czwartek, 27 września 2012

Chrupiące gofry muśnięte bitą śmietaną i owocami.

Gofry, kto ich nie kocha. Delikatne a zarazem chrupiące-najlepsze jeszcze ciepłe.. Ja uwielbiam z odrobiną bitej śmietany owocami sezonowymi i domową frużeliną (jagodową lub wiśniową). Spróbujcie a nie będziecie żałować:0





Składniki:
  •   4 szklanki mąki pszennej
  •   0,7 l  mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstej  śmietany
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny lub oleju rzepakowego
  •   4 jaja( oddzielnie żółtka i  białka)
Dodatkowo:
0,5 litra śmietany kremówki 
owoce do dekoracji

na frużelinę: 
szklanka jagód (lub przetartych malin albo wiśni)
150 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  
Frużelina- Warto od niej zacząć aby wystygła. Jagody podgrzewamy wraz z cukrem w rondelku do gotujących się jagód wlewamy cały czas mieszając mieszaninę wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej- gotujemy i studzimy.


Żółtka ucieramy z cukrem.Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę oraz mleko i wodę i miksujemy na gładką masę.Dodajemy śmietanę a na koniec tłuszcz i miksujemy. Odstawiamy ciasto. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru dodanego gdy piana będzie sztywna. Ubite białka łączymy z przygotowanym ciastem i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć jednolitą, średnio gęstą konsystencję- coś na pograniczu śmietany.
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy partiami ciasto i pieczemy na złocisty kolor. U mnie z tej porcji wychodzi ok.35( +/- 5)sztuk.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dosładzając cukrem waniliowym.

Gofry możemy delikatnie upudrować i podać z ulubionymi dodatkami. 




P.S.Bita śmietana czekoladowa na zdjęciach to śmietana roślinna (decorup)



7 komentarzy:

  1. Pyszności ;) Muszę wypróbować Twój przepis na gofry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, zachęcam i zapraszam częściej:))

      Usuń
  2. Ja chcę gofra.., wyglądają na pyszne i chrupiące, ja ostatnio wypróbowałam śmietanę z lidla(pilos), bardzo szybko się ubija:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ta śmietana to kremówka, czy jakaś smakowa jak ta czekoladowa??Jakoś jej nie kojarzę.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej.

      Usuń
    2. To śmietana Pilos 30% do ubijania,taka w kubeczku, jak dla mnie to szybko się ubija i jest taka mleczna.

      Usuń
  3. Ojej, wyglądają absolutnie zabójczo, te z czekoladą zwłaszcza. Sama gofrów nigdy nie robiłam, ale moja mama zawsze robi z olejem rzepakowym, nigdy z masłem - olej obniża cholesterol, więc chociaż tak łudzi się, że gofry są zdrowe ;) Oh, wieki ich nie jadłam! Ależ mi narobiłaś ochoty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka z fartuszka- dzięki z miłe słowa. To może pora abyś i ty spróbowała zrobić. Ja bardzo długo męczyłam się ze zrobieniem dobrych gofrów do póki nie nabyłam porządnej gofrownicy

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena