środa, 19 września 2012

Tort... Zawsze piękne zakończenie

Dziś chciałabym osłodzić Wam życie jednym z moich ostatnich tortów, którym to podjęłam ekspertów marki Bosch i Cif podczas ubiegłotygodniowego nagrania w moim domu.



Składniki:
na ciasto:
 8 jaj
niepełna szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

dodatkowo:
3 łyżki żelatyny + 150 ml gorącej wody
dżem wiśniowy
1 szklanka malin
250 gram masy cukrowej
 barwnik zielony i czerwony
dżem z cukinii ale bardzo dobrze sprawdzi się z  brzoskwiń lub ananasa
poncz: 150 ml soku z brzoskwini + 150 ml naparu z herbaty+1 łyżeczka soku z cytryny

na masy:
masa śmietankowa:
 250 ml kremówki
150 ml. jogurtu lub śmietany jogurtowej
2 opakowania cukru waniliowego
1/3 porcji rozpuszczonej żelatyny
masa malinowa: 
250 ml kremówki
200 ml jogurtu malinowego/poziomkowego
ewentualnie cukier waniliowy jeśli uznacie że jest mało słodka
1/3 porcji rozpuszczonej żelatyny
masa straciatella;
250 ml kremówki
2 łyżki śmietany jogurtowej
2 łyżki pasty stracciatella (można dodać pół tabliczki rozpuszczonej w kąpieli czekolady)
1/3 porcji  rozpuszczonej żelatyny
masa budyniowa na obłożenie:
1 budyń waniliowy/śmietankowy ugotowany w 400 ml mleka po ostudzeniu zmiksowany z 1/2 kostki margaryny


Wykonanie:

Ciasto: Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy- prostokątnej. Piec ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przestudzić. Przekroić na pół a następnie wzdłuż. Tak aby wyszły nam 4 warstwy jednakowej wielkości

Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń oraz łyżki soku z cytryny, sporządzić poncz. Na tacę wykładamy pierwszą warstwę.Delikatnie nasączamy ponczem i smarujemy dżemem wiśniowym. Przygotowujemy masę czekoladową (kremówkę ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy pastę stracciatella-lub czekoladę czy np. nutellę dosładzamy ewentualnie i miksujemy wraz ze śmietaną i rozpuszczoną żelatyna). Przykrywamy kolejną porcją biszkopta i ponownie delikatnie nasączamy. 

Przygotowujemy kolejną masę- z malinami (śmietanę- paiętajcie aby była porządnie schłodzona ubijamy, następnie dodajemy jogurt oraz cukier waniliowy chwilę ubijamy i dodajemy kolejną porcję żelatyny) . Na koniec dodajemy maliny delikatnie mieszamy i wykładamy na tort. 

 

Przykrywamy 3 biszkoptem. Delikatnie nasączamy, wykładamy cienką warstwę jasnego dżemu i  ostatnią masę śmietankową (czynności w wykonaniu tak jak poprzednio).

Przygotowaną masą budyniową pokrywamy cały tort- tak aby nie zostawała śmietana która mogłaby nam upłynnić wierzchnią warstwę.

Masę plastyczną (odkładamy kawałeczek na przygotowanie symboli Cif i Bosch) wałkujemy na cienki prostokąt- ok.3 mm grubości i przekładamy delikatnie na tort. Wierzch zrobiłam na gładko a boki-swobodnie opadające falbanki- ale możecie przygotować na gładko-wyrównując ostrożnie boki. Dla nie wprawionych- wersja z luźnie opadającą masą na pewno będzie łatwiejsza.

 

Na koniec do podzielonej na 2 części masy dodajemy barwniki zielony i czerwony i wykonujemy dekorację. Napis wykonałam specjalnym mazakiem spożywczym.

 

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pamiętajcie aby masy cukrowej nie wykładać na masę śmietanową!!

Najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie i np. gdy chcemy uczcić jakieś nasze "zawsze piękne zakończenie":))

zdjęcie zaczerpnięte ze strony https://www.facebook.com/photo.php?fbid=222881837839848&set=a.222881477839884.49996.175243672603665&type=1&theater 









 

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena