Sałatki...coś co bardzo lubię i mogę jeść na okrągło..jeśli nie jest to ciągle taka sama. Sałatka, jest bardzo pożywna i niezwykle smaczna:))W sam raz na kolacje
Składniki:
1/2 opakowania miksu sałat ( ok. 90 gram)
1 pojedyncza
pierś z kurczaka (mała)
1 mała cebula
1 pomidor średniej wielkości
2
kromki chleba tostowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2
ząbki czosnku
pieprz i sól świeżo mielona
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki
oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
rozmaryn
przyprawa garam
masala
curry
ostra papryka
Oczyszczoną i osuszoną pierś kroimy na małe cząstki. Z oleju, przyprawy garam masala, curry, rozmarynu pieprzu i soli sporządzamy marynatę do kurczaka. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance i krótko smażymy na patelni- ok.3-4 minut cały czas mieszając. Studzimy. Chleb tostowy-smarujemy delikatnie ( np. za pomocą pędzelka) oliwą i kroimy w drobniutką kostkę, obsypujemy ziołami prowansalskimi, oraz odrobiną ostrej papryki i wykładamy na blachę aby następnie zrumienić w piekarniku ( ok.3 minuty w temp. 170 stopni). Czosnek rozcieramy zalewamy 1 łyżką wody a po kilku minutach łączymy z majonezem i jogurtem- doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Cebulę kroimy w piórka a pomidora w średniej wielkości cząstki. Sałatę wykładamy na talerz (misę), następnie dodajemy grzanki oraz kawałki cebuli. Całość polewamy przygotowanym sosem i wykładamy kawałki przestudzonego kurczaka oraz cząstki pomidora.
Propozycja dzisiejszej kolacji
jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji Kuchni 24/7 .
kocham takie sałatki :)))
OdpowiedzUsuń