niedziela, 26 kwietnia 2015

Bądź fit na wiosnę!- konkurs z książkami K. Gacy



Zazwyczaj o tej porze roku zauważamy, że rzeczywiście przydałoby się zgubić kilka zbędnych kilgramów (albo i więcej) i wziąć się za siebie... i wtedy zaczynamy poszukiwania tej magicznej diety, lekarstwa na cały nasz smutek spowodowany nadmiarem rozrastającego się tłuszczyku. 

Być może taką pomoc albo przynajmniej inspirację do odchudzonych przepisów  znajdziecie w książce Konrada Gacy, która jest nagrodą w poniższym konkursie. 

Konkurs organizuję ja, Marlena, autorka bloga Kuchnia Marlenity, a sponsorem nagród jest autor książki.

Konkurs rozpoczyna się 26.04.2015r  i potrwa do 05.05.2015 do godz. 23 59.

Do wygrania są trzy równorzędne nagrody w postaci tej książki 


 Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z nich?



Napiszcie w komentarzu pod tym postem propozycje na zdrowe koktajle (warzywne/ owocowe/mieszane) bądź desery (na ciepło/zimno) w stylu fit.

Będzie mi też miło jeśli podzielicie się jakąś cenną wskazówką, radą jak wy radzicie sobie z walką z kilogramami. 


Do swoich przepisów możecie załączyć zdjęcia- będą one mile widziane,  przysyłajcie je pod adres kuchniamarlenity@gmail.com.  Przesłanie zdjęć, jest równoważne z tym, że  wyrażacie zgodę na zamieszczenie ich w galerii na fp Kuchni Marlenity w galerii konkursowej.

Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę. Zgłoszenia konkursowe pozostawiajcie pod tym postem.
Jedna osoba może zgłosić do trzech propozycji
, ale wszystkie w osobnych komentarzach, podpisane tym samym nickiem/imieniem. 

Zgłoszenia anonimowe, bez jakiegokolwiek nicku/imienia nie będą brały udziału w konkursie. Niedopuszczalne jest również zgłaszanie większej liczby prac posługując się fikcyjnymi kontami.

Zabronione jest umieszczanie prac do których nie posiada się praw autorskich.

 Zwycięzców wybiorę w terminie do 3 dni po zakończeniu konkursu a wyniki ogłoszę w osobnym poście. Laureaci będą  mieli dwa dni  na przesłanie swoich danych, po tym czasie, wybiorę inne osoby.

 Wysyłka nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski, w terminie do 14 dni od otrzymaniu adresów od wszystkich  zwycięzców.

Minimalna liczba zgłoszeń do tego aby rozstrzygnąć zwycięzców to 20 zgłoszeń konkursowych.

Wysyłką nagród  zajmuje się agencja reklamowa Synertime  i uczestnik biorąc udział w konkursie wyraża zgodę na przekazanie potrzebnych danych do wysyłki nagrody.

Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.

O wszelkich zmianach które mogłyby się pojawić,np. ewentualne przesunięcia terminu zakończenia, poinformuję wcześniej w tym poście. 

Będzie mi miło jeśli polubicie mój fanpage.


Zapraszam do zabawy i życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję że pojawi się wiele smacznych  propozycji:)

edit: konkurs został przedłużony do. 05.05.

25 komentarzy:

  1. Gofry owsiane z bakaliowym twarożkiem

    Składniki na gofry:

    1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 rozgniecione widelcem banany
    2 łyżki oliwy
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki miodu

    Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie zmiksuj. Smaż w gofrownicy na złoty kolor.

    Twarożek:
    - 200 g twarogu
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżka rodzynek
    - 1 łyżka żurawiny
    - 3 pokrojone suszone śliwki
    Wszystkie składniki zmieszać, w razie potrzeby dolać trochę mleka.
    Usmażone gofry smarować twarożkiem bakaliowym i zajadać


    daria_iciek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka dyniowa panna cotta

    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru/miodu/ew. słodzik
    450 g musu z pieczonej dyni zmiksowanej z cynamonem i kardamonem
    100 g jogurtu naturalnego
    W gorącym mleku rozpuszczam żelatynę i po wystudzeniu mieszam z jogurtem. Następnie miksuję z pieczoną dynią. Doprawiam jeszcze do smaku cukrem i mielonymi goździkami.
    Przelewam do jednej większej lub kilku mniejszych foremek i oczekuję zastygnięcia :)


    daria_iciek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie z cukinii i otrębów
    1/2 szklanki zmielonych na mąkę otrębów
    szczypta proszku do pieczenia/sody
    1 łyżka dżemu
    1 łyżka jogurtu
    200 g startej cukinii
    2 ł. karobu
    2 łyżeczki miodu
    4 łyżki kremu daktylowego (zmiksowane suszone daktyle z odrobiną wody i przyprawy do piernika)
    garść orzechów i daktyli

    Składniki suche wymieszać, dodać mokre składniki i wyłożyć do niewielkiej kokilki połowę masy. W środek dodać krem z daktyli i przykryć pozostałą masą. Piec w 180 stopniach około 1 godziny.


    daria_iciek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosna dla wielu = dieta.
    Jedzenie kilogramów mięsa, uciekanie od pułek z czekoladą w supermarkecie i oddawanie ostatnich wielkanocnych słodyczy rodzeństwu... Brzmi znajomo?
    TO NIE DLA MNIE
    Ja nie mam problemów z utrzymaniem formy. Recepta na sukces? Całoroczna zdrowa, lekka dieta, bogata w warzywa, owoce. Bezglutenowa i bezmleczna- przywilej alergika :)
    Oprócz tego bardzo ważny jest ruch. Nie każę nikomu biegać maratonów ani spędzac godzin na siłowni, ale codzienny spacer sprawi, że od razy poczujemy się lepiej we własnej skórze.
    Na letni deser proponuję jaglane tiramisu.
    Co kryje się w środku, jeśli nie znajdziemy w nim mleka?
    Kasza jaglana, zblendowana z mlekiem kokosowym! Smakuje jak najlepszy budyń. Masę przekładam domowymi bezglutenowymi migdałowymi ciasteczkami, które uprzednio namaczam w kawie i posypuję kakao. Nie wyobrażam sobie deseru bez owoców, więc wykorzystuję także mus z jabłek. Warstwami układam składniki w szklance. Podaję schłodzone! :)
    Zdjęcia przesyłam na e-mail :) Ciepłej, lekkiej, zdrowej i radosnej wiosny!
    idapk@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. a, podpis, Idapk :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielone smoothie ze szpinakiem i płatkami owsianymi
    Składniki :
    * 4 kostki mrożonego szpinaku
    * kiwi
    * banan
    * łyżka płatków bądź otrębów owsianych
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego
    * szklanka mleka
    Przygotowanie :
    Wszystkie składniki przekładamy do blendera, mieszamy. Podajemy od razu. Koktajl przez dodanie mrożonego szpinaku jest idealnie zimny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie,
    bardzo! fajny konkurs. Ta książka mi się marzy, więc ... spróbuję powalczyć ;) Tak jak się walczy z kilogramami, gdy zaczyna się wiosna ;)
    Zacznijmy może od koktajlu na dobry początek dnia - koktajl ananasowo-bananowy:
    Składniki: (na dwie porcje)
    •4 plastry ananasa z lekkiego syropu/lub świeżego ananasa
    •1 średni banan
    •190 g jogurtu naturalnego

    Przygotowanie:

    Plastry ananasa odsączamy z syropu (będzie zdrowiej). Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczamy w misie blendera, dodajemy jogurt i miksujemy. Rozlewamy do przygotowanych pucharków.

    Możemy ozdobić kawałkami ananasa.

    Smacznego

    Matleen "Słodkie okruszki"

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejna propozycja na szybkie i smaczne śniadanie lub posiłek po treningu.
    "Brzoskwiniowo-waniliowa buteleczka śniadaniowa"
    Składniki:
    •2 połówki brzoskwini w lekkim syropie
    •1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego z obniżoną zawartością tłuszczu 175 g (u mnie serek waniliowy z kawałkami laski wanilii)

    Przygotowanie:

    Szybko i prosto. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy wraz z serkiem.

    Smacznego

    Matleen "Słodkie okruszki"

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja ostatnia propozycja, to dietetyczny serniczek o smaku owoców leśnych z winogronami.

    Dlaczego dietetyczny? Bo zamiast zwykłego sera w jego skład wchodzą serki homogenizowane 0% tłuszczu, a delikatnej słodyczy nadają mu winogrona. Przygotowuje się go szybko i łatwo. A po wyciągnięciu z piekarnika możemy bez większych wyrzutów sumienia delektować się idealną porcją serniczka.

    Składniki:
    •2 opakowania serka homogenizowanego 0% o smaku owoców leśnych, czyli 280 g
    •3 winogrona (lub więcej)
    •1 jajko
    •2 łyżki mąki kukurydzianej

    Przygotowanie:

    Serki łączymy z jajkiem. Następnie dodajemy mąkę. Gładką masę serową wkładamy do żaroodpornego naczynia lub innej foremki. Umyte winogrona przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i układamy na wierzch masy serowej.

    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra-dół i pieczemy 25-30 minut.

    Wyciągamy, studzimy na kratce. Jemy sam lub posypany odrobiną cukru pudru.


    Smacznego

    Matleen "Słodkie okruszki"

    Pozdrawiam serdecznie
    P.s. zdjęcia przesyłam mailem

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik z serka wiejskiego i jogurtu

    Zdrowsza wersja sernika na bazie jogurtu naturalnego i serka wiejskiego. Po prostu rozpływa się w ustach. Elegancko wygląda i bosko smakuję :) Wiosna kojarzy mi się właśnie z taką słodką lekkością. Naprawdę warto spróbować. Polecam! :D


    Składniki:
    Ciasteczkowy spód:
    240 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
    120 g. miękkiego masła/ margaryny

    Masa serowa:
    200 g. serka wiejskiego
    250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
    ¾ szkl. cukru
    30 ml. soku z cytryny
    3 duże jajka
    1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody


    Przygotowanie:
    1. Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno formy!). Ciasteczka dobrze wklepać w dno i boki formy. Tak przygotowany ciasteczkowy spód umieścić w lodówce i schłodzić około 30-60 minut.

    2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać do niego twaróg oraz cukier, dobrze zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać jogurt i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.

    3. Sernik piec w 160st.C około 80-90 minut bez termoobiegu. Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony włożyć na minimum 3 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

    Zdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek :) Nie za słodki, bardzo pożywny i pyszny. Polecam!

    Składniki:
    1 szkl. kaszy jaglanej
    2 szkl.mleka
    1 szkl. wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka masła
    laska wanilii

    Dodatkowo:
    1 szklanka żurawiny
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka wody

    Sposób przygotowania:
    1.Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wsypać kaszę, wodę, ziarenka wanilii oraz mleko. Gotować do ugotowanie się kaszy (około 15-20 minut) co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok. Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z bananem, jabłkiem i sokiem pomarańczowym

    Odżywczy koktajl, który wypity z samego rana zapewnia energię do końca dnia :) Prosty i bardzo smaczny! Polecam

    Składniki:
    1 banan
    2 opakowania jogurtu naturalnego
    pół jabłka
    4 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka miodu
    3 plasterki mandarynki

    Sposób przygotowania:
    1.Banan oraz jabłko obrać i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Zblendować do uzyskania gładkiego, jednolitego koktajlu. Pożywny koktajl przelać do 2 szklanek o pojemności 250 ml. Podawać od razu. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koktajl fit : szpinak -100 g, 200 g ile masz ochotę, zamiast szpinaku zamiennie daję jarmuż, jednego banana , jabłko , trochę imbiru, 100 ml przegotowanej wody, łyżka miodu, zamiast wody można dac trochę maślanki lub mleka, jak kto woli, wszystko blendujemy i mix witam pijemy, Składniki można zmieniać według własnych upodobań mogą to byc truskawki, maliny, jagody, mango czy co tylko chcecie nie zapominajcie jednak o zielenince- to jest pyszne;")

    Drugi szybkie danie to naleśniki pełnoziarniste : 150 g maki pełnoziarnistej '(orkiszowej najlepiej) 100 ml mleka, 1 jajko, trochę wody - gdy już mamy naleśniki bez cukru możemy do środka dodać jogurt naturalny z owocami lub mus owocowy samodzielnie przyrzadzony wystarczy tylko zblendować banana z truskawkami i jest pysznie gorąco polecam tym co bez słodkiego żyć nie mogą ;)

    Jak radze sobie z odchudzaniem? Przygotowuję posiłki do pracy w pudełeczkami, wyliczam kalorię, dużo piję, i ćwicze każdego dnia nawet już zaczęłam biegać a kiedyś to było nie do pomyślenia;) Przydałoby się jeszcze trochę inspirujących przepisów;)

    Zaraz puszczę foty dwie ;) paulina_t3@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Jogurtowe- malinowo - bananowe
    Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia.
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    3 jajka
    260 g jogurtu naturalnego
    75 ml oleju
    Aromat waniliowy
    1 banan
    100 g malin
    1 tabliczka białej czekolady
    2 łyżki mleka
    Kilka malin do dekoracji
    Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat waniliowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Banana kroimy w kosteczkę. Pokrojonego banana i świeże maliny dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy świeżymi malinami.
    Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  15. Zielona energia z kiwi, szpinakiem i limonką
    Orzeźwiający, pełen magnezu, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl na bazie kiwi i szpinaku. Rewelacyjny, ponieważ daje uczucie sytości. Idealny na upalne dni!
    2 owoce kiwi
    100 g mrożonego szpinaku
    2 łyżki miodu
    250 ml mleka 2%
    Sok z połowy limonki
    Komosa ryżowa (nasiona quinoa) na wierzch

    Owoce kiwi dokładnie obieramy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy mrożony szpinak. Koktajl dzięki zamrożonym kulkom szpinaku będzie przyjemnie zimny i orzeźwiający. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko, sok z limonki i dosładzamy miodem. Dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy kiwi, posypujemy nasionami quinoa.

    Co robię dla swojej sylwetki i kilogramów? Często przygotowuję takie oto koktajle. Są orzeźwiające i dodają energii. Ogólnie staram się dbać o sylwetkę i zdrowie, jednakże w pracy w trybie siedzącym jest to dość trudne. Każdego dnia staram się ćwiczyć (chociażby po 15 minut), raz w tygodniu chodzę na zumbę i przynajmniej dwa razy robię dłuższy trening. W ciepłe dni do pracy jeżdżę rowerem:-) Sądzę, że przebywanie na świeżym powietrzu również wpływa na nasze zdrowie!

    pozdrawiam Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  16. Koktajl truskawkowo-grejpfrutowy
    Niskokaloryczne, pełne witaminy C truskawki w połączeniu z równie wartościowym grejpfrutem. Taki koktajl ugasi nasze pragnienie w upalne dni ale zadba również o nasze zdrowie (zwiększy odporność, korzystnie wpłynie na nasze serce).
    1 grejpfrut
    1 szklanka mleka 2%
    500 g truskawek
    50 ml miodu
    3 łyżki soku z cytryny

    Grejpfruta dokładnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dokładnie miksujemy i dolewamy mleko. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Dokładnie miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Do połowy kieliszków wlewamy zblendowane truskawki. Po ściance przez lejek delikatnie dolewamy grejpfruta. Dekorujemy truskawkami.

    Autor: Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  17. Dietetyczny koktajl owocowo-owsianySkładniki
    1 szkl napój sojowy owsiany
    1 szkl sezonowych owoców ( truskawki, maliny)
    10-25ml soku malinowego Wykonanie
    Maliny i truskawki dokładnie myjemy, osuszamy przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy napój sojowy owsiany i sok malinowy. Zamiast soku możemy dodać słodzik lub cukier Miksujemy następnie przelewamy do szklanki robimy dekoracje z owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odchudzający koktajl ogórkowy z kiwiskładniki
    2 średnie ogórki
    1 kiwi
    1 łyżeczka koperku
    szczypta imbiru
    2 łyżki płatków owsianych
    sol, pieprz do smaku.wykonanie
    Kiwi i ogórki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki, imbir, koperek miksujemy doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Przelewamy do kieliszka robimy dekoracje według uznania.

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszny koktajl odchudzający !składniki

    200ml maślanki
    1/2 szkl jeżyn
    2 łyżki otręby owsiane.
    owoce sezonowe do dekoracji.
    Jeżyny dokładnie myjemy, osuszamy przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy maślankę i otręby owsiane. Miksujemy następnie przelewamy do szklanki robimy dekoracje z owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ekspresowy budyń jaglany z karobem i musem owocowym
    - 50 g mąki jaglanej
    - 1 szklanka mleka rośłinnego lub krowiego plus 50 ml do rozrobienia mąki
    - łyżeczka karobu/ kakao/ kilka kostek czekolady

    - 200 g mrożonych lub świeżych malin

    Mleko zagotowujemy karobem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z mlekiem i mieszamy, aż całość zgęścieje. Posypujemy mrożonymi malinami.
    Opcja II
    Przekładamy do kokilki i schładzamy.
    Podajemy z malinami, podgrzanymi w garnuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy10:24

    Szybki shake śniadaniowy

    4 łyżki kaszy jaglanej
    szklanka mleka roślinnego
    banan

    Ugotowana kasza plus mleko plus banan miksujemy na gładką masę.

    Aneta Cz.

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy12:27

    Witam , przesyłam moje zgloszenie. Od niedawna staram się jeść regularnie, zabieram ze sobą jedzenie na wynos przez co nie muszę sięgać po zapychacze. A efekty..widać po kilku tygodniach; )
    Garść szpinaku
    garść młodych liści pokrzyw
    1 szklanka doku pomarańczowego najlepiej świeżo wycisnietego
    1mango
    1 maly banan
    wszgstkie skladniki przekladamy do misy i rozdrabmiamy blenderem.
    dosladzamy do smaku miodem bądź ksylitolem.
    Na zdrowie

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy12:32

    2 moje zgloszenie to rownie pyszna propozycja
    3 łyżki płatków owsianych
    Maly banan
    250 ml mleka migdalowego
    100 ml jogurtu
    Szklanka pokrojonych drobno truskawek
    sok z limonki do smaku
    ewentualnie miód do smaku

    wszystkie składniki przekladamy do wysokiego kubka, od blendera-zostawiamy tylko ok.1/3 szklanki truskawek i dokladnie wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy truskawki. Pyszne i pożywne.
    Pozdrawiam serdecznie Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy12:42

    1 ogórek świeży
    Garść szpinaku
    Peczek pietruszki
    kilka listków mięty
    4 kiwi
    250 ml soku z pomarańczy
    1mango
    wszystko razem zmiksować. Doslodzic miodem i ewentualnieddodać soku z limonki.
    Najlepsza dieta tovjak dla mjie nżt;) dużo sportu i tego drugiego na s;) i usmiechu

    pozdrawiam Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimowy12:51

    Truskawki z jogurtem i mlekiem...mmm ppych! Zmiksować i zajadac.

    ola g-k.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena