Po daniach wytrawnych znów przyszedł czas na coś słodkiego, ale też nie przesadnie słodkiego. Czekoladowy biszkopt, delikatnie nasączony naparem z kawy z galaretką wiśniową i delikatna masą śmietankową. Ciasto jest odpowiednio słodkie bardzo i bardzo aromatyczne. W sezonie warto użyć świeżych owoców.Polecam spróbować.
biszkopt :
5 jaj
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mocnego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno
dodając pod koniec cukier. stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały
czas ubijając. Na koniec, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy suche
składniki i mieszamy. Przekładamy do dużej formy
prostokątnej/kwadratowej i pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 160
stopni. Odstawiamy do przestudzenia.
Galaretka wiśniowa:
1,5 l mrożonych/świeżych wiśni bez pestek
3 galaretki wiśniowe
250-300 ml wody
Wiśnie zalewamy wodą i ogrzewamy do zagotowania. Wsypujemy proszek galaretki i całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Na biszkopt wykładamy wtedy, gdy galaretka jest już bardzo dobrze stężała.
Masa śmietankowa:
700 ml śmietany kremówki 30/36%
2-3 łyżki cukru z wanilią + opcjonalnie puder do smaku
2 łyżki żelatyny ( z czubkiem) rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
2 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec cukier- ubijamy na sztywno do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę /jogurt i sprawdzamy czy jest wystarczająco dla nas słodkie- dosładzamy ewentualnie pudrem i chwilę miksujemy. Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlewamy przestudzona żelatynę. Kremówkę wstawiamy na ok. 5-10 minut do lodówki i po tym czasie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Dodatkowo:
napar z kawy ok. 300 ml
biszkopty- 1 paczka
migdały ok 50-80 gram
Przełożenie ciasta:
Biszkopt delikatnie nasączony kawą- galaretka wiśniowa-biszkopty delikatnie nasączone kawą-bita śmietana-* migdały lub tarta czekolada.
Po złożeniu ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
* Migdały warto podprażyć i posypać nimi ciasto bezpośrednio przed podaniem, nie stracą wtedy na chrupkości. Zamiast migdałów możemy też użyć tartą czekoladę.
Ciekawe ciasto ,pyszne z pewnością.
OdpowiedzUsuń