czwartek, 5 czerwca 2014

Ciasto szkolne z olejem rzepakowym

Dziś mam dla Was przepis na naprawdę dobre ciasto. Szczerze polecam- nie jest za słodkie, odpowiednio wilgotne, najlepsze na drugi dzień. Przepis na to ciasto pochodzi ze zbioru przepisów siostry Anastazji, ale zmieniłam co nieco proporcje. Do ciasta dodałam odrobinę wody gazowanej i oleju, ciasto zmieniło odrobinę strukturę, ale w tym wypadku zdecydowanie na korzyść:) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego polecam jak najczęściej sięgać po niego  w trakcie przygotowań dań jak i wypieków.

Ciasto szkolne z olejem rzepakowym




Ciasto :
7 jaj
 3/4 szklanki cukru 
1  łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej tortowej (z czubkiem)
2 łyżki oleju rzepakowego
*1-2 łyżki wody gazowanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  na sztywno dodając pod koniec cukier. Następie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.jako ostatnie dodajemy olej i wodę (dodatek wody nie jest konieczny)  Wykładamy na dużą blaszkę i pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok 160-170 stopni- ok 30-35 minut.Po wystudzeniu kroimy na pół.

Masa z musu śliwkowego:
                                                               1,5 litra musu ze śliwek mrożonych
                                                          2 galaretki czerwone + 1 łyżka żelatyny

 Mus zagotować i zmiksować z suchymi galaretkami i żelatyną, przestudzić.

Masa śmietankowa:
                                                                 1/2 l kremówki 30/36 %

                                                               250 ml jogurtu naturalnego
                              2 czubate łyżeczki żelatyny +minimalna ilość gorącej wody do wymieszania
                                                                          cukier waniliowy
do smaku.
Kremówkę ubijamy  na sztywno, dodając pod koniec cukier (masa nie powinna być zbyt słodka, lepiej gdy będzie mniej słodka, mus śliwek zrównoważy słodycz). Pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę
 rozpuszczoną uprzednio w minimalnej ilości wrzątku.

Dodatkowo:
duża paczka herbatników 

Przełożenie
Pierwszy blat biszkopta (delikatnie nasączamy wodą z cytryną)- 1/2 masy z musu śliwkowego- herbatniki-masa śmietankowa- herbatniki-pozostała część musu śliwkowego- biszkopt.

Wierzch można udekorować polewą czekoladową, albo oprószyć pudrem.

3 komentarze:

  1. Świetne, przepadam za takimi przekładańcami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda. Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena