Witajcie, dostałam kilka wiadomości z prośbą o przepisy na babkę- taką prostą, która się uda...i oto jest Babka pomarańczowa. Dodatkowo podaję dokładną gramaturę co do grama jaką zastosowałam- więc powinna Wam wyjść tak jak i moja:))
Dzięki uprzejmości sklepu Emako, od kilku dni posiadam w swojej kuchni nową wagę- która dokładnie odmierza mi potrzebne surowce do tworzenia kolejnych pyszności. Jako że oprócz zwracania uwagi na walory praktyczne urządzeń jak większość kobiet stawiam też uwagę na ładny wygląd. I ta waga właśnie taka jest:)) Nowoczesna w pięknym wiosennym kolorze- aż chce się piec i gotować. Dużą zaletą- dla mnie jest to, że dzbanek służy od razu za miarkę,więc wszystko co potrzebne mogę od razu umieścić w naczyniu. Kolejną zaletą jest bardzo czytelny, podświetlany wyświetlacz LCD. A już największym zaskoczeniem i plusem (moja poprzednia waga nie miała takiej funkcji:( )jest opcja automatycznego przeliczania objętości na masę (ml / g) i masy na objętość (g / ml)- co naprawdę ułatwia pracę w kuchni- zwłaszcza jeśli pracujemy na produktach sypkich i płynnych, ponadto zważymy z dokładnością do 1 g:). Waga automatycznie się taruje oraz wyłącza jeśli z niej nie korzystamy. W skali od 1 do 6 daję solidną 5 + i szczerze polecam- zachęcam do zakupu -na pewno będziecie zadowoleni Kliknij tu:) :))Polecam też śledzić stronę bo codziennie są nowe promocje- więc jest szansa, że znów pojawi się w promocji.:)
Babka ucierana pomarańczowa
200 g mąka pszenna (typ 450)
120 g mąka ziemniaczana
80 g cukier kryształ
100 g cukier puder
280 g jaj (u mnie 4 sztuki jaja duże wiejskie)
10 ml esencja pomarańczowa
70 g skórka pomarańczowa
6 g (mała łyżeczka) proszek do pieczenia
250 g masło/margaryna
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier kryształ. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem( wcześniej łyżkę odkładamy do obsypania skórki kandyzowanej) a następnie pianę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę i aromat.
Gotowe ciasto wykładamy do foremki na babkę (ja włożyłam do 2 jednej większej 2 małej -ale polecam upiec w jednej dużej). Pieczemy ok. 45 minut- (u mnie bez termoobiegu-pod koniec piekąc na opcji góra i dół). Studzimy. Przed podaniem pudrujemy, lukrujemy albo oblewamy czekoladą.Smacznego.
Jeśli macie ochotę obejrzeć produkty sklepu Emako , zapraszam na ich stronę:)Na pewno znajdziecie coś dla siebie.
pyszna musi być:)
OdpowiedzUsuńdziękuję. Polecam spróbować:))) My ją w domu lubimy.
Usuń