Jeśli lubicie śniadania na ciepło a do tego na słodko, to ten przepis jest dla Was:) Polecam spróbować szczególnie gdy zostanie nam chałka, drożdżówka z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje a "zwykła bułka" nabierze drugiego słodkiego życia:)Takie śniadanie jest też idealne na niestety coraz chłodniejsze dni.
Chałka zapiekana w śmietankowo-jajecznej pierzynce
4 kromki chałki
1 jajo
4 łyżki śmietanki kremówki
szczypta cukru
dżem u mnie Łowicz truskawka z czarnym bzem
Odrobina masła
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.Na kromki chałki nakładamy cienką warstwę dżemu.Układamy pod skosem w naczyniu. Jaja mieszamy ze śmietanką na puszystą masę dodajemy szczyptę cukru. Masą zalewamy pieczywo.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut.
też czasami takie robie na śniadanie, świetne:)
OdpowiedzUsuń