czwartek, 26 czerwca 2014

Torcik czekoladowo-wiśniowy z lekką pianką

 

Po daniach wytrawnych znów przyszedł czas na coś słodkiego, ale też nie przesadnie słodkiego. Czekoladowy biszkopt, delikatnie nasączony naparem z kawy z  galaretką wiśniową i delikatna masą śmietankową. Ciasto jest odpowiednio słodkie bardzo i bardzo aromatyczne. W sezonie warto użyć świeżych owoców.Polecam spróbować.

Torcik czekoladowo-wiśniowy z lekką pianką 






biszkopt :
5 jaj 
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mocnego kakao
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią

Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec, delikatnie mieszając stopniowo  dodajemy suche składniki i mieszamy. Przekładamy do dużej  formy prostokątnej/kwadratowej i pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy do przestudzenia. 
Galaretka wiśniowa:

1,5 l mrożonych/świeżych  wiśni bez pestek
3 galaretki wiśniowe
250-300 ml wody

Wiśnie zalewamy wodą i  ogrzewamy do zagotowania. Wsypujemy proszek galaretki i całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Na biszkopt wykładamy wtedy, gdy galaretka jest już bardzo dobrze stężała.

Masa śmietankowa:

700 ml śmietany kremówki 30/36%
2-3 łyżki cukru z wanilią + opcjonalnie puder do smaku
 2 łyżki żelatyny ( z czubkiem) rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
2 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego 

Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec cukier- ubijamy na sztywno do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę /jogurt i sprawdzamy czy jest wystarczająco dla nas słodkie- dosładzamy ewentualnie pudrem i chwilę miksujemy. Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlewamy przestudzona żelatynę. Kremówkę wstawiamy na ok. 5-10 minut do lodówki i po tym czasie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Dodatkowo:
napar z kawy ok. 300 ml
biszkopty- 1 paczka
migdały ok 50-80 gram

Przełożenie ciasta:



Biszkopt delikatnie nasączony kawą- galaretka wiśniowa-biszkopty delikatnie nasączone kawą-bita śmietana-* migdały lub tarta czekolada.

Po złożeniu ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

* Migdały warto podprażyć i posypać nimi ciasto bezpośrednio przed podaniem, nie stracą wtedy na chrupkości. Zamiast migdałów możemy też użyć tartą czekoladę.



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena