poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Jabłuszka na kruchym cieście..

fot.Marlena

Zapraszam Was na przepyszną tartę z jabłkami otulonymi cynamonem i delikatną, maślana kruszonką. Byłą pyszna..taka jak powinna być:))Smaczna na ciepło jak i po ostudzeniu. Spróbujcie:)

Składniki:

3 żółtka

150 gram masła do ciasta +50 do kruszonki

70 gram pudru +20 gram do kruszonki

szklanka krupczatki

3 łyżki mąki pszennej (+1 łyżka do kruszonki)

1 łyżka kwaśnej śmietany

2-3 jabłka( w zależności jak duże-ja miałam średniej wielkości  antonówki)

cynamon i cukier waniliowy 

Z podanych składników szybko wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki- tak jak na zdjęciu. Oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem- w zależności jak bardzo intensywny aromat chcemy uzyskać tyle dodajemy.

fot.Marlena

Na koniec dodajemy kruszonkę (wszystkie składniki rozcieramy w dłoniach- przypominają wyglądem takie okruchy, wałeczki ciasta i posypujemy po wierzchu)

fot. Marlena

 Pieczemy ok 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Możemy podać na gorąco np. z gałką lodów, albo na zimno...i tak i tak jest pysznie:))

 

fot.Marlena






2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena