Uwielbiam podróże i zawsze staram się przywieźć z nich coś
pysznego. Niestety do Azji nie udało mi się jak dotąd dotrzeć chociaż
bardzo bym chciała...ale marzenia się spełniają,w co baaardzo wierzę i coraz częściej się przekonuję :) więc może kiedyś się
uda...na pewno:)
Postanowiłam połączyć zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym i bakłażanem- i to był strzał w 10:) Wyszło pysznie a do tego jak szybko.
Skladniki:)
1 opakowanie zielonej pasty curry (50 gram)
1 puszka mleka kokosowego
4 plastry bakłażana ( ok. 100 gram)
makaron ryżowy ok. 150 gram.
sos sojowy- ok. 1/2 łyżeczki chyba, że wolicie czuć bardziej intensywny aromat
odrobina pieprzu seczuańskiego
kilka paseczków filetu z kurczaka ( ok. 100 gram)
Bakłażana kroimy na plastry, solimy a po ok. 10-15 minutach płuczemy i kroimy na drobne cząstki. Pastę podgrzewamy z dodatkiem sosu sojowego dodajemy kawałki kurczaka a następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 2-3 minut. Następnie, na naszej patelni powinny się znaleźć cząstki bakłażana. i całość dusimy jeszcze ok. 4 minut. Doprawiamy odrobiną pieprzu- z pieprzu możemy zrezygnować bo danie i tak jest dosyć pikantne.
Makaron zalewamy wrzątkiem na około 2- minuty (aż będzie miękki) wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy odrobiną mleczka. Smacznego...
https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl
Postanowiłam połączyć zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym i bakłażanem- i to był strzał w 10:) Wyszło pysznie a do tego jak szybko.
fot. Marlena |
Skladniki:)
1 opakowanie zielonej pasty curry (50 gram)
1 puszka mleka kokosowego
4 plastry bakłażana ( ok. 100 gram)
makaron ryżowy ok. 150 gram.
sos sojowy- ok. 1/2 łyżeczki chyba, że wolicie czuć bardziej intensywny aromat
odrobina pieprzu seczuańskiego
kilka paseczków filetu z kurczaka ( ok. 100 gram)
Bakłażana kroimy na plastry, solimy a po ok. 10-15 minutach płuczemy i kroimy na drobne cząstki. Pastę podgrzewamy z dodatkiem sosu sojowego dodajemy kawałki kurczaka a następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 2-3 minut. Następnie, na naszej patelni powinny się znaleźć cząstki bakłażana. i całość dusimy jeszcze ok. 4 minut. Doprawiamy odrobiną pieprzu- z pieprzu możemy zrezygnować bo danie i tak jest dosyć pikantne.
Makaron zalewamy wrzątkiem na około 2- minuty (aż będzie miękki) wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy odrobiną mleczka. Smacznego...
fot. MarlenaZapraszam na mój profil na Facebooku:) |
bardzo lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńmakaron ryżowy coś pysznego! <3
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny:))) Polecam i zapraszam:)))
OdpowiedzUsuń