wtorek, 26 marca 2013

Sałatka z selerem marynowanym


Jedna z moich ulubionych. Bardzo syta, i smakowita. Dodatkową zaletą jest to, że robi się bardzo szybko-więc jeśli tylko macie ochotę polecam na święta:))

Sałatka z selerem:

1 puszka kukurydzy

1 słoiczek selera marynowanego

1 puszka fasoli

1 mała kapusta pekińska (taka naprawdę nie duża)

ok 100 gram szynki/polędwicy domowej (nie jest konieczna jeśli ktoś np. nie jada mięs)

ok 100 gram makaronu drobne muszelki

1 cebulka

1 jabłko 

2-3 korniszony

kilka łyżek majonezu+ 1łyżka jogurtu naturalnego

pieprz (sól jeśli ktoś chcę ja nie lubię słonych dań a ta sałatka  raczej nie powinna być słona)

musztarda do smaku

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Warzywa z puszki płuczemy i odcedzamy. Seler wyciskamy (ja najpierw go  przepłukuję a następnie odciskam z wody-nie lubię jak później sałatka ''podchodzi wodą". Kapustę szatkujemy drobno. Jabłko,cebulę i korniszony kroimy w kosteczkę, szynkę w większą kostkę lub paseczki. Do całości dodajemy kilka łyżek majonezu ( w zależności od tego jaką konsystencję chcecie uzyskać, jogurt i doprawiamy pieprzem oraz musztardą. Całość mieszamy. 







2 komentarze:

  1. też lubię taką sałatkę, jeszcze do niej szynkę dodaje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena