Coś bardzo szybkiego a zarazem efektownego. Polędwiczki w odmienionej formie:) Polecam zrobienie w parowarze, ale i w wersji pieczonej czy grillowanej będą pyszne:))
Składniki :
1/2 kg polędwiczki wieprzowej,
2 cukinie
2-3 sztuki mozzarelli w kulce,
szałwia- świeża
tymianek- świeży
2 szalotki,
100 gram masła,
100 ml wina białego,
2 pomidory świeże
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Kroimy i rozbijamy na
plasterki. Cukinię (niewielką -młodą)kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.
Na każdy plaster cukinii kładziemy plaster rozbitej polędwiczki,
plaster mozzarelli, a w środek odrobinę świeżych ziół- listki szałwii i
tymianku. - lekko solimy i pieprzymy.Całość formujemy w roladki i
spinamy wykałaczką. Wstawiamy na ok. 20 minut do parowaru- możemy
ewentualnie upiec w piekarniku lub grillować.
Pomidora obieramy i
kroimy w kostkę (usuwamy wcześniej nasiona). Na patelni rozgrzewamy masło i
dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę. Lekko rumienimy i dodajemy
pomidory oraz kilka gałązek tymianku i białe wino. Doprawiamy.
Zagotowujemy. Sos wykładamy na talerz a na nim gotowe roladki.
Rada: Roladki możemy podać do np gnocchi, lub kluseczków kładzionych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena