piątek, 31 października 2014

Pudding kokosowy z tapioki z dodatkiem ananasa



 
Tapiokę odkrywam od niedawna, ale już jestem nią zachwycona. Ma cudowną strukturę, i z racji tego że sama w sobie nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku wspaniale łączy się z innymi dodatkami, dzięki czemu możemy otrzymać niebanalne desery, dania śniadaniowe czy nawet koktajle:) 
Dziś  przygotowałam dla Was pyszny pudding kokosowy wzbogacony smakiem sosu na bazie dżemu z ananasa. Pewnie nie raz już mieliście okazję przekonać się, że kokos i ananas dają zaskakująco smaczne połączenie.:)
Pudding wspaniale sprawdzi się jako śniadanie,bo jest naprawdę sycące, zawiera wszystkie niezbędne składniki potrzebne w naszym żywieniu a przy okazji polecam osobom które nie mogą/nie chcą spożywać glutenu, tapioka go nie zawiera:)

Pudding kokosowy z tapioki z dodatkiem ananasa

 

400 ml mleczka kokosowego

100 ml mleka 3,2%

4 łyżki drobnej tapioki 

2 łyżki cukru waniliowego

DODATKOWO:

4 łyżki dżemu Łowicz ananasowy 

3 łyżki soku ananasowego

1 łyżeczka soku z cytryny

owoce granatu

Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na ok.30 minut. Następnie nastawiamy na mały ogień i gotujemy dosładzając pod koniec. Czas gotowania- ok. 15 minut. Pamiętajcie aby nie odchodzić od palnika, pudding należy często mieszać. Nasze danie będzie gotowe gdy perełki staną się szkliste i przyjemnie miękkie.
Dżem zagotowujemy z sokami i chwilę ogrzewamy.

Pudding przekładamy do pucharków.Na wierzch wykładamy sos ananasowy. Dekorujemy kuleczkami granatu i listkami mięty.

Przepis bierze udział w akcji:

 http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dzem-dobry-pobudka#

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję i jak mawia mój maż "z grzeczności nie zaprzeczę:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena