fot.Marlena |
Zapraszam Was na przepyszną tartę z jabłkami otulonymi cynamonem i delikatną, maślana kruszonką. Byłą pyszna..taka jak powinna być:))Smaczna na ciepło jak i po ostudzeniu. Spróbujcie:)
Składniki:
3 żółtka
150 gram masła do ciasta +50 do kruszonki
70 gram pudru +20 gram do kruszonki
szklanka krupczatki
3 łyżki mąki pszennej (+1 łyżka do kruszonki)
1 łyżka kwaśnej śmietany
2-3 jabłka( w zależności jak duże-ja miałam średniej wielkości antonówki)
cynamon i cukier waniliowy
Z podanych składników szybko wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki- tak jak na zdjęciu. Oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem- w zależności jak bardzo intensywny aromat chcemy uzyskać tyle dodajemy.
fot.Marlena |
Na koniec dodajemy kruszonkę (wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach- przypominają wyglądem takie okruchy, wałeczki ciasta i posypujemy po wierzchu)
fot. Marlena |
Pieczemy ok 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Możemy podać na gorąco np. z gałką lodów, albo na zimno...i tak i tak jest pysznie:))
fot.Marlena |
mmm, cudne! juz czuje ten smak i zapach *.*
OdpowiedzUsuńdziękuję:0
OdpowiedzUsuń