piątek, 24 sierpnia 2012

Azjatycko w mojej kuchni:))

Uwielbiam podróże i zawsze staram się przywieźć z nich coś pysznego. Niestety do Azji nie udało mi się jak dotąd dotrzeć chociaż bardzo bym chciała...ale marzenia się spełniają,w co  baaardzo wierzę i coraz częściej się przekonuję :) więc może kiedyś się uda...na pewno:)
 Postanowiłam połączyć zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym i bakłażanem- i to był strzał w 10:) Wyszło pysznie a do tego jak szybko. 


fot. Marlena
                               


Skladniki:)
1 opakowanie zielonej pasty curry (50 gram)
1 puszka mleka kokosowego
4 plastry bakłażana ( ok. 100 gram)
makaron ryżowy ok. 150 gram.
sos sojowy- ok. 1/2 łyżeczki chyba, że wolicie czuć bardziej intensywny aromat
odrobina pieprzu seczuańskiego
kilka paseczków filetu z kurczaka ( ok. 100 gram)



Bakłażana kroimy na plastry, solimy a po ok. 10-15 minutach płuczemy i kroimy na drobne cząstki. Pastę podgrzewamy z dodatkiem sosu sojowego dodajemy kawałki kurczaka a następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 2-3 minut. Następnie, na naszej patelni powinny się znaleźć  cząstki  bakłażana. i całość dusimy jeszcze ok. 4 minut. Doprawiamy odrobiną pieprzu- z pieprzu możemy zrezygnować bo danie i tak jest dosyć pikantne.
Makaron zalewamy wrzątkiem na około 2- minuty (aż będzie miękki) wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy odrobiną mleczka. Smacznego...

fot. Marlena

 

Zapraszam na mój profil na Facebooku:)

https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl

3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron ryżowy coś pysznego! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki dziewczyny:))) Polecam i zapraszam:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena