wtorek, 21 października 2014

Pomarńczowe ciasto jogurtowe

Od jakiegoś czasu tego typu ciasta często goszczą w moim domu. Można je dowolnie modyfikować dodając np.sezonowe owoce albo połowę ciasta połączyć z kakao. Tym razem zrobiłam ciasto z jogurtem greckim a całość wzbogaciłam aromatem pomarańczy.Ciasto ma zwartą, wilgotną strukturę i długo zachowuje świeżość.Szczerze polecam...zwłaszcza dla zabieganych mam, bo przygotowanie trwa chwilę:)


Pomarańczowe ciasto jogurtowe



600 ml jogurtu greckiego

160 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego

560 g mąki pszennej

  3/4 szklanki cukru

  3 łyżki cukru z wanilią  

 2 jaja

skórka otarta z pomarańczy

sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 

kilka kropel olejku pomarańczowego

2 płaskie  łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i chwilę mieszamy. Jako ostatnie wsypujemy przesianą mąkę połączone z sodą oraz otartą skórkę, olejek i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy pudrem.


2 komentarze:

  1. Mmmmm...szybkie, łatwe i na pewno pyszne! Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena