poniedziałek, 23 czerwca 2014

Bagietki z łososiem i "kawiorem" pomidorowym (kategoria ryby)

Dziś mam dla was coś, co znakomicie sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, bankietach.Finger foods, są  niezwykle popularne a przy tym często łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zaskoczeniem dla gości niewątpliwie będzie kawior przygotowany z bulionu i koncentratu pomidorowego. Ten sposób wykonania rodem z kuchni molekularnej bez problemu można odtworzyć w zaciszu swojego domu, a wszystko czego potrzebujemy to, to pipeta lub duża strzykawka, agar i odrobina cierpliwości:)


Kawior pomidorowy:







SKŁADNIKI:
·        2g agaru

·        180 ml czystego bulionu (jeśli jest słony pomijamy dodatek soli)

·        2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
 szczypta soli
olej (schłodzony wcześniej w lodówce)

Do garnka wlewamy bulion, koncentrat, sól i agar. Wszystko mieszamy, aż do połączenia. Gotujemy, cały czas mieszając a następnie chłodzimy- kilka minut-3-5.W między czasie, do dużej miski wykładamy lód a następnie wstawiamy mniejszą miskę/ wysoki kubek wypełniony olejem, powinno być go tyle aby kawior mógł swobodnie się zmieścić, u mnie było ok.250  ml.


Następnie nabieramy strzykawką/pipetą powstałą masę i do zimnego oleju wpuszczamy pojedyncze krople.Po zakończeniu, całość przelewam przez sitko do miski (olej możemy później wykorzystać ponieważ nic się z nim nie dzieje, a powstały kawior przepłukujemy wodą.


Bagietki:

1/2 mała bagietka (jak najwęższa., albo bułka paluch)
1 żółty pomidor
1 ogórek 
3-4 łyżki serka twarożku
kilka listków sałaty (najlepiej w dwóch kolorach)
4-5 plastrów wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paski
2 jaja
masło

   Bagietki kroimy w cienkie kromki i za pomocą okrągłego rantu wycinamy( ale nie jest to konieczne, ja wybrałam taki rozmiar obręczy który odpowiadał wielkości pomidora i jaj ) okrągłe kształty bułeczek. smarujemy cienko masłem i wstawiamy do rozgrzanego  piekarnika na 2-3 minuty. Na bagietki układamy sałatę, następnie plastry ogórka, jaja, pomidora, znów sałaty, odrobinę twarożku. Wierzch dekorujemy paseczkami łososia, oraz pomidorowym kawiorem

.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/pudliszki-pomidorowe-inspiracje#



2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki molekularny kawior, bardzo często z nim eksperymentuję. A Twoje bagietki wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Łukaszu:)) Ja też lubię czasem sie pobawić w takiego kucharza- chemika:) Niedługo będzie coś na słodko, więc tym bardziej zapraszam

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena