Puszyste, pachnące ciasto z winnymi owocami..czy można chcieć czegoś więcej? Jest idealne... pachnące latem i wakacjami...polecam
Składniki
500 gram rabarbaru
200 gram cukru
8 sztuk jaj małych (6 dużych)
2 szklanki mąki pszennej z czubkiem
150 ml oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do dekoracji
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w małe cząstki.
Jaja oddzielamy -oddzielnie białka i żółtka .Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek, delikatnie mieszamy i dodajemy olej.Łączymy. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar. Wykładamy na dużą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 40-50 minut.
U mnie inauguracja rabarbarowego sezonu była w niedzielę. Uwielbiam takie ciasto do kawki :)
OdpowiedzUsuńU mnie za chwilę😊. Jesienią robię wersję śliwkową. Smakuje również wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń