Dla jednych napoleonka - dla innych kremówka. Nie ma co się sprzeczać - bo ciasto i tak jest niezaprzeczalnie wyśmienite:)
fot. Marlena |
Składniki
Ciasto francuskie:- 300g masła
- 300g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżki octu
- woda (ciepła ok. 100ml)
- 1 litr mleka
- 50g masła
- 3 żółtka
- 150-180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę, którą
następnie przełożyć na folię aluminiową, rozpłaszczyć i wstawić do
lodówki. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, dodając przy tym
tyle wody, aby przypominało konsystencją ciasto pierogowe. Przygotowane
cisto rozwałkować a następnie wyłożyć na jego środek schłodzone masło z
mąką. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi, odwrócić i
rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm ( wałkować tylko w
jednym kierunku). Ciasto złożyć jak list i lekko rozwałkować- czynność
powtarzać-3 krotnie.Wkładając po każdym uformowaniu w list do
zamrażarnia na 10-15 minut. Ciasto po 3-krotnym formowaniu przeciąć na
pół i rozwałkować. Wyłożyć do 2 blaszek. Placek który ma być na
wierzchniej warstwie, delikatnie ponacinać w kwadraty. Piec na złoty
kolor- w temp. ok 200-220 stopni.ok.15 minut.
3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować żółtkami i mąkami oraz budyniem. Powoli przygotowaną masę ,dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Lekko ciepły wyłożyć na pierwszą część ciasta i przykryć drugą. Przestudzić. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pudrem.
3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować żółtkami i mąkami oraz budyniem. Powoli przygotowaną masę ,dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Lekko ciepły wyłożyć na pierwszą część ciasta i przykryć drugą. Przestudzić. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pudrem.
niesamowicie apetyczna!
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńMogę prosić o kawałek?
Lubię i napoleonki i kremówki! Duuuży plus za samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego! :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję:))Częstujcie się:)) Nie zawsze robię sama francuskie- gdy mam lenia -albo mało czasu korzystam z kupnego, ale takie swoje jest dużo lepsze i to robię znacznie częściej:)))
OdpowiedzUsuńjaka piękna! mmm *.* i ta truskawa!
OdpowiedzUsuńCudna!
OdpowiedzUsuńOstatnio mam na nią niesamowitą ochotę. Chyba zrobię;)
wspaniała:)))
OdpowiedzUsuńpolecam wszystkim ten przepis, ciasto wyszło wspaniałe, pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńdziękuję. a następnym razem czekam na zdjęcia:)
Usuń