Ciasto shrek znają chyba wszyscy, ale czy próbowaliście zrobić to ciasto z innymi sokami. Ja przyznam że robię często z różnymi smakami. I tak, za którymś razem zrobiłam budyń na soku z jabłek antonówek-efekt :pyszne lekkie ciasto o zaskakującym smaku. Szczerze polecam.
Torcik delicja z antonówką
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy chwilę. Na koniec dodajemy przesiane mąki i całość delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy gotowe ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 30 minut.
Masa antonówkowa:
1 l soku jabłko antonówka
3 opakowania budyniu waniliowego/ śmietankowego (bez cukru)
3-4 łyżki cukru
3/4
soku zagotowujemy wraz z cukrem (proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki i później dosłodzić), a w pozostałej ilości przygotowujemy
budyń. Proszek dokładnie łączymy z sokiem i wlewamy cały czas mieszając do gotującego się soku. Gotujemy
ok.2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając ( budyń powinien być gęsty).
Gdyby budyń okazał się być dla Was za mało słodki - można zwiększyć ilość cukru dosładzając pod koniec gotowania.
Gotowy budyń, chwilę
studzimy i wykładamy na biszkopt. Na wierzch układamy delicje warstwą czekoladową do góry. Na wierzch wykładamy masą jogurtową.
Masa jogurtowa:
1 jasna galaretka np. cytrynowa/pomarańczow+ 1 łyżka żelatyny+ 150 ml wrzątku
300 ml jogurtu naturalnego
cukier puder do smaku
300 ml śmietana kremówka 30/36%
Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo jogurt i chwilę miksujemy.Na koniec wylewamy tężejącą galaretką. Masę odstawiamy na chwilę do stężenia. Gotową wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek delicji (smak dowolny polecałabym pomarańczowe, ja użyłam wiśniowych bo takie miałam)
czekolada do dekoracji.
fajna odmiana tego ciasta :) kuszą te smaki antonówek :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuń