sobota, 25 sierpnia 2012

Napoleonka Marlenki

Dla jednych napoleonka - dla innych kremówka. Nie ma co się sprzeczać - bo ciasto i tak jest niezaprzeczalnie  wyśmienite:) 

fot. Marlena

Składniki

Ciasto francuskie:
  • 300g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki octu
  • woda (ciepła ok. 100ml)
Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 50g masła
  • 3 żółtka
  • 150-180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę, którą następnie przełożyć na folię aluminiową, rozpłaszczyć i wstawić do lodówki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, dodając przy tym tyle wody, aby przypominało konsystencją ciasto pierogowe. Przygotowane cisto rozwałkować a następnie wyłożyć na jego środek schłodzone masło z mąką. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi, odwrócić i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm ( wałkować tylko w jednym kierunku). Ciasto złożyć jak list i lekko rozwałkować- czynność powtarzać-3 krotnie.Wkładając po każdym uformowaniu w list do zamrażarnia na 10-15 minut. Ciasto po 3-krotnym formowaniu przeciąć na pół i rozwałkować. Wyłożyć do 2 blaszek. Placek który ma być na wierzchniej warstwie, delikatnie ponacinać w kwadraty. Piec na złoty kolor- w temp. ok 200-220 stopni.ok.15 minut.

3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować żółtkami i mąkami oraz budyniem. Powoli przygotowaną masę ,dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Lekko ciepły wyłożyć na pierwszą część ciasta i przykryć drugą. Przestudzić. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pudrem. 
 

9 komentarzy:

  1. niesamowicie apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała!
    Mogę prosić o kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i napoleonki i kremówki! Duuuży plus za samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A dziękuję:))Częstujcie się:)) Nie zawsze robię sama francuskie- gdy mam lenia -albo mało czasu korzystam z kupnego, ale takie swoje jest dużo lepsze i to robię znacznie częściej:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka piękna! mmm *.* i ta truskawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudna!
    Ostatnio mam na nią niesamowitą ochotę. Chyba zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy11:36

    polecam wszystkim ten przepis, ciasto wyszło wspaniałe, pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. a następnym razem czekam na zdjęcia:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena