Witajcie, czy zwróciliście uwagę kupując cukry waniliowe, na to, że w większości przypadków świadomie czy też nie sięgamy po cukier wanilinowy? Niestety, tych z prawdziwą wanilią nadal w wielu sklepach brakuje ale jest na to sposób:)) Taki cukier bez problemu możemy przygotować we własnym domu. Możemy aromatyzować zarówno cukier biały jak i brązowy:) Ja przygotowuję zarówno z jednego jak i drugiego albo łącze je razem.
fot. Marlena |
Składniki:
- po 1 szklance cukru trzcinowego i białego
- 2 laski wanilii
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż a następnie-np. łyżeczką
zeskrobujemy nasionka. Wanilię możemy przeciąć jeszcze na kilka drobniejszych części i mieszamy z jednym i z drugim cukrem (zarówno laskę wanilii jak i ziarenka- po 1wanilii na szklankę cukru). Do słoiczków wsypujemy warstwami cukry i zakręcamy słoik, delikatnie wstrząsamy. Z takiego cukru najlepiej zacząć korzystać po ok. 1 - 2 tygodniach. Z czasem możemy uzupełniać braki kolejnymi porcjami cukru, bo wanilia ma naprawdę silny aromat:)
Juz kilka razy zabierałam się do zrobienia własnego cukru. W końcu musze się zabrać.
OdpowiedzUsuńDZiękuję za przypomnienie!
też robię w domu cukier waniliowy, jest dużo smaczniejszy niż kupny:)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować:)
OdpowiedzUsuń