piątek, 2 maja 2014

Konkurs makaronowy! Serdecznie zapraszam:)


Jeden konkurs za nami, a już mam dla Was kolejny:) Tym razem uszczęśliwieni powinni być fani makaronów, bo mam dla Was dwa duże zestawy do wygrania.




Krótkie zasady konkursu=regulamin

Konkurs organizuję ja, Marlena, autorka bloga Kuchnia Marlenity, a sponsorem nagród jest marka Malma. Zadanie rozpoczyna się 02.05.2014r  i potrwa do niedzieli do godz. 23 59 (18.05.2014r.)

Do wygrania są dwa zestawy ufundowane przez sponsora a każdy z nich składa się z 12 opakowań makaronów Malma- po 2 z każdego (z 6 obecnie dostępnych)  rodzajów makaronów.

  • - Makaron Penne Rigate - 2 szt
  • Makaron Fusilli - 2 szt
  • - Makaron Conchiglie Rigate - 2 szt
  •   Makaron Spaghetti - 2 szt
  •  Makaron Chifferi Rigate - 2 szt
  • Makaron Capellini Nidi- 2 szt
 Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z nich?

Napiszcie w komentarzu pod tym postem propozycje na dania inspirowane kuchnią włoską  w wersji fit,  z wykorzystaniem makaronów sponsora- w przepisie ma być wskazany konkretny rodzaj makaronu Malma. Czekam na propozycje nowych dań, albo znanych tylko w lżejszej wersji. Mogą to być przepisy na sałatki, lekkie dania, przekąski co tylko Wam w duszy gra.Nie zapomnijcie, aby w składnikach znalazł się jeden z makaronów Malma.

Do swoich dań możecie załączyć zdjęcia-mile widziane (szczególnie z opakowaniem makaronu Malma w tle), przysyłajcie je pod adres kuchniamarlenity@gmail.com. Przesłanie zdjęć, jest równoważne z tym, że  wyrażacie zgodę na zamieszczenie ich w galerii na fp Kuchni Marlenity w galerii konkursowej.

Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę. Zgłoszenia konkursowe pozostawiajcie pod tym postem. Każdy, może zostawić nieograniczona liczbę zgłoszeń ale wszystkie w osobnych komentarzach, podpisane tym samym nickiem/imieniem.  Zgłoszenia anonimowe nie będą brały udziału w konkursie. Niedopuszczalne jest również zgłaszanie większej liczby prac posługując się fałszywymi danymi.

Zabronione jest umieszczanie prac do których nie posiada się praw autorskich.

 Zwycięzców wybiorę w terminie do 3 dni po zakończeniu konkursu a wyniki ogłoszę w osobnym poście. Laureaci będą  mieć trzy dni  na przesłanie swoich danych, po tym czasie, wybiorę inne osoby.

 Wysyłka nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski, w terminie do 10 dni od otrzymaniu adresów od obydwóch zwycięzców.

Wysyłką nagród  zajmuje się agencją reklamowa Synertime  i uczestnik biorąc udział w konkursie wyraża zgodę na przekazanie potrzebnych danych do wysyłki nagrody.

Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.

O wszelkich zmianach które mogłyby się pojawić,np. ewentualne przesunięcia terminu zakończenia, poinformuję wcześniej w tym poście. 

Będzie mi miło jeśli polubicie mój fanpage, oraz  sponsora Malma.

Zapraszam do zabawy i życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję że pojawi się wiele smacznych  propozycji:)

!!!!!Przypominam, że na liście składników Waszych przepisów musi się znaleźć 1 z makaronów Malma (dostępne makarony znajdziecie powyżej)- czytajcie  dokładnie zasady konkursu.

42 komentarze:

  1. Sałatka makaronowa :-)
    - opakowanie drobnego makaronu
    - pół małego pora
    - puszka kukurydzy
    - 1 duży ogórek zielony
    - jogurt naturalny
    - łyżeczka musztardy
    - sól i pieprz do smaku
    - 100 g kabanosów drobiowych

    Wkonanie:
    Makaron gotujemy all dente. Odcedzamy i chłodzimy zimną wodą. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę pora, ogórka, kukurydzę i pokrojonego na kawałki kabanosa. Jogurt mieszamy z musztardą, solą i pieprzem i dodajemy do makaronu. Mieszamy wszystko razem. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie proszę o wskazanie jaki makaron Malma Pani poleca:)

      Usuń
  2. Makaron z sosem śmietanowo-łososiowym

    Dowolny makaron
    łosoś wędzony 100 g
    łyżeczka oliwy lub masła
    śmietana (w wersji fit można użyć 12% lub jogurtu)
    pęczek koperku
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy.

    Na patelnię na niewielką ilość oliwy lub masła wrzucamy poszarpanego łososia, chwilę podsmażamy, dodajemy śmietanę i koperek, sól, pieprz do smaku, mieszamy i dusimy może 5 min, na końcu wrzucamy ugotowany makaron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu a może jednak jakiś konkretny makaron Malma?:)

      Usuń
    2. OK, dowolny makaron Malma lub Malma penne rigate :)

      Usuń
  3. 35 dag bobu mrożonego
    30 dag makaronu kolanka Malma
    1/2 czerwonej papryki
    150 ml oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki prażonego sezamu
    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
    Mrożony Bób wrzucić na osolony wrzątek,gotować 15 minut,odcedzić przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Kilkanaście ziaren zostawić w całości a resztę przełożyć do wysokiego naczynia ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną bazylię i melisę cytrynową ,wlać oliwę dodać połowę sezamu,doprawić do smaku solą i pieprzem i zmiksować najlepiej blenderem na gładką masę . Makaron kolanka ugotować all dente w osolonej wodzie odcedzić przełożyć do miski i wymieszać z pesto. Przełożyć na talerze,paprykę czerwoną umyć pokroić na cieniutkie paseczki i udekorować potrawę posypać po wierzchu resztą prażonego sezamu i pozostawionymi ziarenkami gotowanego bobu. Smacznego życzę i pozdrawiam ciepło;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zgłoszenie:) I zapraszam do kolejnych:)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodany 2 razy ten sam przepis:)

      Usuń
  5. Szybki obiad lub lekka kolacja

    Składniki dla 5 osób, bo w towarzystwie lepiej smakuje 

    1 podwójna pierś kurczaka
    1 brokuł
    2 średnie cebule
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 szklanki jogurtu naturalnego
    Sól
    Świeżo mielony pieprz
    Zielona pietruszka lub kolendra (świeże) do posypania
    400 g makaron Malma Fusilli
    Kilka pomidorków koktailowych
    Sposób przygotowania:
    Posiekać cebulę i czosnek a następnie zeszklić na oliwie. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w paski a następnie dodać do cebuli i czosnku. Smażyć około 15 minut często mieszając, na koniec doprawić solą i pieprzem. Chwilę zaparzyć w osolonym wrzątku różyczki brokuła, odcedzić i dodać do kurczaka. Wlać jogurt, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron dodać do sosu z warzywami i mięsem. Wrzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki Podawać posiekaną natką lub kolendrą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) dziękuję i zapraszam do dalszej zabawy

      Usuń
  6. Zrobimy pyszna szybciutka salatke z ...makaronu FUSILLI MALMA ...ktory mi zostal "z wczoraj "...

    Skladniki-
    - glowny skladnik to oczywiscie FUSILLI MALMA
    -piers z kurczaka gotowana na parze ( lub kawalki kurczaka rilowanego, obsmazonego, itd- jak lubimy )
    -salata lodowa
    -bazylia... duza ilosc bazylii
    -sol,pieprz,oliwa z oliwek
    -sok 100% pomidorow

