środa, 20 marca 2013

Wielkanocny torcik jogurtowy

Mam dla Was kolejną propozycję słodkiego Świątecznego wypieku. Torcik jest lekki i nie jest zbyt słodki. Możecie zamienić smaki jogurtów i jak i owoców. 

fot. Marlena




Wielkanocny torcik jogurtowy

Składniki:



Na biszkopt:
8 jaj
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru



1 łyżeczka proszku do pieczenia



1 łyżka octu



dżem - użyłam kiwi-limonka



1 puszka brzoskwiń



200 g truskawek/borówek/ jagód



2 łyżki cukru waniliowego/1 opakowanie



1 łyżka soku z cytryny/ ¼ łyżeczki kwasu cytrynowego



250 ml kremówki



450 ml mleka



200 g masła



1 jogurt 500 ml smak brzoskwiniowy



1 jogurt 500 ml smak truskawkowy/ jagodowy/malinowy



3 łyżki  żelatyny spożywczej



150 ml naparu z herbaty



1 budyń waniliowy



Posypka  z białej czekolady



Cukrowe koraliki 



Wykonanie: Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki średniej wielkości/ może być tortownica. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej).

Budyń ugotować (450 ml mleka) dodając 3 łyżki cukru i  cukier wanilinowy.

Upieczony biszkopt przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń, soku z cytryny sporządzić poncz. Nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie posmarować dżemem. Brzoskwinie  (zostawić 1 do dekoracji)pokroić na drobne cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na 2 porcje. Do pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać połowę rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą warstwą i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć z pozostałą kremówką i żelatyna oraz owocami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2 warstwę. Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć.

Przestudzony budyń zmiksować z utartym masłem  (opcjonalnie można dodać kilka kropel ulubionego aromatu albo kieliszek likieru). Masą obłożyć tort obsypać boki czekoladą. Wierzch udekorować pozostałą masą, którą należy przełożyć do worka cukierniczego/ szprycy i wykończyć według uznania. Napis alleluja wykonałam z cukrowych koralików.
Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dzień.

Więcej zdjęć postaram się doda jutro:))
Dobrej nocy dla wszystkich 

8 komentarzy:

  1. Ale świąteczne ciacho! :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny! Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju...

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wygląda,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:)) i polecam-pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej:))

      Usuń
  5. podpowiem mamie aby zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pochwal się jak zrobi i jak wyszło:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena