Obiecany wczorajszy przepis na szarlotkę a zaraz wracam do kuchni bo czeka mnie baaardzo tortowa noc:) Nie jeden a nawet nie dwa powstaną...bynajmniej mam taką nadzieję:))) 3majcie kciuki aby wszystkim smakowały, podobały się i wyszły piękne tak jakbym chciała:))
1-1,5 kg jabłek winnych- ja miałam antonówki
cynamon-do smaku- ja wzięłam ok. 1 czubatej łyżeczki
2-3 łyżki bułki tartej
2 cukier waniliowy
jeśli chcecie bardziej słodką to cukier kryształ
Ciasto:
P.S. Mam nadzieję, że nie natworzyłam tu jakichś "kwiatków" bo już padam
Szarlotka:
do jabłek:1-1,5 kg jabłek winnych- ja miałam antonówki
cynamon-do smaku- ja wzięłam ok. 1 czubatej łyżeczki
2-3 łyżki bułki tartej
2 cukier waniliowy
jeśli chcecie bardziej słodką to cukier kryształ
Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 250 gram mąki krupczatki,
- 150- gram pudru,
- 300 gram masła,
- 1 łyżka smalcu
- 4-5 żółtek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
P.S. Mam nadzieję, że nie natworzyłam tu jakichś "kwiatków" bo już padam
Pysznie się prezentuje ta szarlotka :) Ciasta z dodatkiem smalcu kojarzą mi się z moją babcią (niestety odbija się to teraz na jej zdrowiu wysokim cholesterolem). Osobiście staram się w kuchni unikać tłuszczów zwierzęcych na ile to możliwe i zastępować je zdrowszym olejem rzepakowym.
OdpowiedzUsuńJa również staram się unikać,ale nie w każdej sytuacji- np. nie zamieniam masła na margaryny. Do ciast kruchych-czasem dodaję odrobinę smalcu jest bardziej kruche. Poza tym, moim zdaniem masło czy smalec jest dużo zdrowszy od utwardzanych margaryn. A jeśli chodzi o olej rzepakowy- bardzo lubię, i właściwie tylko na nim smażę (właśnie- na smalcu -nie lubię). Tartinka bardzo dziękuję za Twoją opinię:) i pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada. Jak u babci
OdpowiedzUsuń