poniedziałek, 11 marca 2013

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z bakaliami

Witajcie, dziś mam dla was przepis na bardzo aromatyczne ciasto marchewkowe. Inspirowany zapiskami z przepisu od Cioci z własnymi zmianami. Ciasto wychodzi wysokie, wilgotne, i długo zachowuje swoją świeżość. Zdecydowanie polecam. Kolejne, będzie pochodziło rodem z Meksyku, ale o tym przy okazji przepisu od przyjaciółki z tego odległego zakątka świata.





Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z bakaliami

Składniki:
  • 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki rodzynek
  • Niepełna  szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • Skórka z otartej pomarańczy
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Margaryna/masło do wysmarowania formy- ok. 10 g
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy rozdrabniamy (możemy posiekać, zetrzeć na tarce albo w mikserze/robocie przy odpowiedniej końcówce tnącej). Do misy wbijamy jaja i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jaja będę ubite dodajemy cukier i ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo olej oraz mleko i ubijamy na niższych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy mąkę połączoną ze szczyptą soli, proszkiem i sodą a później przyprawę do piernika. Na koniec dodajemy rozdrobnioną marchewkę, rodzynki orzechy, skórkę i mieszamy delikatnie- najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki średniej wielkości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-45 minut (bez termoobiegu- pod koniec ustawiam na górę i dół) - sprawdzając pod koniec patyczkiem czy jest suche. Ciasto studzimy. Po przestudzeniu możemy je dodatkowo posmarować polewą-albo polać rozpuszczoną  czekoladą. Mojego  nie zdążyłam udekorować- bo znikał momentalnie:)



4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie ciasta:) pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam częściej:)))Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania przepisu

      Usuń
  2. Zrobiłam i zjadłam... nie :) pożarłam!! Bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super:)))) Bardzo się cieszę i zapraszam do kolejnych wypieków:)) Jeśli masz ochotę, zapraszam do dzielenia się opiniami na fanpage-zdjęcia mile widziane)))Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena