatnia wiadomość
OdpowiedzUsuńChciałam polecić przepis na spaghetti z sosem bolognese
OdpowiedzUsuńmięso mielone wołowe - 500 gramów
boczek wędzony 4 plastry
cebula - 2 sztuki
czosnek ząbki - 2 sztuki
czerwone wino - 150 mililitrów
puszka pomidorów 1
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
makaron spaghetti Malma
ser żółty typu parmezan - 150 gramów
bazylia - 1 łyżeczka
oregano do smaku
oliwa
1.Boczek, cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przesmażą dodaj mielone mięso i smaż na małym ogniu. cały czas mieszając, aby nie powstały grudki .Następnie dodaj wino i zredukuj jego objętość. Dodaj również koncentrat pomidorowy oraz bazylię i oregano. Całość duś powoli około 60 minut. Mięso powinno być miękkie, a sam sos gęsty.
2.Ser zetrzyj na tarce.
3. Ugotuj makaron według sugestii producenta bądź tak jak lubisz. Gorący, odcedzony makaron wymieszaj z sosem i posyp serem.
Smacznego
Pozdrawiam Marta Z.
paczka makaronu Capellini Nidi,
OdpowiedzUsuńokoło 500 g surowego łososia,
200 ml śmietanki 30%,
około 2-3 łyżki stołowe kaparów marynowanych,
1/4 szklanki wina,
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
garść orzechów włoskich,
sól/pieprz
sok z cytryny,
1. Łososia myjemy, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek . Odkładamy na bok, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości, a następnie rwiemy na kawałki.
2.Do garnka nalewamy wodę, solimy dodajemy trochę oliwy z oliwek i gotujemy w niej makaron tak aby był al dente. Po odlaniu wrzątku przelewamy go chłodną wodą i pozostawiamy na durszlaku aby odcedzić wodę.
3.Rozgrzewamy łyżkę -dwie oliwy z oliwek na głębokiej patelni/garnku dodajemy wyciśnięty czosnek, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i dorzucamy posiekane grubo orzechy włoskie. Dodajemy białe wino, kapary i odrobinę soku z cytryny do smaku i dusimy dłuższą chwilę. Na koniec wylewamy na patelnię śmietankę i podgrzewamy tak aby zredukować sos.
4. Do sosu dodajemy makaron oraz łososia i mieszamy delikatnie. Przed podaniem skropić cytryną i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
paczka makaronu Capellini Nidi,
OdpowiedzUsuńokoło 500 g surowego łososia,
200 ml śmietanki 30%,
około 2-3 łyżki stołowe kaparów marynowanych,
1/4 szklanki wina,
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
garść orzechów włoskich,
sól/pieprz
sok z cytryny,
1. Łososia myjemy, nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek . Odkładamy na bok, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości, a następnie rwiemy na kawałki.
2.Do garnka nalewamy wodę, solimy dodajemy trochę oliwy z oliwek i gotujemy w niej makaron tak aby był al dente. Po odlaniu wrzątku przelewamy go chłodną wodą i pozostawiamy na durszlaku aby odcedzić wodę.
3.Rozgrzewamy łyżkę -dwie oliwy z oliwek na głębokiej patelni/garnku dodajemy wyciśnięty czosnek, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i dorzucamy posiekane grubo orzechy włoskie. Dodajemy białe wino, kapary i odrobinę soku z cytryny do smaku i dusimy dłuższą chwilę. Na koniec wylewamy na patelnię śmietankę i podgrzewamy tak aby zredukować sos.
4. Do sosu dodajemy makaron oraz łososia i mieszamy delikatnie. Przed podaniem skropić cytryną i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Proponuję rozgrzewająca zupę dyniowo-gulaszową.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Makaron Malma Chifferi Rigate
0,5 kg mięsa ( moze być indyk lub szynka)
3 cebule
Olej do smażenia
2-3 szklanki dyni w pokrojonej w kostkę
Dwa kolory papryki, po 1 szt
Kilka plastrów imbiru
Zioła, sól, pieprz
Pomidory krojone (puszka)
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić juz w garnku docelowym, mięso pokrojone w kostkę dodać do cebuli, smażyć ok 2 min, dodać pokrojoną dynię, paprykę, pomidory i przyprawy, całość zalać bulionem az zrówna się z poziomem warzyw. Gotować pod przykryciem 30-40 min. Na koniec ugotować makaron i dodać tuż przed podaniem, aby nie stracił sprężystości. Całość mozna ozdobić kleksem śmietany i odrobiną świeżej bazylii.
Pozdrawiam
Magda
Witam,
OdpowiedzUsuńJestem makoronym łakomczuchem i bardzo podoba mi się Twój przepis. Właśnie wróciłam z pracy i tworzę moje cudo:
Makaron Malma muszelki z ośmiornicą i zielonym groszkiem. Jest mega pyszny, rozgrzewający bo w skład wchodzą pomarańcze i papryka pepperoni.
Składniki:
350 g. makaronu muszelki firmy Malma Conchiglie Rigate;
4 ząbki czosnku;
1 świeża czerwona papryka pepperoni lub chilli;
150 g. ośmiornicy (ja używam takiej z puszki, w sosie własnym);
150 g. mrożonego groszku;
2 pomidory pokrojone w kostkę;
sok z jednej pomarańczy;
2 goździki;
dymka;
oliwa;
odrobina parmezanu do posypania (jest lepsze) :)
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron w dużym garnku z osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie obierz czosnek i pokrój drobniutko, usuń gniazdo nasienne z papryczki i pokrój drobno.
Połóż czosnek i papryczkę na średnim ogniu, na dużej patelni z 2 łyżkami oliwy. Smaż aż lekko się zrumienią, po czym dorzuć ośmiorniczkę, groszek i pomidory. Wlej do tego sok z pomarańczy i dorzuć goździki.
Gotuj całość na wolnym ogniu aż makaron będzie gotowy.
Odcedź makaron. Dopraw sos do smaku i wmieszaj w niego makaron. Posyp startym serem i świeżą dymką
Jedz natychmiast bo to mega pycha jest! :)
dzięki, pozdrawiam
Foty wyślę do Pani na maila :)
Pasta frittata na jesienne chłody
OdpowiedzUsuńSkładniki:
300 g makaronu Spaghetti Malma
4 jajka
50 g startego parmezanu
Po ok. 50 g pokrojonej w kostkę papryki w trzech kolorach
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
1. Makaron Spaghetti Malma ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
2. Jajka wbić do miski, dodać przyprawy, parmezan i pokrojoną paprykę- dokładnie wymieszać.
3. Wymieszać ze Spaghetti, smażyć na średnim ogniu aż spód się zarumieni, całość przekręcić na drugą stronę i smażyć do rumianości.
4. Podawać danie na ciepło, pokrojone w trójkąty (jak pizze).
Smacznego!
Przesyłam propozycje na spaghetti w wersji typowo jesiennej. Spaghetti ai funghi porcini, znakomity makaron którym zaraził mnie mój włoski przyjaciel.
OdpowiedzUsuń1 opakowanie spaghetti Malma
100 gram prawdziwków
3-4 łyżki masła
250 ml kremówki
2-3 łyżki utartego parmezanu
1 szalotka
1 łyżeczka pasty (sosu) z trufli
sól i pieprz do smaku.
Makaron gotuję al dent, w trakcie przygotowania sosu.
Oczyszczone grzyby kroję w małe cząstki i wrzucam na rozgrzaną patelnie wraz z posiekaną drobno szalotką. Całość duszę kilka minut na maśle na małym ogniu. Dodaję śmietankę, pastę z trufli i całość redukuję. Doprawiam do smaku. Na koniec dodaję makaron i utarty parmezan mieszam i i wykładam na talerz.Jeśli masz dostęp, polecam dodać świeżych trufli, zapach coś niebywałego.
Pozdrawiam. Rafał. raf....80@gmail.com
Przesyłam propozycje na zapiekankę makaronową w wersji na słodko.
OdpowiedzUsuńSer riccotta 400 gram
½ makaronu świderki Malma
3 jaja
1 łyżka kwaśnej śmietany
300 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
Małe kawałki dyni ( ok. 200 gram), skarmelizowane w miodzie z dodatkiem soku z limonki
Garść suszonych moreli, rodzynek, śliwek pokrojonych w mniejsze cząstki
2-3 łyżki cukru waniliowego
Makaron gotuję na półtwardo. Jaja ubijam dodając stopniowo cukier aż masa będzie lśniąca. Ser rozdrabniam i mieszam. Następnie dodaję śmietany, mleko i całość dokładnie mieszam. Makaron wymieszany z dynią i bakaliami wykładam do naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego masłem i zalewam śmietankowo-serową warstwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180 stopni na ok. 40 minut. Na zapiekance powinien się utworzyć taki karmelowy kożuszek. Podaję polane miodem.
Pozdrawiam Rafał.
Pozdrawiam. Rafał. raf....80@gmail.com
Witam przesyłam przepis na spaghetti carbonarre
OdpowiedzUsuń500 g makaronu spaghetti Malma
3-4 żółtka
100-150 g panccetty
1 ząbek czosnku
250 ml śmietany kremówki
parmezan
oliwa
sól, pieprz
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy boczek z czosnkiem . Dolewamy połowę śmietany, i całość chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem
Pozdrawiam Eunika.