Dzisiaj uraczyłam swoich domowników przepysznymi pierogami z malinami. Dla mnie to przysłowiowe niebo w gębie...Otulone aksamitną kołderką z serka waniliowego przełamane smakiem kwaskowato- słodkich malin istna poezja:) Szczerze polecam.
Pierogi z malinami- fot. Marlena |
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajo
300-400 gram malin na pierogi
250-300 gram malin na sos i dekoracje
170-220 ciepłej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru kryształu (po 1 do sosu i do farszu)
1 łyżka oleju
sól
1 serek waniliowy
Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie- dodajemy łyżkę oleju i jajko. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej więcej lub mniej- ciasto ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. W międzyczasie nastawiamy w dużym garnku wodę- którą solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju.
Przebieramy maliny. Z porcji malin przeznaczonej do sporządzenia sosu odkładamy kilka sztuk do dekoracji. Pozostałe miksujemy za pomocą blendera. Jeśli chcemy- możemy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek- polecam.:) Gotowy sos w razie konieczności dosładzamy.
Pozostałą porcje malin, potrzebną do sporządzenia nadzienia obsypujemy w cukrach- jeśli maliny są bardzo słodkie możemy w ogóle nie dosładzać- moje były dosyć kwaskowate:(Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-6 mm i wycinamy szklanką kółka. Na środek, wykładamy po 3-4 maliny w zależności od tego jak są duże i jak nam idzie formowanie:)
Pierogi z malinami- w trakcie produkcji:)) |
Musiały być przepyszne ;) Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńMmmm... Wygladaja bosko! Idealne dla malych i duzych lasuchow. ;)
OdpowiedzUsuńczęstujcie się.. a póki są malinki to sobie zróbcie:)
OdpowiedzUsuń