Jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam. Jest idealne gdy nie mamy czasu na przygotowani czegoś bardziej pracochłonnego, albo gdy nie mamy miksera. I za to je lubię, w jednej misce, w kilka chwil mamy gotowe ciasto. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców- jest doskonałe np. ze śliwkami. Jego niewątpliwą zaletą jest to że naprawdę długo zachowuje swoją świeżość.
Przepis znalazłam tutaj zmieniłam rodzaj jogurtu, bo za każdym razem jak chce je zrobić okazuje się że w najbliższym sklepiku jogurt grecki to towar luksusowy:)
Część jogurtu zastąpiłam też gęstą śmietaną- wyszło i jest pyszne.:)
Wpis rabarbarowy bierze udział w piątej już edycji wspólnego gotowania lubelskich blogerek:) W ramach naszej cyklicznej akcji- lubelskiego kociołka zdecydowałyśmy, że stworzymy przepisy oparte właśnie na rabarbarze.
Pozostałe wpisy z pomysłem na jego użycie, znajdziecie na tych blogach:
- Edyta - Lemoniada rabarbarowa http://www.pasjasmaku.com/
2014/05/ lemoniada-rabarbarowa.html - Wiosenka- www.eksplozjasmaku.blox.pl
- Marta - http://
kolorowo-torcikowo.blogspot.com / - Martyna - http://
chiliandsugar.blogspot.com/ - Ania - http://
przyprawmnie.blogspot.com/ - Karolina - http://
stokolorowkuchni.blox.pl/html - . Dorota - http://
sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ - Gosia - http://
jedzismakuj.blogspot.com/
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
600 ml jogurtu (u mnie 400 ml jogurt naturalny, 200 ml śmietana)
170 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
550 g mąki pszennej (tortowej)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 jaja
sok wyciśnięty z 1 cytryny (można też dodać otartą skórkę)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 500-600 g rabarbaru (można też inne np. śliwki, brzoskwinie, jabłka)
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do dużej blaszki a na wierzch układamy owoce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 50-60 minut (najpierw sam dół a po ok 35 min.góra i dół bez termoobiegu). Po przestudzeniu możemy oprószyć pudrem.
Wpis dodaję też do akcji :
A faktycznie przypomina moje marcepanowe wyglądem ;)
OdpowiedzUsuńSmakowitości ! Jogurtowego jeszcze nie jadłam.
Szczerze polecam, jest tanie i szybkie i naprawdę smakowite:)
OdpowiedzUsuńJogurtowe, marcepanowe czy drożdżowe...! Ważne, że jest słodko, kwaśno i pachnąco. A sezonowość niech nam króluje.
OdpowiedzUsuńDaj kawałek:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze smakują:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a w tym sezonie jeszcze nie przygotowałam.
OdpowiedzUsuń