wtorek, 27 maja 2014

Truskawkowy sernik na zimno




Truskawki są coraz lepsze, polskie, słodziutkie. Żalem byłoby nie przygotować czegoś z ich użyciem. Proponuję Wam pyszny, lekki sernik na zimno  z  masą z truskawek, następnie słodszą waniliową i na koniec z musem z truskawek. Pychotka, szczerze polecam. Ten deser może stanowić świetną alternatywę dla tortów albo stanowić miłe zaskoczenie dla gości gdy podamy torcik w takiej formie.



Truskawkowy sernik na zimno 



tortownica-28cm

kilkanaście okrągłych biszkoptów

ok 250 gram podłużnych biszkoptów

1 kg truskawek odejmujemy  ok 10 sztuk do masy

2 galaretki truskawkowe

 1,25 litra śmietany kremówki- 30/36 %

0,5 litra serków homogenizowanych waniliowych

150 gram serka twarogowego półtłustego

kilka łyżek :3-4 jogurtu naturalnego

cukier waniliowy 2-3 łyżki

4  łyżki (z czubkiem) żelatyny

kremówka do dekoracji + listki melisy



2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Oczyszczone truskawki miksujemy blenderem na mus  (odkładamy 1/2 szklanki i dodajemy je do masy poniższej) a następnie łączymy z lekko przestudzonymi galaretkami. Odstawiamy.

Na dno tortownicy wykładamy okrągłe biszkopty, a wzdłuż rantu pionowo, podłużne biszkopty.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. 3/4 l kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec kilka łyżek jogurtu, cukier waniliowy (do smaku) a na koniec żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.  Następnie dodajemy rozdrobnione na mniejsze kawałki truskawki i mus z truskawek. Gotową masę, lekko tężejącą wykładamy na warstwę biszkoptów i wstawiamy do lodówki.

W między czasie przygotowujemy drugą masę . 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy serki homogenizowane i serek twarogowy (ja utarłam go wcześniej blenderem, ale można go zmielić lub użyć mielonego)- jeśli masa wyda Wam się mało słodka- dosładzamy pudrem i miksujemy.. Do ubitej masy dodajemy przestudzoną żelatynę i całość miksujemy. Wykładamy na sernik- ja wyłożyłam między pierwszą a drugą masą warstwę okrągłych biszkoptów ale nie jest to konieczne. Odstawiamy ponownie na kilkanaście minut do lodówki.


Gdy masa będzie ścięta, wykładamy ostatnią warstwę- mus z truskawek i wyrównujemy całość. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i listkami melisy.



Serniczek w przekroju:

konkurs

1 komentarz:

  1. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena