środa, 27 marca 2013

Babka pomarańczowa

 


Witajcie, dostałam kilka wiadomości z prośbą o przepisy na babkę- taką prostą, która się uda...i oto jest Babka pomarańczowa. Dodatkowo podaję dokładną gramaturę co do grama jaką zastosowałam- więc powinna Wam wyjść tak jak i moja:)) 

 



Dzięki uprzejmości sklepu  Emako, od kilku dni posiadam w swojej kuchni nową wagę- która dokładnie odmierza mi potrzebne surowce do tworzenia kolejnych pyszności. Jako że oprócz zwracania uwagi na walory praktyczne urządzeń jak większość kobiet stawiam też uwagę na ładny wygląd. I ta waga właśnie taka jest:)) Nowoczesna w pięknym wiosennym kolorze- aż chce się piec i gotować. Dużą zaletą- dla mnie jest to, że dzbanek służy od razu za miarkę,więc wszystko co potrzebne mogę od razu umieścić w naczyniu. Kolejną zaletą jest bardzo czytelny, podświetlany  wyświetlacz LCD. A już największym zaskoczeniem i plusem (moja poprzednia waga nie miała takiej funkcji:( )jest opcja automatycznego przeliczania objętości na masę (ml / g) i masy na objętość (g / ml)- co naprawdę ułatwia pracę w kuchni- zwłaszcza jeśli pracujemy na produktach sypkich i płynnych, ponadto zważymy z dokładnością do 1 g:). Waga automatycznie się taruje oraz wyłącza jeśli z niej nie korzystamy. W skali od 1 do 6 daję solidną 5 +  i szczerze polecam- zachęcam do zakupu -na pewno będziecie zadowoleni Kliknij tu:)  :))Polecam też śledzić stronę bo codziennie są nowe promocje- więc jest szansa, że znów pojawi się w promocji.:)


Babka ucierana pomarańczowa



200 g mąka pszenna (typ 450)

120 g mąka ziemniaczana 

80 g cukier kryształ

100 g cukier puder

280 g jaj (u mnie 4 sztuki jaja duże wiejskie)

10 ml esencja pomarańczowa

70 g skórka pomarańczowa

6 g  (mała łyżeczka) proszek do pieczenia

250 g masło/margaryna


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier kryształ. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem( wcześniej łyżkę odkładamy do obsypania skórki kandyzowanej) a następnie pianę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę i aromat.

Gotowe ciasto wykładamy do foremki na babkę (ja włożyłam do 2 jednej większej 2 małej -ale polecam upiec w jednej dużej). Pieczemy ok. 45 minut- (u mnie bez termoobiegu-pod koniec piekąc na opcji góra i dół). Studzimy. Przed podaniem pudrujemy, lukrujemy albo oblewamy czekoladą.Smacznego.


Jeśli macie ochotę obejrzeć produkty sklepu Emako , zapraszam na ich stronę:)Na pewno znajdziecie coś dla siebie.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję. Polecam spróbować:))) My ją w domu lubimy.

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena