czwartek, 22 maja 2014

Ciasto jogurtowe ze śliwkami na oleju rzepakowym




Mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, domowe ciasto. Jest banalne w przygotowaniu i robi się je równie szybko, jak szybko znika:)
Dzięki dodatkowi jogurtu i oleju, ciasto długo jest świeże i odpowiednio wilgotne. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto po niego sięgać w swojej kuchni.
 

 Zamiast śliwek możecie użyć innych owoców, ja opróżniam zamrażarkę z zapasów śliwkowych:)można też przygotować bez żadnych owoców, a po upieczeniu posypać pudrem- tak jak to wygląda we francuskich domach
Gâteau au Yaourt (jak wspomina autorka). Przepis znalazłam tutaj , zmieniłam tylko co nieco proporcje.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i olejem rzepakowym- mierzone kubeczkami


 składniki:

1 mały (200 g) kubeczek  jogurtu naturalnego- kubeczek wykorzystujemy do odmierzania kolejnych składników
3 jaja
3 kubeczki mąki pszennej
2  kubeczki cukru (część warto zastąpić cukrem waniliowym)
1 kubeczek oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta  sody
ulubione owoce- u mnie śliwki
cukier puder do posypania po wierzchu

 
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę, dlatego wyjmijcie je sobie wcześniej.
Suche produkty mieszamy i przesiewamy (mąkę) do jednego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki, i mieszamy tylko do połączenia- najlepiej ręczną trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto przekłądamy do małej foremki- u mnie 20x30, wykładamy owoce (skórkami do ciasta)  i pieczemy ok. 35-40minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno być złociste z wierzchu a patyczek po przekłuciu suchy.  Po upieczeniu studzimy.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena