Truskawki są coraz lepsze, polskie, słodziutkie. Żalem byłoby nie przygotować czegoś z ich użyciem. Proponuję Wam pyszny, lekki sernik na zimno z masą z truskawek, następnie słodszą waniliową i na koniec z musem z truskawek. Pychotka, szczerze polecam. Ten deser może stanowić świetną alternatywę dla tortów albo stanowić miłe zaskoczenie dla gości gdy podamy torcik w takiej formie.
Truskawkowy sernik na zimno
tortownica-28cm
kilkanaście okrągłych biszkoptów
ok 250 gram podłużnych biszkoptów
1 kg truskawek odejmujemy ok 10 sztuk do masy
2 galaretki truskawkowe
1,25 litra śmietany kremówki- 30/36 %
0,5 litra serków homogenizowanych waniliowych
150 gram serka twarogowego półtłustego
kilka łyżek :3-4 jogurtu naturalnego
cukier waniliowy 2-3 łyżki
4 łyżki (z czubkiem) żelatyny
kremówka do dekoracji + listki melisy
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Oczyszczone truskawki miksujemy blenderem na mus (odkładamy 1/2 szklanki i dodajemy je do masy poniższej) a następnie łączymy z lekko przestudzonymi galaretkami. Odstawiamy.
Na dno tortownicy wykładamy okrągłe biszkopty, a wzdłuż rantu pionowo, podłużne biszkopty.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. 3/4 l kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec kilka łyżek jogurtu, cukier waniliowy (do smaku) a na koniec żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rozdrobnione na mniejsze kawałki truskawki i mus z truskawek. Gotową masę, lekko tężejącą wykładamy na warstwę biszkoptów i wstawiamy do lodówki.
W między czasie przygotowujemy drugą masę . 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy serki homogenizowane i serek twarogowy (ja utarłam go wcześniej blenderem, ale można go zmielić lub użyć mielonego)- jeśli masa wyda Wam się mało słodka- dosładzamy pudrem i miksujemy.. Do ubitej masy dodajemy przestudzoną żelatynę i całość miksujemy. Wykładamy na sernik- ja wyłożyłam między pierwszą a drugą masą warstwę okrągłych biszkoptów ale nie jest to konieczne. Odstawiamy ponownie na kilkanaście minut do lodówki.
Gdy masa będzie ścięta, wykładamy ostatnią warstwę- mus z truskawek i wyrównujemy całość. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i listkami melisy.
Serniczek w przekroju:
wygląda świetnie, chętnie bym zjadła takie pyszności:)
OdpowiedzUsuń