czwartek, 28 marca 2013

Zakwas na żur

Właśnie zaczynam intensywne  prace w kuchni więc póki co będzie bardzo krótko:))
Kto jeszcze nie ma, to już ostatni moment na nastawienie zakwasu na żurek.


250 gram mąki żytniej/ żurkowej

ok.500 ml.-1 l  letniej wody (przegotowanej -ma być lekko ciepła)

1 ząbek rozgniecionego czosnku

kilka ziarenek ziela angielskiego 

2-3 liście laurowe

dodatkowo  2 łyżki czynnego zakwasu na chleb albo kawałek chleba pieczonego na zakwasie-nie na drożdżach i polepszaczach!!

Mąkę wsypujemy do czystego słoja lub glinianego naczynia zalewamy  wodą i dodajemy pozostałe składniki. W zależności od użytej mąki możemy zwiększyć ilość wody. Najlepiej użyć mąki o wyższym typie.Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne dni, o tej samej porze mieszamy. 
 odstawiamy na kilka dni.Zakwas jest gotowy gdy będzie miał swój kwaśny specyficzny zapach (nie gorzki-jeśli gorzki to nie wyszedł:() i będzie się rozdzielał na warstwy.
Po pierwszym dniu na zakwasie pojawi się piana,która  będzie lekko buzować - nie przeraźcie się tak ma być:))


Reszta później:)))miłego dnia i owocnej pracy w kuchni:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena