piątek, 31 października 2014

Chałka zapiekana w śmietankowo-jajecznej pierzynce



Jeśli lubicie śniadania na ciepło a do tego na słodko, to ten przepis jest dla Was:) Polecam spróbować szczególnie gdy zostanie nam chałka, drożdżówka z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje a "zwykła bułka" nabierze drugiego słodkiego życia:)Takie śniadanie jest też idealne na niestety  coraz chłodniejsze dni.

Chałka zapiekana w śmietankowo-jajecznej pierzynce

4 kromki chałki

1 jajo

4 łyżki śmietanki kremówki 

szczypta cukru

dżem u mnie Łowicz truskawka z czarnym bzem

 Odrobina masła

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.Na kromki chałki nakładamy cienką warstwę dżemu.Układamy pod skosem w naczyniu. Jaja mieszamy ze śmietanką na puszystą masę dodajemy szczyptę cukru. Masą zalewamy pieczywo.


Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut.



http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dzem-dobry-pobudka#

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena