Tapiokę odkrywam od niedawna, ale już jestem nią zachwycona. Ma cudowną strukturę, i z racji tego że sama w sobie nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku wspaniale łączy się z innymi dodatkami, dzięki czemu możemy otrzymać niebanalne desery, dania śniadaniowe czy nawet koktajle:)
Dziś przygotowałam dla Was pyszny pudding kokosowy wzbogacony smakiem sosu na bazie dżemu z ananasa. Pewnie nie raz już mieliście okazję przekonać się, że kokos i ananas dają zaskakująco smaczne połączenie.:)
Pudding wspaniale sprawdzi się jako śniadanie,bo jest naprawdę sycące, zawiera wszystkie niezbędne składniki potrzebne w naszym żywieniu a przy okazji polecam osobom które nie mogą/nie chcą spożywać glutenu, tapioka go nie zawiera:)
Pudding wspaniale sprawdzi się jako śniadanie,bo jest naprawdę sycące, zawiera wszystkie niezbędne składniki potrzebne w naszym żywieniu a przy okazji polecam osobom które nie mogą/nie chcą spożywać glutenu, tapioka go nie zawiera:)
100 ml mleka 3,2%
4 łyżki drobnej tapioki
2 łyżki cukru waniliowego
DODATKOWO:
4 łyżki dżemu Łowicz ananasowy
3 łyżki soku ananasowego
1 łyżeczka soku z cytryny
owoce granatu
Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na ok.30 minut. Następnie nastawiamy na mały ogień i gotujemy dosładzając pod koniec. Czas gotowania- ok. 15 minut. Pamiętajcie aby nie odchodzić od palnika, pudding należy często mieszać. Nasze danie będzie gotowe gdy perełki staną się szkliste i przyjemnie miękkie.Dżem zagotowujemy z sokami i chwilę ogrzewamy.
Pudding przekładamy do pucharków.Na wierzch wykładamy sos ananasowy. Dekorujemy kuleczkami granatu i listkami mięty.
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i jak mawia mój maż "z grzeczności nie zaprzeczę:)
Usuń