    Makaron gotujemy al dente 9 minut.Odcedzamy ,chlodzimy.Najlepiej ugotowac dzien wczesniej - bez obaw makarony MALMA moga lezec w lodowce, mozna je odgrzewac itd..nie rozsypia sie, nie polamia, nie rozciapia na pewno- zrobilam tego test ;-)
    do makaronu dodajemy nasz sok z 100%pomidorow oraz oliwe z oliwek,odstawiamy aby sok wszedl miedzy spiralki...Makaron nabierze wyrazistosci nie bedzie sie kleil oraz bedzie mial kolorek ...
    Kroimy salate na czasteczki, dodajemy do makaronu, dodajemy naszego kurczaka, bazylie, oliwe, przyprawiamy sola i...smacznego... Ciekawym dodatkiem bedzie tutaj ser pecorino..ale nie moglam go dostac w moim TESCO :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowitości dziękuję za zgłoszenie:)

      Usuń
  7. SAŁATKA BORGO PRIOLO

    * Fenkuł typowo włoski przysmak warzywny...we Włosi się tym strasznie zajadają...i jest to specjał.
    * Nazwe własna, gdyż pierwszy raz jadłam ją we Włoszech u swojej kuzynki, która mieszka w BORGO PRIOLO :)

    SKŁADNIKI:
    1 Fenkuł
    2 Pomarańcze
    Sałata roszponka
    1 łyżka miodu
    2 łyżki sosu balsamicznego
    2 łyżki oleju lnianego
    Garść orzechów włoskich
    sól i pieprz do smaku

    PRZYRZĄDZENIE:
    Fenkuł umyć, wykroić głąb, odciąć końcówki z zieloną natką, pokroić bardzo cieniutkie plastry (najlepiej szatkownicą do warzyw). Można włożyć pokrojony fenkuł do bardzo zimnej wody z lodem na kilka minut, po odsączeniu będzie bardzo chrupki. Na płaskim talerzu rozłożyć umytą roszponkę, na to pokrojony fenkuł i fileciki wykrojone z dwóch pomarańczy. Wymieszać miód, ocet balsamiczny, olej, sól i pieprz aż powstanie gęsty sos, polać sałatkę. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę orzechami oraz odkrojonym od fenkuła zielonym koperkiem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatka na pewno pyszna, ale nie widzę w niej makaronu:( Może jakaś propozycja dodatku makaronu?

      Usuń
    2. Wysłałam 2 zgłoszenia, 1 bez makaronu a drugie z makaronem...ale widzę tylko jedno zgłoszenie??

      Usuń
    3. OBIAD BORGO PRIOLO

      Składniki:

      korzeń fenkułu włoskiego
      cebula
      kapary
      czarne oliwki
      suszone pomidory
      czosnek
      papryczka chili
      łyżka masła
      oliwa z oliwek
      pasta pomidorowa
      bazylia
      oregano
      sól,czarny pieprz
      makaron MALMA - ŚWIDERKI

      PRZYRZĄDZENIE:
      1. Ugotować makaron MALMA
      2.Umyć fenkuł, wykroić twardy środek i pokroić w cienkie piórka.
      3. W żeliwnym garnku rozpuścić oliwę i wrzucić pokrojone warzywo - fenkuł .Smażyć ok.30 minut aż nabierze złotego koloru i się sklaruje.
      4. Wyjąć z garnka fenkuł,następnie zająć się pozostałymi składnikami: pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć ją z papryczką chili.
      5. Dodać kapary, oliwki, suszone pomidory oraz czosnek i przyprawy.
      6. Dodać podsmażony wcześniej fenkuł wsypać do wszystkich warzyw i razem z sosem pomidorowym, dusić pod przykryciem z ugotowanym makaronem ok 5-6min.
      UWAGA: DLA OSÓB BEZ DIETY FIT MOŻNA POSYPAĆ STARTYM PARMEZANEM LUB SEREM FETA. SMACZNEGO :)


      Usuń
    4. PS. OCZYWIŚCIE ŁYŻKA MASŁA ZAMIENIAM NA OLIWĘ Z OLIWEK.

      Usuń
  8. A teraz przepis z makaronem i Fenkułem:

    Składniki:

    korzeń fenkułu włoskiego
    cebula
    kapary
    czarne oliwki
    suszone pomidory
    czosnek
    papryczka chili
    łyżka oliwy z oliwek
    oliwa z oliwek
    pasta pomidorowa
    bazylia
    oregano
    sól,czarny pieprz
    makaron - świderki MALMA

    PRZYRZĄDZENIE:
    1.ugotować makaron MALMA - świderki
    2.Fenkuł umyć i wykroić twardy środek i pokroić w cienkie piórka
    3. W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywo, smażyć około 30 minut aż nabrało złotego koloru i sklarowało się.
    4. Wyjąć z garnka podsmażony fenkuł i zająć się pozostałymi składnikami, pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć ją z papryczką chili.
    5. Dodać kapary, czarne oliwki i suszone pomidory
    6.Dodać wcześniej podsmażony fenkuł i wlać sos pomidorowy.
    7. Dusić ok 5 min z ugotowanym makaronem.

    Ps. Dla osób co nie dbają o linię można posypać po wierzchu startym parmezanem:)
    Obiadzik syty, zdrowy i smaczny :) Jadłam go u kuzynki we Włoszech, pierwszy raz spróbowałam w FENKUŁ. TO DANIE MNIE DO NIEGO PRZEKONAŁO!!!


    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego sudżuka

    Składniki:

    1 mała cukinia
    3-4 suszone pomidory
    1/2 opakowania makaronu Malma spaghetti
    kilka łyżek startego na wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

    Do dzieła!!!

    Makaron gotujemy al dente.
    Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą i pieprzem.
    Sudżuk (jest bardzo twardy) kroimy ostrym nożem w formie drobnych wiórek.
    Makaron łączymy w garnku z duszoną cukinią i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość posypujemy wiórkami kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam na spaghetti Malma zapieczone w pomidorach:
    Składniki:
    4 duże pomidory
    10 dag makaronu spaghetti
    5 dag parmezanu
    2 jajka
    1/2 łyżeczki ziół włoskich-majeranek,oregano.bazylia,rozmaryn
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    natka pietruszki do dekoracji

    Spaghetti zapieczone w pomidorach - PRZYGOTOWANIE:
    Makaron spaghetti łamiemy na pół ,gotujemy all dente w osolonym wrzątku,odcedzamy i osączamy na sicie,zostawimy do wystygnięcia. Pomidory myjemy ścinamy wierzch około 2 cm,ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć środek-pozostałość użyć np do zupy pomidorowej. Parmezan zetrzeć drobniutko na tarce,jajka roztrzepać w miseczce,wsypać ser i wymieszać,doprawić masę jajeczną solą i pieprzem. Wydrążone pomidory wyłożyć makaronem zalać masą jajeczną posypać ziołami włoskimi,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiekać około 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie. Udekorować przed podaniem świeżą taką pietruszki. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fusilli ze szpinakiem i kabanosem – mocno czosnkowe
    Dziś totalne zamieszanie , brak pomysłu na obiadek... a do tego bratanica za 20 minut miała wpaść po treningu. Dziecko będziew zagłodzone, pozbawione energii..więc co? Fusilli, które lubi ze szpinakiem, którego nie lubi i czosnkiem , którego nie darzy sympatią..Jak uczynić by to zjadła? Da się ? Spróbujemy....
    Składniki
    -fusilli od MALMA
    -sok pomidorowy z kartonu
    -kabanosy z zielonym pieprzem i czosnkiem Tarczyński
    -czosnek najlepiej różowy bo jest słodki i niezbyt wyczuwalny
    -masło
    -szpinak-najlepiej świeży * miałam akurat zamrożony
    -sól, pieprz
    Gotujemy wodę na makaron fusilli . Do garnka wkładamy pokrojone w kosteczkę aromatyczne dwa rodzaje kabanosów, dokładamy czosnek, ja dałam pół dużej główki. Następnie dokładamy łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie.
    Solimy,pieprzymy.
    Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy.
    Międzyczasie gotujemy fusilli al dente.
    Dokładamy szpinak. Gotujemy.
    Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy...
    Szpinak staje się delikatny i wkręca się w świderki, jednym słowem- nie rzuca się w oczy ….a oto nam chodzi ! A kabanosy... dodają charakterku potrawie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fusilli Gajowego Rozbójnika

    FUSILLI MALMA . Po zbójnicku, do kufla z piwem... do dzbana z winem...zdrowo bo i wino i piwo zdrowe jest z umiarem...a makaron to juz samo zdrowie..wlosi dobrze wiedza co jedza i ze jedza co dobre!
    Składniki
    rzecz najpotrzebniejsza – FUSILLI MALMA
    sok pomidorowy 100 % od Tymbark
    kiełbasa mocno wędzona , najlepiej z dzika ( nie masz dzika pod ręką? Nie szkodzi- może być dobra wiejska wędzona kiełbaska)
    papryka czerwona i papryka żółta
    czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek,sól,
    masło około łyżki
    Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje.
    Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu zbójnickiego mocno czosnkowego i wędzonego...posypujemy świeżą bazylia ...i...smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa pomidorowa z orzechami ,bazylia i makaronem fusilli
    Zupa pomidorowa po włosku...z makaronem FUSILLI od MALMA. To treściwa i bardzo gęsta zupa/krem.
    Składniki-
    Fusilli MALMA
    jarzyny na zupę
    kości bądz porcja rosołowa
    oliwa z oliwek,sól,pieprz,bazylia
    orzechy włoskie
    masło

    Gotujemy wywar z naszych ulubionych kości lub z porcji kurczaka z dodatkiem jarzynek. Wyjmujemy kości , obieramy z mięsa i wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy przecier pomidorowy bądz butelkę passata di pomodoro. Doprawiamy oliwą, pieprzem, solą. Gotujemy.

    Polewamy naszym kremem pomidorowym. Posypujemy orzechami i dużą ilością świeżej bazylii.. Przed samym podaniem dodajemy łyżeczkę masła. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka makaronowa z rukolą

    składniki:

    200 g makaronu świderki Malma
    2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
    pół słoiczka suszonych pomidorów
    120 g sera feta
    2 garście rukoli


    Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę (koktajlówki na pół). Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać rukolę, można porwać na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę skropić olejem z suszonych pomidorków i jeszcze raz przemieszać. Można też na talerzu ułożyć makaron, a na nim porozkładać resztę składników wtedy sałatka ładniej sie prezentuje na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Makaronowa sałatka z pomidorkami i serkiem sałatkowym

    składniki:

    200 g makaronu świderki Malma
    8 pomidorków cherry
    1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego Turek ISLOS lub inny typu a'la feta
    4 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
    odrobina przyprawy do sałatek

    Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią:)

    OdpowiedzUsuń
  16. spaghetti Malma z tuńczykiem i porzeczkami

    1 opakowanie spaghetti Malma,
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
    15 dkg czerwonych porzeczek,
    skórka otarta z jednej cytryny,
    kilka łyżek oliwy,
    garść liści bazylii,
    sól,
    pieprz

    Ugotować spaghetti. Porzeczki zerwać z łodyżek i zmiksować z kilkoma łyżkami oliwy. Dodać osączonego tuńczyka i porwane liście bazylii. Wymieszać z odcedzonym makaronem, doprawić solą i pieprzem. Posypać skórką cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny konkurs i świetne nagrody, więc i ja z przyjemnością się przyłączę do zabawy :) Uwielbiam makarony dobrej jakości więc chętnie sięgam po Malmę, którą cenię za smak i fantastyczną sprężystość :) Moja propozycja na typowo włoski obiad to pyszne spaghetti Malma z domowym pesto z rukoli z przydomowego ogródka. Danie pyszne, szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i dobre tłuszcze, które świetnie wpływają na nasze włosy, skórę i paznokcie :)

    Składniki:
    300 g makaronu spaghetti Malma
    Pesto:
    150 g rukoli
    70 g orzechów włoskich
    5 łyżek startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
    2 ząbki czosnku
    1/4 pęczka bazylii
    150 ml oleju rzepakowego
    gruboziarnista sól (do smaku)

    Przygotowanie:
    Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekany czosnek, sól, orzechy, starty ser, listki bazylii i 2 łyżki oleju. Miksować dolewając stopniowo olej. Gotowe pesto doprawić solą.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki wody, w której się gotował. Do gorącego makaronu dodać, wodę i kilka łyżek pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejną moją propozycją z użyciem makarony Malma jest przepyszna (i jedna z moich ulubionych) sałatka z tuńczykiem, rukolą i pomidorami koktajlowymi z ziołowym dressingiem. Nieprzeciętnie pyszne połączenie smaków we włoskim stylu :)

    Składniki:
    200 g makaronu penne Malma
    100 g tuńczyka w oliwie z oliwek
    25 g rukoli
    10 pomidorów koktajlowych
    2 łyżki czarnych oliwek
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Dressing:
    3 łyżki oliwy (z tuńczyka)
    1 łyżka soku z cytryny
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki posiekanej bazylii
    1/2 łyżki posiekanego oregano
    sól morska (opcjonalnie)

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować i wystudzić. Zimny makaron ułożyć na talerzu. Dodać liski rukoli, pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki i tuńczyka. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Kuchnia włoska nie istniałaby dla mnie bez fantastycznego, lekkiego ale i bardzo kontrowersyjnego dania: Spaghetti alla puttanesca - czyli spaghetti według kurtyzany :) Jakkolwiek nie brzmiałaby ta nazwa makaron w tym wydaniu jest przepyszny i odpowiedni dla osób lubiących konkretne smaki :)

    Składniki:
    300 g makaronu spaghetti Malma
    3 łyżki oliwy z oliwek
    400 g krojonych pomidorów
    2 czerwone papryczki chili
    1 puszka anchois (8 sztuk)
    3 łyżki czarnych oliwek
    1 łyżka kaparów
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 szczypta oregano
    sól (opcjonalnie)
    pieprz (opcjonalnie)

    Przygotowanie:
    Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać. Smacznego!

    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Dla mnie kuchnia włoska to smak i zapach aromatycznych pomidorów skąpanych w słońcu, intensywnego czosnku oraz świeżych owoców morza, dlatego proponuję:
    makaron Malma Capellini Nidi
    kilka krewetek tygrysich
    kilka suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    Makaron gotujemy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i suszone pomidory a na końcu krewetki. Podsmażamy kilka minut. Wykładamy na makaron i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    A potem delektujemy się smakiem dania i wspomnieniami ze spaceru malowniczą uliczką prowadzącą prosto nad morze Śródziemne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Penne z sosem pomidorowym i marmurkowym kurczakiem

    Składniki:
    - 150 g śmietany
    - 150g serka mascarpone
    - 50 dkg makaronu Penne Rigate Malma
    - 2 duże piersi z kurczaka
    - 4 średnie pomidory
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki ziół prowansalskich
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - szczypta cukru, sól,
    - pieprz, chili


    Wykonanie:
    Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Dusimy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Sparzone pomidory kroimy i wkładamy na patelnię. Całość dusimy przez 5 minut, aż do uzyskania sosu. Dodajemy śmietanę, serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, chili, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Sos podajemy z makaronem ugotowanym na sposób al-dente.
    Polecam :)

    edytabracka@gmail.com

    P.S. zdjęcie wysłałam na pocztę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron z truskawkami. Idealne danie, które każdy z nas co najmniej raz w sezonie truskawkowym musi je przygotować. Można tutaj użyć dowolnego makaronu z firmu Malma. Mi najlepiej pasuja tu świderki.

    SKŁADNIKI:
    300g makaronu świderki MALMA
    500g świeżych truskawek
    250ml jugurt greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Truskawki odszypułkować, umyć. Parę truskawek odłożyć do dekoracji.
    2. Do reszty dodac jugurt i cukier, zmiksować blenderem.
    3. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    4.Gorący makaron przelać chłodna wodą, rozłożyć na talerzu.
    5. Polać sosem truskawkowym i udekorować.

    Smacznego! Jest makaron jest włoskie danie!
    Zdjęcie do przepisu dołączone na poczte:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaronowa sałatka z owocami i sosem jogurtowym

    Składniki:
    - 2 i 1/2 szklanki makaronu Chifferi Rigate Malma
    - 1 i 1/2 szklanki świeżych truskawek
    - 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
    - 1 i 1/2 szklanki czerwonych i zielonych winogron
    - 2/3 szklanki jagód
    - 3 kiwi, pokrojone w pół plasterki
    - 3 łyżki płatków migdałowych

    Sos:
    - szklanka jogurtu naturalnego
    - 1 łyżeczka startej skórki z limonki
    - 2 łyżki soku z limonki
    - 4 łyżki miodu

    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
    W dużej misce delikatnie połączyć ugotowany makaron, owoce i migdały.
    Składniki sosu dokładnie zmiksować, wylać na sałatkę i delikatnie wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam serdecznie :) Myślę ,że będąc we Włoszech ciężko byłoby mi się zdecydować czego skosztować najpierw a jak wiadomo Włochy słyną z pizzy i makaronu. Dlatego moją propozycją na danie włoskie będzie pizza makaronowa z szynką długo dojrzewającą :)
    Potrzebujemy:
    300 g ugotowanego makaronu spaghetti Malma
    100 ml mleka
    3 jajka
    2 łyżki startego żółtego sera
    sól
    oraz dodatkowo na sos pomidorowy pół puszki pomidorów ( lub świeżych)
    oregano, sól , szczypta pieprzu i cukru
    garść rukoli
    kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
    kilka czarnych oliwek
    pół kulki mozzarelli
    kilka szt pomidorków koktajlowych
    oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
    Wykonanie bardzo proste Jajka roztrzepać z mlekiem, żółtym serem i solą. Dodać do masy jajecznej przestudzony makaron całość przelać na patelnie. Po chwili posmarować sosem pomidorowym , posypać pokrojoną mozzarellą i zapiec w piekarniku ok 5 min lub przykryć pokrywką. Gotową pizze posypać rukolą , ułożyć plasterki szynki , oliwki oraz pomidorki całość kropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym :)
    Życzę smacznego :) Pozdrawiam Izabela W.
    ziabkaa17@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam :) Na lekkie wiosenne danie pełne witamin polecam włoska zupę minestrone z pieczonych warzyw z makaronem . Potrzebujemy:
    150 g makaronu Chifferi Rigate Malma
    2 średnie pomidory
    1 czerwoną paprykę
    ok 600 g dyni ze skórą
    kawałek selera
    małą pietruszkę
    1 średnia cebula
    100 g pora
    200 g marchewki
    200 g cukinii
    200 g ziemniaków
    200 g kapusty
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    puszkę białej fasoli ok 200 g
    150 g zielonej fasolki szparagowej
    1,75 l bulionu warzywnego
    2 łyżki natki pietruszki
    dodatkowo tarty parmezan , sól , pieprz oraz oliwa z oliwek.
    Zaczynamy: Piekarnik ustawiamy na 200 stopni . Paprykę przekroić na pół , usunąć gniazda nasienne z dyni usunąć pestki i włókna . Seler i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę , dynie oraz seler z pietruszką wysmarować łyżką oliwy i rozłożyć na blaszce. Piec około 25 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Cebulę, por ,marchew , cukinię oraz ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i również wstawić do piekarnika na około 10 min W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy wrzucić pokrojoną w kostkę kapustę dodać czosnek , liście laurowe całość smażyć około 3 minutki. Dorzucić obie fasolki. Pomidory zmiksować z dyni wybrać miąższ a paprykę pokroić w kostkę . Wszystkie pieczone warzywa dodać do garnka i zalać bulionem, gotować ok 25 min przed końcem gotowania dorzucić makaron. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać posypane natką i parmezanem
    PS mam nadzieję że wszystko jest zrozumiałe bo troszkę namieszałam. Pozdrawiam i życzę smacznego.
    Izabela W.

    OdpowiedzUsuń
  26. Makaron z cukiniowym pesto i anchois
    Składniki na pesto:
    1 średnia cukinia cukinia
    3 ząbki czosnku
    20 listków bazylii
    3 łyżki startego parmezanu
    8 filecików anchois
    2 łyżki oliwy z oliwy
    sól, pieprz
    Do podania:
    500 g makaronu Penne Rigate Malma

    Cukinie umyć, pokroić w plastry. Cukinię wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnię. Posypać solą. Cukinię smażyć tak długo aż zmięknie. Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić,
    Do makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać.
    Makaron nałożyć na talerze, posypać parmezanem i udekorować kilkoma filetami anchois

    OdpowiedzUsuń
  27. Spaghetti Malma aglio, olio e peperoncino najprostszy tradycyjny włoski przepis fit przy tym bardzo zdrowy i smaczny :)
    Skladniki:
    180g makaronu spaghetti Malma
    70ml oliwy extra vergine z oliwek
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 małe ostre suszone papryczki
    4-5 gałązek natki
    2-3 łyżki startego sera parmgiano reggiano
    sól

    Do patelni z rozgrzaną oliwą wkładamy poszatkowane na drobno papryczki i natkę. Do tego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę soli. Po okolo2-3 min. smażenia na wolnym ogniu dodajemy makaron ugotowany al dennte. Mieszamy i gotowe  Podajemy posypane startym parmezanem. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam te spaghetti

    OdpowiedzUsuń
  29. W przepisie na życzenie mojego synka zmieniłam podsmażany boczek na salami i wyszło nam to na zdrowie, a smak o niebo lepszy:)
    Spagetti alla carbonara
    Składniki:
    150 g makaronu spaghetti MALMA
    120 ml śmietanki 12%
    1 żółtko
    50g salami
    szczypta tymianku
    szczypta soli
    Przygotowanie:
    1. Makaron Malma gotujemy al dente .
    2. Śmietankę z żółtkiem , przyprawami i drobno pokrojonym salami podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania.
    3. Gotujemy jeszcze ok. minuty.
    4. Spagetti odcedzamy i polewamy sosem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wita ja przesyłam propozycję na przepyszną sałatkę rodem z Toskanii

    200 gram makaronu kolanka Malma
    100 gram zielonego groszku
    2 młode cukinie
    200 g młodej fasolki
    150 g sera pecorino świeżego
    1 ząbek czosnku
    1 fenkuł
    1 pęczek młodego czosnku
    sól i pieprz świeżo mielone
    oliwa z oliwek
    Makaron , groszek i fasolkę ugotować do odpowiedniej miękkości. Cukinie pokroić w słupki i poddusić na oliwie. Makaron wymieszać razem z warzywami i dodać pokrojony w kosteczkę ser. Następnie dodać ugnieciony czosnek, fenkuła,drobno pokrojony szczypiorek i doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.

    Pozdrawiam Czesława

    OdpowiedzUsuń
  31. SPAGHETTI Z GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI

    - 250 g makaronu spaghetti Malma,
    - 700 g marchewki,
    - kawałek (3, 4 cm) korzenia imbiru,
    - łyżka miodu,
    - łyżka masła,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 3 łyżki pestek dyni,
    - 200 ml soku pomarańczowego,
    - sól.

    Makaron ugotować. Obraną marchewkę, za pomocą obieraczki do warzyw, strugać w długie wstążki. Na suchej patelni uprażyć dynię. Dodać do niej masło i usmażyć posiekany czosnek oraz imbir. Dodać marchewkę i podlać sokiem, posolić. Dusić aż będzie miękka. Dodać miód. Na talerzu układać porcję makaronu i marchewki. Posypać natką.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena