Podwieczorek- u nas deser chyba, że mamy ochotę na coś bardziej pożywnego, jednak zazwyczaj jest to jakaś sałatka owocowa lub kawałek ciastka, galaretka owocowa itp. Podwieczorek zjadamy ok godz. 16.
Galaretka jagodowa
Składniki:
1 szklanka jagód
400 ml wody + 100 ml do żelatyny
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru.
Jagody zagotować wraz z cukrem ( dosyć krótko - ok.2 minut, aż cukier się rozpuści a jagody zagotują ). Żelatynę rozpuścić w porcji wody. Dodać do jagód. Dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków/ kieliszków. Schłodzić. Gdy będą zimne wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną.
Dla bardziej głodnych:)
Naleśnikowe ślimaczki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody lekko gazowanej
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 0,5kg mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste dodać wody)
- 100g pomidorów suszonych
- mały pęczek szczypiorku
- 15 dag szynki(opcjonalnie może być łosoś wędzony)
- Opakowanie sera Hochland biało czerwonego
Sposób przygotowania: Z mąki,jaja, płynów, oleju i szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki.
Na przestudzone naleśniki nakładać naprzemiennie warstwy poszczególnych składników (zaczynając od brzegu posmarować fragment serkiem z pomidorami, następie serkiem śmietankowym i tak do kolejnego brzegu). Później na przygotowane naleśniki nakładać na zmianę warstwę szynki, szczypiorku, pomidorów. Zwinąć w rulon. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Do nadzienia możemy użyć tak naprawdę wszystkiego- bardzo dobrze smakują z łososiem lub tuńczykiem, albo z miksem warzyw.
Propozycja dzisiejszego podwieczorku jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji Kuchni 24/7 .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena