Od jakiegoś czasu tego typu ciasta często goszczą w moim domu. Można je dowolnie modyfikować dodając np.sezonowe owoce albo połowę ciasta połączyć z kakao. Tym razem zrobiłam ciasto z jogurtem greckim a całość wzbogaciłam aromatem pomarańczy.Ciasto ma zwartą, wilgotną strukturę i długo zachowuje świeżość.Szczerze polecam...zwłaszcza dla zabieganych mam, bo przygotowanie trwa chwilę:)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i chwilę mieszamy. Jako ostatnie wsypujemy przesianą mąkę połączone z sodą oraz otartą skórkę, olejek i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy pudrem.
Pomarańczowe ciasto jogurtowe
600 ml jogurtu greckiego
160 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
560 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki cukru z wanilią
2 jaja
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
kilka kropel olejku pomarańczowego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i chwilę mieszamy. Jako ostatnie wsypujemy przesianą mąkę połączone z sodą oraz otartą skórkę, olejek i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy pudrem.
Mmmmm...szybkie, łatwe i na pewno pyszne! Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuń