Dziś mam dla Was przepis na naprawdę dobre ciasto. Szczerze polecam- nie jest za słodkie, odpowiednio wilgotne, najlepsze na drugi dzień. Przepis na to ciasto pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji, ale zmieniłam co nieco proporcje. Do ciasta dodałam odrobinę wody gazowanej i oleju, ciasto zmieniło odrobinę strukturę, ale w tym wypadku zdecydowanie na korzyść:) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego polecam jak najczęściej sięgać po niego w trakcie przygotowań dań jak i wypieków.
Ciasto :
Masa z musu śliwkowego:
1,5 litra musu ze śliwek mrożonych
2 galaretki czerwone + 1 łyżka żelatyny
Mus zagotować i zmiksować z suchymi galaretkami i żelatyną, przestudzić.
Masa śmietankowa:
1/2 l kremówki 30/36 %
250 ml jogurtu naturalnego
2 czubate łyżeczki żelatyny +minimalna ilość gorącej wody do wymieszania
cukier waniliowy do smaku.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier (masa nie powinna być zbyt słodka, lepiej gdy będzie mniej słodka, mus śliwek zrównoważy słodycz). Pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę
rozpuszczoną uprzednio w minimalnej ilości wrzątku.
Dodatkowo:
duża paczka herbatników
Przełożenie
Pierwszy blat biszkopta (delikatnie nasączamy wodą z cytryną)- 1/2 masy z musu śliwkowego- herbatniki-masa śmietankowa- herbatniki-pozostała część musu śliwkowego- biszkopt.
Wierzch można udekorować polewą czekoladową, albo oprószyć pudrem.
Ciasto szkolne z olejem rzepakowym
Ciasto :
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej tortowej (z czubkiem)
2 łyżki oleju rzepakowego
*1-2 łyżki wody gazowanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Następie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.jako ostatnie dodajemy olej i wodę (dodatek wody nie jest konieczny) Wykładamy na dużą blaszkę i pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok 160-170 stopni- ok 30-35 minut.Po wystudzeniu kroimy na pół.
1,5 litra musu ze śliwek mrożonych
2 galaretki czerwone + 1 łyżka żelatyny
Mus zagotować i zmiksować z suchymi galaretkami i żelatyną, przestudzić.
Masa śmietankowa:
1/2 l kremówki 30/36 %
250 ml jogurtu naturalnego
2 czubate łyżeczki żelatyny +minimalna ilość gorącej wody do wymieszania
cukier waniliowy do smaku.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier (masa nie powinna być zbyt słodka, lepiej gdy będzie mniej słodka, mus śliwek zrównoważy słodycz). Pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę
rozpuszczoną uprzednio w minimalnej ilości wrzątku.
Dodatkowo:
duża paczka herbatników
Przełożenie
Pierwszy blat biszkopta (delikatnie nasączamy wodą z cytryną)- 1/2 masy z musu śliwkowego- herbatniki-masa śmietankowa- herbatniki-pozostała część musu śliwkowego- biszkopt.
Wierzch można udekorować polewą czekoladową, albo oprószyć pudrem.
Świetne, przepadam za takimi przekładańcami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń