Dziś mam dla was coś, co znakomicie sprawdzi się jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, bankietach.Finger foods, są niezwykle popularne a przy tym często łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zaskoczeniem dla gości niewątpliwie będzie kawior przygotowany z bulionu i koncentratu pomidorowego. Ten sposób wykonania rodem z kuchni molekularnej bez problemu można odtworzyć w zaciszu swojego domu, a wszystko czego potrzebujemy to, to pipeta lub duża strzykawka, agar i odrobina cierpliwości:)
Kawior pomidorowy:
Zaskoczeniem dla gości niewątpliwie będzie kawior przygotowany z bulionu i koncentratu pomidorowego. Ten sposób wykonania rodem z kuchni molekularnej bez problemu można odtworzyć w zaciszu swojego domu, a wszystko czego potrzebujemy to, to pipeta lub duża strzykawka, agar i odrobina cierpliwości:)
Kawior pomidorowy:
SKŁADNIKI:
·
2g
agaru
· 180
ml czystego bulionu (jeśli jest słony pomijamy dodatek soli)
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
szczypta soli
olej (schłodzony wcześniej w lodówce)
Do
garnka wlewamy bulion, koncentrat, sól i agar. Wszystko mieszamy, aż do połączenia. Gotujemy, cały czas mieszając a następnie chłodzimy- kilka minut-3-5.W między czasie, do dużej miski wykładamy lód a następnie wstawiamy mniejszą miskę/ wysoki kubek wypełniony olejem, powinno być go tyle aby kawior mógł swobodnie się zmieścić, u mnie było ok.250 ml.
Następnie nabieramy strzykawką/pipetą powstałą masę i do zimnego oleju wpuszczamy pojedyncze krople.Po zakończeniu, całość przelewam przez sitko do miski (olej możemy później wykorzystać ponieważ nic się z nim nie dzieje, a powstały kawior przepłukujemy wodą.
Następnie nabieramy strzykawką/pipetą powstałą masę i do zimnego oleju wpuszczamy pojedyncze krople.Po zakończeniu, całość przelewam przez sitko do miski (olej możemy później wykorzystać ponieważ nic się z nim nie dzieje, a powstały kawior przepłukujemy wodą.
Bagietki:
1/2 mała bagietka (jak najwęższa., albo bułka paluch)
1 żółty pomidor
1 ogórek
3-4 łyżki serka twarożku
kilka listków sałaty (najlepiej w dwóch kolorach)
4-5 plastrów wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paski
2 jaja
masło
Bagietki kroimy w cienkie kromki i za pomocą okrągłego rantu wycinamy( ale nie jest to konieczne, ja wybrałam taki rozmiar obręczy który odpowiadał wielkości pomidora i jaj ) okrągłe kształty bułeczek. smarujemy cienko masłem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2-3 minuty. Na bagietki układamy sałatę, następnie plastry ogórka, jaja, pomidora, znów sałaty, odrobinę twarożku. Wierzch dekorujemy paseczkami łososia, oraz pomidorowym kawiorem
.
Uwielbiam taki molekularny kawior, bardzo często z nim eksperymentuję. A Twoje bagietki wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci Łukaszu:)) Ja też lubię czasem sie pobawić w takiego kucharza- chemika:) Niedługo będzie coś na słodko, więc tym bardziej zapraszam
Usuń