środa, 27 marca 2013

Sękaczek- ciasto w złotych barwach





Bardzo lubię to ciasto, moi domownicy również. Najlepsze po 2 dniach- gdy smaki idealnie się przejdą. Słodycz orzechów w karmelu łamie kwaskowata warstwa jabłek, co jak dla mnie wspaniale się ze sobą uzupełnia. Przepis pochodzi z  książki "102 ciasta siostry Anastazji"- z moimi drobnymi zmianami. 

 

Sękaczek: 

na ciasto:

250 gram mąki pszennej

100 gram krupczatki

250 gram masła (opcjonalnie margaryny)

1 łyżka cukru waniliowego

90-100 gram drobnego cukru

2 jaj + 1 żółtko

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

do masy z  jabłek:

2 kg jabłek- najlepiej szara reneta

1 łyżka masła

2 łyżki brązowego cukru

2 żółte/pomarańczowe galaretki

do masy orzechowej:

250 gram drobno posiekanych orzechów

100 gram cukru brązowego

1 łyżka cukru kryształu

3-4 łyżki mleka

3 łyżki miodu

120 gram masła


Przesianą  mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy odstawić na ok.30 minut do lodówki Rozgrzewamy piec do ok. 190 stopni. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki (standardowej wielkości) wyłożone pergaminem.Pieczemy kolejno po ok.15-20  minut- do zrumienienia. Studzimy.

Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach.Przekładamy do garnka dodajemy masło i dusimy pod przykryciem-mieszając od czasu do czasu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretki i opcjonalnie cukier- jeśli masa będzie baaardzo kwaśna. Dokładnie mieszamy zagotowujemy i studzimy.

Składniki na masę orzechową przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na wolnym ogniu -aż masa zacznie się robić o  lekko karmelowej konsystencji. ok 15 minut.Studzimy

Na pierwszą warstwę wykładamy połowę jabłek i przykrywamy drugą warstwą. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

Następnie wykładamy 2 warstwę jabłek i przykrywamy 3 warstwą ciasta. Na wierzch wylewamy masę orzechową. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.


Tak jak mówiłam, ciasto najlepiej smakuje po ok.2-3 dniach.
Masa orzechowa gdy przestygnie stężeje, i nie będzie problemów z krojeniem.




4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie i słodko:) pycha w sam raz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Bardzo apetycznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena