niedziela, 23 września 2012

Chrupiąca sałatka z kurczakiem

Sałatki...coś co bardzo lubię i mogę jeść na okrągło..jeśli nie jest to ciągle taka sama. Sałatka, jest bardzo pożywna i niezwykle smaczna:))W sam raz na kolacje


Składniki:
1/2 opakowania miksu sałat ( ok. 90 gram)
1 pojedyncza pierś z kurczaka (mała)
 1 mała cebula
 1 pomidor średniej wielkości
 2 kromki chleba tostowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
 1 łyżka majonezu
 2 ząbki czosnku
 pieprz i sól świeżo mielona
 1 łyżeczka oliwy
 2 łyżki oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
 rozmaryn
 przyprawa garam masala
 curry
 ostra papryka


Oczyszczoną i osuszoną pierś kroimy na małe cząstki. Z oleju, przyprawy garam masala, curry, rozmarynu pieprzu i soli sporządzamy marynatę do kurczaka. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance i krótko smażymy na patelni- ok.3-4 minut cały czas mieszając. Studzimy. Chleb tostowy-smarujemy delikatnie ( np. za pomocą pędzelka) oliwą i kroimy w drobniutką kostkę, obsypujemy ziołami prowansalskimi, oraz odrobiną ostrej papryki i wykładamy na blachę aby następnie zrumienić w piekarniku ( ok.3 minuty w temp. 170 stopni). Czosnek rozcieramy zalewamy 1 łyżką wody a po kilku minutach łączymy z majonezem i jogurtem- doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Cebulę kroimy w piórka a pomidora w średniej wielkości cząstki. Sałatę wykładamy na talerz (misę), następnie dodajemy grzanki oraz kawałki cebuli. Całość polewamy przygotowanym sosem i wykładamy kawałki przestudzonego kurczaka oraz  cząstki pomidora.


 Propozycja dzisiejszej  kolacji  jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji Kuchni 24/7 .
Kuchnia 24/7

 

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena