Wiem, że pogoda jeszcze niespecjalna na lody ale wierzę, że niedługo będzie już ciepło:))) Wiosno przywołuję Cię do porządku:)) Wracaj do nas:)
Składniki:)
Domowe lody jagodowe pod pierzynką z frużeliny.
fot. Marlena |
Składniki:)
500 ml kremówki
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 ml mleka skondensowanego
150 gram jagód
4 łyżki cukru kryształu
5 łyżek frużeliny jagodowej
Wykonanie: Jagody utrzeć z cukrem- najlepiej za pomocą blendera. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z jagodami i mleczkiem skondensowanym. Przełożyć do pojemniczków- ja włożyłam do silikonowych foremek do puddingu/panny cotty itp. Mrozić kilka godzin.(Co najmniej 3-4). Wyłożyć na talerzyk i polać frużeliną jagodową.
Domowa frużelina jagodowa:
1 szklanka jagód
300 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki cukru
Jagody zagotowujemy w 250 ml wody wraz z cukrem. W pozostałej części wody mieszamy mąkę ziemniaczaną (możemy też użyć kisielu) i cały czas mieszając wlewamy do gotujących się jagód. Studzimy. Tak samo możemy zrobic frużelinę z innych owoców- np. wiśni czy malin.
Domowa frużelina.. to jest coś :D A jeszcze z domowymi lodami! Przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardo :)) i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, w pierwszy momencie myślałam, ze to panna cotta:)
OdpowiedzUsuńLody jagodowe to zdecydowanie smak lata. Boskie!
OdpowiedzUsuń