środa, 22 sierpnia 2012

Smaki orientu

Dziś zabieram was w kulinarna podróż do Azji..a bynajmniej po niektóre składniki i wspaniałe przyprawy. Uwielbiam te kolory, klimaty, zapachy...polecam Wam serdecznie.Smakuje wybornie a przy tym cieszy też oczy:)

fot. Marlena

  Składniki: 

  • 1 szklanka ryżu, 
  •  przyprawa garam masala,   
  • curry 
  •  szafran,  
  •  kurkuma mielona 
  •   2 łyżki oliwy extra vergin,   
  • 600 gram indyk-udziec, 
  •  100 gram pora,   
  • 1 sztuka- duża marchew,  
  •  1 łyżeczka masła,   
  • mąka (szczypta),   
  • 1 brokuł średniej wielkości 
  •  Sól morska 
  •  cukier   
  • olej

Udziec nastawiamy do ugotowania, na małym ogniu gotujemy aż mięso będzie gotowe do spożycia.(gotowałam około. 40 minut). Otrzymany rosół wykorzystałam później do zupy. Udziec wyjmujemy, studzimy a następnie obieramy krojąc na małe kawałki. Porcję ryżu wykładamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz 2 szklanki wody. Wsypujemy przyprawy- 1/4 łyżeczki curry, odrobinę kurkumy i 3-4 płatki szafranu). Całość dusimy około 15-20 minut- mieszając- w razie potrzeby dodajemy gorącej wody- jeśli ryż będzie za twardy i za gęsty. Jeśli ktoś lubi danie bardziej słone doprawić solą- ja staram się ją eliminować.


fot. Marlena
 
 Pokrojone kawałki obsypujemy w przyprawie garam masala i wykładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju- np. rzepakowego. Pory kroimy na talarki lub pół talarki. Pod koniec smażenia mięsa dokładamy pokrojony por i podlewamy ok. 100-150 ml wody.
Oczyszczonego i podzielonego na różyczki brokuł blanszujemy chwilę w gorącej wodzie (z solą i cukrem)- jeśli ktoś lubi chrypiącego-2-4 minut, jeśli ma być bardziej miękki gotujemy trochę dłużej. Marchewkę kroimy w małe słupki. Wykładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody, doprawiamy odrobiną soli i cukru. Dodajemy masło. Gdy marchew uzyska odpowiednią chrupkość delikatnie oprószamy mąką pszenną(1/4 łyżeczki). Chwilę gotujemy uważając aby się nie przypaliła.
Gotowe danie układamy na talerzu.
 
fot. Marlena

2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena