niedziela, 23 września 2012

Propozycja na podwieczorek-galaretka jagodaowa i ślimaczki naleśnikowe



Podwieczorek- u nas deser chyba, że mamy ochotę na coś bardziej pożywnego, jednak zazwyczaj  jest to jakaś sałatka owocowa lub kawałek ciastka, galaretka owocowa itp. Podwieczorek zjadamy ok  godz. 16.

Galaretka jagodowa



Składniki:

1 szklanka jagód
400 ml wody + 100 ml do żelatyny
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru.

Jagody zagotować wraz z cukrem ( dosyć krótko - ok.2 minut, aż cukier się rozpuści a jagody zagotują ). Żelatynę rozpuścić w porcji wody. Dodać do jagód. Dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków/ kieliszków. Schłodzić. Gdy będą zimne wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną. 

 Dla bardziej głodnych:) 

 

Naleśnikowe ślimaczki:

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody lekko gazowanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5kg mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste dodać wody)
  • 100g pomidorów suszonych
  • mały pęczek szczypiorku
  • 15 dag szynki(opcjonalnie może być łosoś wędzony)
  • Opakowanie sera Hochland biało czerwonego

    Sposób przygotowania:
    Z mąki,jaja, płynów, oleju i szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki.
    Na przestudzone naleśniki nakładać naprzemiennie warstwy poszczególnych składników (zaczynając od brzegu posmarować fragment serkiem z pomidorami, następie serkiem śmietankowym i tak do kolejnego brzegu). Później na przygotowane naleśniki nakładać na zmianę warstwę szynki, szczypiorku, pomidorów. Zwinąć w rulon. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Do nadzienia możemy użyć tak naprawdę wszystkiego- bardzo dobrze smakują z łososiem lub tuńczykiem, albo z miksem warzyw.

Propozycja dzisiejszego podwieczorku   jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji Kuchni 24/7 .
Kuchnia 24/7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena