czwartek, 16 sierpnia 2012

Drożdżowe bułeczki z jagododami

Bułeczki drożdżowe z jagodami. Przypominają mi najpiękniejsze chwile z dzieciństwa. Idealne na śniadanie. Możemy wykorzystać jagody świeże,mrożone czy też z syropu jak i domowy dżem jagodowy.Polecam....

Ciasta drożdżowe- jeśli chodzi o wykonanie to jedni nienawidzą inni kochają.Jest dosyć pracochłonne i wymaga odrobinę cierpliwości..ale jaka nagroda za to nas czeka:)Jeśli mamy możliwość, dobrze jest na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta, przygotować składniki -tak aby ich temperatura w momencie rozpoczęcia pracy była
w miarę jednakowa.
Masło powinno być letnie- ale nie gorące tak samo jak i mleko.Należy też pamiętać o jakości drożdży a przede wszystkim o ich świeżości:) Świeże drożdże mają kremowy kolor, są jędrne,  nieregularnie łamliwe i mają swój specyficzny zapach oraz smak. Nie zapomnijcie też aby ciasto odpowiednio długo było wyrabiane a później odstawione do garowania (ale nie za długo bo nam przerośnie). Postarajcie się uchwycić moment,w którym ciasto podwoi swoją objętość- i przejdźcie do kolejnego etapu. Ma to ogromne znaczenie-ponieważ z rozczynu jeszcze pracującego albo przerośniętego nie otrzymamy pulchnego, smacznego ciasta.

Składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
200 gram rozpuszczonego masła
 1 duże opakowanie cukru waniliowego
 150 gram cukru 
300 ml mleka ciepłego (+/-100 ml)
2 jaja
szczypta soli
300 gram jagód

 .Jagody płuczemy. Drożdże zasypujemy cukrami. Gdy się rozpuszczą wlewamy mleko-ciepłe,ale nie gorące (ok. 30- stopni C). Po ok. 7-10 minutach dodajemy przesianą  mąkę ,sól i jaja i zaczynamy wyrabiać ciasto (jeśli będzie zbyt twarde dodajemy więcej mleka) pod koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie, lśniące, i dobrze odchodzić od ręki.Ciasto nie powinno być zbyt ciężkie, powinno być miękkie,elastyczne z wyraźnymi pęcherzykami. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody mieszamy z 2-3 łyżkami cukru (chyba, że wolicie bardziej/mniej słodkie to zmieńcie jego ilość). Ciasto ponownie przerabiamy-odstawiamy na ok. 10 minut.a następnie formujemy kule - nakładając na każdą bułeczkę po łyżce jagód .Zlepiamy i formujemy. Odstawiamy uformowane bułeczki do wyrośnięcia- na 10-15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem (po ostudzeniu możemy polukrować). 

2 komentarze:

  1. Anonimowy03:42

    Jeden ze smakow dziecinstwa - moja Babcia takie robila dawno dawno temu. Na pewno sprobuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcam i czekam na opinie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena