poniedziałek, 18 marca 2013

Deser w barwach Italli- Tricolore italiano


Ten deser skojarzył mi się z moją ukochaną Italią,z kolorami flagi, stąd jego nazwa. Tą  potrójną słodkość, robimy w tzw. międzyczasie-gdy poszczególne warstwy tężeją możemy się zająć czymś innym. Polecam, jest lekki, i smakowity a przy okazji stanowi piękną  dekorację stołu.



Tricolore italiano

1 galaretka czerwona + 450 ml. wody

1 galaretka np. brzoskwiniowa lub inna o jasnym kolorze +250 ml wody

1 galaretka zielona + 450 ml wody

250 ml kremówki 

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

100 ml mleka


Z podanej proporcji wystarczy nam na małą blaszkę-(połowa standardowej- jeśli chcecie przygotować w normalnej-należy podwoić proporcje). Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 450 ml. gorącej wody-dokładnie mieszamy  i wylewamy do formy odstawiamy do przestudzenia. Jasną galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody i studzimy, aż uzyska temp. pokojową . Kremówkę ubijamy, a do ubitej (konsystencja nie musi być tak sztywna jak do ciast- chodzi aby była odpowiednio napowietrzona)dodajemy cukier, dolewamy mleko chwilę miksujemy i wlewamy jasną galaretkę. Wylewamy na stężałą warstwę zielonej galaretki i ponownie studzimy. W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy czerwoną galaretkę, którą gdy będzie już w temp. pokojowej, wylewamy na stężałą warstwę jasną. Odstawiamy do całkowitego stężenia- do lodówki. Kroimy na kawałki

Patera znów prezentuje się znakomicie:)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)))i zapraszam do dołączenia do mojej witryny i fanpage na Facebook'u

      Usuń
  2. fajny deser i fajne zdjęcia:) podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają zajebiście. Mam nadzieję, że nie usuniesz komenta. Pozdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena