Mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, domowe ciasto. Jest banalne w przygotowaniu i robi się je równie szybko, jak szybko znika:)
Dzięki dodatkowi jogurtu i oleju, ciasto długo jest świeże i odpowiednio wilgotne. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto po niego sięgać w swojej kuchni.
Zamiast śliwek możecie użyć innych owoców, ja opróżniam zamrażarkę z zapasów śliwkowych:)można też przygotować bez żadnych owoców, a po upieczeniu posypać pudrem- tak jak to wygląda we francuskich domach
Gâteau au Yaourt (jak wspomina autorka). Przepis znalazłam tutaj , zmieniłam tylko co nieco proporcje.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i olejem rzepakowym- mierzone kubeczkami
składniki:
1 mały (200 g) kubeczek
jogurtu naturalnego- kubeczek wykorzystujemy do odmierzania kolejnych składników
3 jaja
3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru (część warto zastąpić cukrem waniliowym)
1 kubeczek oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
ulubione owoce- u mnie śliwki
cukier puder do posypania po wierzchu
Suche produkty mieszamy i przesiewamy (mąkę) do jednego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki, i mieszamy tylko do połączenia- najlepiej ręczną trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto przekłądamy do małej foremki- u mnie 20x30, wykładamy owoce (skórkami do ciasta) i pieczemy ok. 35-40minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno być złociste z wierzchu a patyczek po przekłuciu suchy. Po upieczeniu studzimy.
Uwielbiam jogurtowe z owocami:)
OdpowiedzUsuń