Bardzo lubię to ciasto, moi domownicy również. Najlepsze po 2 dniach- gdy smaki idealnie się przejdą. Słodycz orzechów w karmelu łamie kwaskowata warstwa jabłek, co jak dla mnie wspaniale się ze sobą uzupełnia. Przepis pochodzi z książki "102 ciasta siostry Anastazji"- z moimi drobnymi zmianami.
Sękaczek:
na ciasto:
250 gram mąki pszennej
100 gram krupczatki
250 gram masła (opcjonalnie margaryny)
1 łyżka cukru waniliowego
90-100 gram drobnego cukru
2 jaj + 1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do masy z jabłek:
2 kg jabłek- najlepiej szara reneta
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
2 żółte/pomarańczowe galaretki
do masy orzechowej:
250 gram drobno posiekanych orzechów
100 gram cukru brązowego
1 łyżka cukru kryształu
3-4 łyżki mleka
3 łyżki miodu
120 gram masła
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy odstawić na ok.30 minut do lodówki Rozgrzewamy piec do ok. 190 stopni. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki (standardowej wielkości) wyłożone pergaminem.Pieczemy kolejno po ok.15-20 minut- do zrumienienia. Studzimy.
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach.Przekładamy do garnka dodajemy masło i dusimy pod przykryciem-mieszając od czasu do czasu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretki i opcjonalnie cukier- jeśli masa będzie baaardzo kwaśna. Dokładnie mieszamy zagotowujemy i studzimy.
Składniki na masę orzechową przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na wolnym ogniu -aż masa zacznie się robić o lekko karmelowej konsystencji. ok 15 minut.Studzimy
Na pierwszą warstwę wykładamy połowę jabłek i przykrywamy drugą warstwą. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
Następnie wykładamy 2 warstwę jabłek i przykrywamy 3 warstwą ciasta. Na wierzch wylewamy masę orzechową. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Tak jak mówiłam, ciasto najlepiej smakuje po ok.2-3 dniach.
Masa orzechowa gdy przestygnie stężeje, i nie będzie problemów z krojeniem.
wygląda bardzo smacznie i słodko:) pycha w sam raz do kawy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i pozdrawiam:)
UsuńWspaniałe! Bardzo apetycznie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuń