Zapraszam Was do szybkiej zabawy. Dzięki uprzejmości Agencji Reklamowej Synertime mam dla Was 6 podwójnych zaproszeń na występ Wirujących Derwiszy które odbędzie się już
28. 05. 2014r. o godzinie 19
w sali kongresowej w Warszawie .
Jedyne co musicie zrobić to napisać:
z czym najbardziej kojarzy Wam się Turcja. Zamknijcie oczy i dajcie się porwać fali wyobraźni:).
Odpowiedzi zamieszczajcie w komentarzach pod tym postem- w formie opisowej, wierszyków, rymowanek, przepisów (mile widziane), tak jak tylko macie ochotę- możecie też przysyłać zdjęcia ze swoich podróży (również tych kulinarnych z kuchnią turecką w roli głównej).
Jedna osoba może zgłosić nieograniczoną ilość zgłoszeń, ale w oddzielnych komentarzach.Zgłoszenia anonimowe nie biorą udziału w konkursie.
Pamiętajcie tylko, że" odbiór " nagród odbywa się w Warszawie- weźcie pod uwagę swoje możliwości czasowe i te związane z dojazdem, który leży we własnym zakresie. Zabawa potrwa do czwartku, do soboty do 24 maja a zwycięzców wybiorę jeszcze tego samego dnia.
Po wybraniu zwycięzców poproszę Was o przesłanie Waszych danych (na adres kuchniamarlenity@gmail.com)- imię i nazwisko, które przekaże pracownikowi Agencji Synertime, który zgłosi Wasze dane w celu odbioru biletów ( wejście na występ odbywa się po okazaniu dokumentu potwierdzającego Wasze dane osobowe). Na dane będę czekać do końca poniedziałku 26.05, dlatego śledźcie informacje, aby nie umknęła Wam informacja o nagrodzeniu.
Zaproszenia będziecie też mogli zdobyć na stroniePoznaj Turcję
Będzie mi miło jeśli udostępnicie informację o konkursie swoim znajomym, szczególnie tych z okolic Warszawy.
Zapraszam też do polubienia mojego profilu na Fb :)
Dzień dobry:))
OdpowiedzUsuńmnie smakowo Turcja kojarzy sie z chałwą...choćby z takiego przepisu....
SKŁADNIKI na około 4 kostki chałwy:
300g sezamu
miód
dodatki:
garść pistacji
10 migdałów
olejek migdałowy
olejek waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Sezam prażymy na patelni przez około 4 minuty. Nie może się spalić, bo chałwa będzie wtedy gorzka, dlatego najlepiej jak nie odstąpimy go na krok.
Kiedy sezam będzie już uprażony i przestygnięty wrzucamy go do blendera/malaksera i mielimy na miazgę. Będzie to trwało około 10 minut, dlatego najlepiej robić 2 minutowe przerwy, żeby nie przepalić urządzenia. Kiedy sezam jest już zmielony i przypomina chałwę dodajemy miód. Dajcie tyle, ile lubicie (u mnie około 5 łyżek). Miazgę sezamową z miodem należy dobrze wymieszać. Do osobnej miski przekładamy około 4/5 łyżek miazgi i dodajemy posiekane orzechy lub kilka kropel olejku. Następnie należy wszystko dobrze wymieszać i przełożyć chałwę do plastikowych pojemników wyścielonych folią spożywczą. Następnie należy ugnieść ją łyżką i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
ja urozmaicam czasem i dodaję uprażone płatki owsiane, żurawinę, słonecznik...
pozdrawiam
Editha
Mnie Turcja "kulinarnie" kojarzy się z morelami i figami ;), które można dodawać do dań typu ciasta, musli, desery lub zajadać ze smakiem same. Dojrzewające i wysuszone w anatolijskim słońcu są przepyszne. Niestety w Turcji jeszcze nie byłem, ale na szczęście są dostępne w polskich sklepach.
OdpowiedzUsuńJeśli zaś chodzi o inne skojarzenia, to Ataturk i właśnie wirujący derwisze, których chciałbym zobaczyć na żywo w przyszłym tygodniu ;)
wspaniałe owoce na gorącej plaży. Cieplutkie morz. Plaża Kleopatry to brzmi fantastycznie. Turcja to kraj gdzie chciałabym powrócić . Jedzonko też całkiem , całkiem .Pozdrawiam Zofia
OdpowiedzUsuńWspaniałe owoce, jedzonko też . Ciepłe morze i chałwa na plaży Kleopatry. To naprawdę fantastyczne wspomnienia, a jeszcze wieczorem występy Derwiszy. Jak oni to robią . Chciałabym zobaczyć to jeszcze raz . Pozdrawiam Zofia
OdpowiedzUsuńSuper owoce i świetne jedzenie. Chałwa na plaży Kleopatry. Cieplutkie morze , a wieczorem występy Derwiszy. Jak oni to robią. Chciałabym zobaczyć to jeszcze raz . Pozdrawiam. Zofia
OdpowiedzUsuńLahmacun i ayran! No i wszędzie oko proroka i Ataturk ;)
OdpowiedzUsuń