Dziś zabieram was w kulinarna podróż do Azji..a bynajmniej po niektóre składniki i wspaniałe przyprawy. Uwielbiam te kolory, klimaty, zapachy...polecam Wam serdecznie.Smakuje wybornie a przy tym cieszy też oczy:)
fot. Marlena |
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- przyprawa garam masala,
- curry
- szafran,
- kurkuma mielona
- 2 łyżki oliwy extra vergin,
- 600 gram indyk-udziec,
- 100 gram pora,
- 1 sztuka- duża marchew,
- 1 łyżeczka masła,
- mąka (szczypta),
- 1 brokuł średniej wielkości
- Sól morska
- cukier
- olej
Udziec nastawiamy do ugotowania, na małym ogniu gotujemy aż mięso będzie gotowe do spożycia.(gotowałam około. 40 minut). Otrzymany rosół wykorzystałam później do zupy. Udziec wyjmujemy, studzimy a następnie obieramy krojąc na małe kawałki. Porcję ryżu wykładamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz 2 szklanki wody. Wsypujemy przyprawy- 1/4 łyżeczki curry, odrobinę kurkumy i 3-4 płatki szafranu). Całość dusimy około 15-20 minut- mieszając- w razie potrzeby dodajemy gorącej wody- jeśli ryż będzie za twardy i za gęsty. Jeśli ktoś lubi danie bardziej słone doprawić solą- ja staram się ją eliminować.
fot. Marlena |
Pokrojone kawałki obsypujemy w przyprawie garam
masala i wykładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju- np. rzepakowego.
Pory kroimy na talarki lub pół talarki. Pod koniec smażenia mięsa dokładamy
pokrojony por i podlewamy ok. 100-150 ml wody.
Oczyszczonego i podzielonego na różyczki brokuł
blanszujemy chwilę w gorącej wodzie (z solą i cukrem)- jeśli ktoś lubi
chrypiącego-2-4 minut, jeśli ma być bardziej miękki gotujemy trochę dłużej.
Marchewkę kroimy w małe słupki. Wykładamy do garnka, podlewamy małą ilością
wody, doprawiamy odrobiną soli i cukru. Dodajemy masło. Gdy marchew uzyska
odpowiednią chrupkość delikatnie oprószamy mąką pszenną(1/4 łyżeczki). Chwilę
gotujemy uważając aby się nie przypaliła.
Gotowe danie układamy na talerzu.
takie smaki bardzo lubie!
OdpowiedzUsuńja również.. i dziękuję:)
OdpowiedzUsuń