fot. Marlena |
Wielkanocny
torcik jogurtowy
Składniki:
Na biszkopt:
8 jaj
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
dżem - użyłam kiwi-limonka
1 puszka brzoskwiń
200 g truskawek/borówek/ jagód
2 łyżki cukru waniliowego/1 opakowanie
1 łyżka soku z cytryny/ ¼ łyżeczki kwasu cytrynowego
250 ml kremówki
450 ml mleka
200 g masła
1 jogurt 500 ml smak brzoskwiniowy
1 jogurt 500 ml smak truskawkowy/ jagodowy/malinowy
3 łyżki żelatyny spożywczej
150 ml naparu z herbaty
1 budyń waniliowy
Posypka z białej czekolady
Cukrowe koraliki
Wykonanie: Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki średniej wielkości/ może być tortownica. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej).
Budyń ugotować (450 ml mleka) dodając 3 łyżki cukru i
cukier wanilinowy.
Upieczony biszkopt przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty,
odlanego soku z brzoskwiń, soku z cytryny sporządzić poncz. Nasączyć
pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie posmarować dżemem. Brzoskwinie (zostawić 1 do dekoracji)pokroić na drobne
cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i
dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na 2 porcje. Do
pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać
połowę rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na
biszkopt. Przykryć drugą warstwą i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć z
pozostałą kremówką i żelatyna oraz owocami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2
warstwę. Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć.
Przestudzony budyń zmiksować z utartym masłem (opcjonalnie można dodać kilka kropel
ulubionego aromatu albo kieliszek likieru). Masą obłożyć tort obsypać boki czekoladą.
Wierzch udekorować pozostałą masą, którą należy przełożyć do worka
cukierniczego/ szprycy i wykończyć według uznania. Napis alleluja wykonałam z
cukrowych koralików.
Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dzień.
Więcej zdjęć postaram się doda jutro:))
Dobrej nocy dla wszystkich
Ale świąteczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
Bardzo ładny! Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju...
OdpowiedzUsuńniestety nie zrobiłam:((
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda,
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)) i polecam-pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej:))
Usuńpodpowiem mamie aby zrobiła:)
OdpowiedzUsuńpochwal się jak zrobi i jak wyszło:)
Usuń