sobota, 30 marca 2013

Jaja marynowane w occie balsamicznym




Święta już naprawdę blisko, za kilka godzin siądziemy z bliskimi do wspólnego świątecznego stołu (a dziś szczególnie szybko- bo czeka nas zmiana godziny). Mam jeszcze dla Was bardzo szybki i prosty sposób jak możecie zaskoczyć swoich bliskich czymś oryginalnym w smaku jak i formie podania. Jaja w occie balsamicznym- są specyficzne w smaku- winne, o posmaku octowym ale na pewno warte spróbowania i posmakowania. Większość moich bliskich jest nimi zachwycona, części nie odpowiadają ze względu na zdecydowany smak. Mi osobiście smakują i szczerze polecam. Jeśli nie chcecie otrzymać jaj o tak intensywnym smaku- myślę,że  do octu możecie dodać trochę wody (ja póki co marynowałam je w czystym occie balsamicznym i tak pozostanie:)

 



jaja w occie balsamicznym

jaja- kilka sztuk w zależności od tego ile chcecie zamarynować

ocet balsamicznuy- tak aby pokrył całą powierzchnię jaj (ale co najmniej 300 ml)

sól i pieprz do smaku 

rzeżucha 

Jaja gotujemy ok. 5-6 minut od zagotowania wody, następnie hartujemy,obieramy i płuczemy . Ocet zagotowujemy i wkładamy do niego obrane  jaja i całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia i zamarynowania na całą noc. Najlepiej wybrać do tego wąskie, wysokie  naczynie- wtedy octu nie pójdzie nam tak dużo. Jeśli chcecie do ostu możecie dorzucić np. gałązkę rozmarynu albo dodać trochę soli. Podajemy na 2 dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena