Właśnie zaczynam intensywne prace w kuchni więc póki co będzie bardzo krótko:))
Kto jeszcze nie ma, to już ostatni moment na nastawienie zakwasu na żurek.
Mąkę wsypujemy do czystego słoja lub glinianego naczynia zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. W zależności od użytej mąki możemy zwiększyć ilość wody. Najlepiej użyć mąki o wyższym typie.Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne dni, o tej samej porze mieszamy.
odstawiamy na kilka dni.Zakwas jest gotowy gdy będzie miał swój kwaśny specyficzny zapach (nie gorzki-jeśli gorzki to nie wyszedł:() i będzie się rozdzielał na warstwy.
Po pierwszym dniu na zakwasie pojawi się piana,która będzie lekko buzować - nie przeraźcie się tak ma być:))
Reszta później:)))miłego dnia i owocnej pracy w kuchni:))
Kto jeszcze nie ma, to już ostatni moment na nastawienie zakwasu na żurek.
250 gram mąki żytniej/ żurkowej
ok.500 ml.-1 l letniej wody (przegotowanej -ma być lekko ciepła)
1 ząbek rozgniecionego czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
dodatkowo 2 łyżki czynnego zakwasu na chleb albo kawałek chleba pieczonego na zakwasie-nie na drożdżach i polepszaczach!!
odstawiamy na kilka dni.Zakwas jest gotowy gdy będzie miał swój kwaśny specyficzny zapach (nie gorzki-jeśli gorzki to nie wyszedł:() i będzie się rozdzielał na warstwy.
Po pierwszym dniu na zakwasie pojawi się piana,która będzie lekko buzować - nie przeraźcie się tak ma być:))
Reszta później:)))miłego dnia i owocnej pracy w kuchni:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena