sobota, 23 marca 2013

Lody jagodowe z domową frużeliną

 Wiem, że pogoda jeszcze niespecjalna na lody ale wierzę, że niedługo będzie już ciepło:))) Wiosno przywołuję Cię do porządku:)) Wracaj do nas:)

 Domowe lody jagodowe pod pierzynką z frużeliny.


fot. Marlena

Składniki:)

500 ml kremówki

2 łyżki jogurtu naturalnego

150 ml mleka skondensowanego

150 gram jagód

4 łyżki  cukru kryształu

5 łyżek frużeliny jagodowej

Wykonanie: Jagody utrzeć z cukrem- najlepiej za pomocą blendera. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z jagodami i mleczkiem skondensowanym. Przełożyć do pojemniczków- ja włożyłam do silikonowych foremek do puddingu/panny cotty itp. Mrozić kilka godzin.(Co najmniej 3-4). Wyłożyć na talerzyk i polać frużeliną jagodową.

Domowa frużelina jagodowa:

1 szklanka jagód

300 ml wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  

1-2 łyżki cukru

Jagody zagotowujemy w 250 ml wody wraz  z cukrem. W pozostałej części wody mieszamy mąkę ziemniaczaną (możemy też użyć  kisielu) i cały czas mieszając wlewamy do gotujących się jagód. Studzimy. Tak samo możemy zrobic frużelinę z innych owoców- np. wiśni czy malin. 

 


4 komentarze:

  1. Domowa frużelina.. to jest coś :D A jeszcze z domowymi lodami! Przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję bardo :)) i pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, w pierwszy momencie myślałam, ze to panna cotta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody jagodowe to zdecydowanie smak lata. Boskie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena