Kolejne propozycje na wykorzystanie jagód. Możemy skorzystać zarówno z jagód świeżych, mrożonych jak i z syropu:). Najważniejsze..aby w ogóle spróbować:)
Galaretka jagodowa
Pyszna, domowa pachnie lasem i najwspanialszymi leśnymi owocami..przynajmniej jakie ja dotąd smakowałam:)
Składniki:
1 szklanka jagód
400 ml wody + 100 ml do żelatyny
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru.
Jagody zagotować wraz z cukrem ( dosyć krótko - ok.2 minut, aż cukier się rozpuści a jagody zagotują ). Żelatynę rozpuścić w porcji wody. Dodać do jagód. Dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków/ kieliszków. Schłodzić. Gdy będą zimne wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną.
Drink noce i dnie
Powstał zupełnie niespodziewanie i całkiem przypadkowo...ale lubię takie kulinarne odkrycia:). Robiłam gofry i pozostał mi sok z ananasa i kawałki ananasa a dodatkowo trochę jagód, a że w kuchni było ciepło zrobiłam sobie ten efektowny (jak się później okazało) napój:)))Polecam..prezentuje się genialnie:)
Składniki:
ok. 1/2 puszka ananasa (może być mniej z takiej porcji starczy na 2-3 szklanki :)+ cały sok
ok.300 ml wody gazowanej ( może być też tonik )
150 gram jagód
kostki lodu (ok.12)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena