Ostatnia propozycja na łososia z grilla, cieszy nie tylko podniebienia, ale i oczy. To danie z powodzeniem możecie podać na uroczystym przyjęciu, ale też jako miłe zaskoczenie tradycyjnego grilla.
Połączenie łososia, owoców i warzyw dało wspaniałe lekkie danie.
Grillowany łosoś z lekkim tatarem z owoców i warzyw
Składniki na 4 porcje:
4 porcje z oczyszczonego fileta z łososia norweskiego(każdy po ok. 100 g)
trawa cytrynowa- mały pęczek
miód lipowy- 1 łyżeczka
sok ananasowy 100 ml
pieprz cytrynowy i sól morska do smaku
sok z cytryny/limonki
4 łyżki oleju rzepakowego
tymianek do dekoracji
Łososia marynujemy w podanych składnikach i odstawiamy do lodówki na cała noc. Po tym czasie usuwamy trawę cytrynową a gotowego łososia grillujemy z obydwóch stron po kilka minut, tak aby łosoś w środku był soczysty.
Tatar owocowo-warzywny
1 owoc granatu
gruby plaster arbuza
1 żółta papryka
pęczek szczypiorku
1/4 melona pomarańczowego
sok z 1/2 cytryny+ 1 łyżeczka miodu
Owoce i warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek szatkujemy drobno. Na talerzu układamy okrągły pierścień, do którego warstwami, lekko dociskając wkładamy poszczególne warstwy warzyw i owoców. Całość wyrównujemy i polewamy odrobiną soku.Na wierzchu układamy listek melisy. i dekorujemy ziarnkami granatu.(Nadmiar wyciekającego soku na talerzu usuwamy przed podaniem papierowym ręcznikiem )
Sosy owocowe
1 szklanka malin + 150 ml białego wina+ 1 łyżeczka miodu
3/4 szklanki jagód+ 1 łyżka brązowego cukru+ 100 ml wrzątku
Przebrane i oczyszczone owoce miksujemy ( każde oddzielnie za pomocą blendera) i ogrzewamy wraz z płynami do zredukowania. Na talerz wykładamy sosy a na nim gotowego łososia. Całość dekorujemy listkami tymianku.
Sosy możemy przetrzeć przez sito, albo pozostawić z ziarenkami.
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena