niedziela, 23 września 2012

Śniadanie w moim domu

Śniadanie, jako jeden z  najważniejszych posiłków dnia, powinien nam dostarczać dużo energii, aby z zapałem realizować kolejne prace w ciągu dnia.

Moje śniadanie rozpoczyna się zazwyczaj około godz.8, czasami wcześniej. Naszymi ulubionymi składnikami są jaja, mleko, jogurty,serki, owsianka, szpinak-uwielbiam go zwłaszcza w jajecznicy, warzywa, owoce. Ze względu na to że mam dużą rodzinkę i każdy ma swoje preferencje żywieniowe czasami przygotowuję kilka posiłków do wyboru, tak aby każdy był szczęśliwy i zadowolony. (ale nie są to wielkie zmiany:)) np. przygotowuję trochę twarożku,  pozostałą część twarogu podaję na pieczywie z miodem, część mleka gotuję na kakao część wykorzystuję do zrobienia owsianki itp.)

To co najczęściej jadam na śniadanie, to owsianka,jajka, jajecznica- najchętniej za szpinakiem:), tosty z domową polędwicą, i warzywa:) Do tego wszystkiego musi być kawa-to takie moje małe uzależnienie- "dzień bez kawy to dzień niezaliczony".

Przedstawiam Wam 1 z moich propozycji śniadaniowych którą sporządzam dla siebie i mojej 8-osobowej rodzinki.


Jajka  z pastą z serka i z pomidorami : 

  • 4 jaja
  • po 2 trójkąciki serka z pomidorami i śmietankowego
  • 4 plastry (połówki) pomidora suszonego
  • garść zielonej sałaty i ćwiartka czerwonej papryki


 Jaja ugotować, obrać i przekroić na pół. Na 4 połówki nakładamy po jednym plastrze pomidora a na niego po ćwiartce serka śmietankowego. Z pozostałych 4  połówek wyjmujemy żółtka i łączymy z serkiem z pomidorami. Przyozdabiamy papryką i sałatą 

 

Twarożek 

200 gram serka wiejskiego

2 łyżki jogurtu naturalnego

pół pęczka młodego szczypiorku

5-6  rzodkiewek pokrojonych w drobną kosteczkę

sól i pieprz 

Serek rozdrabniamy i chwilę ucieramy dodajemy jogurt i mieszamy. Na koniec dodajemy rozdrobnioną rzodkiewkę i szczypiorek i doprawiamy do smaku.



 

Oprócz tego tak jak mówiłam przyrządzam owsiankę- którą po prostu ubóstwiam pomimo faktu, że nie których zniechęca  swoim wyglądem:))


Owsianka:

1 litr mleka

3/4 szklanki płatków owsianych 

kilka winogron do dekoracji

Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy- do gotującego się mleka dosypujemy płatki i cały czas mieszamy. Gotujemy ok 5-8 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Do owsianki można dodać również garść orzechów, owoców-co kto lubi:) Dekorujemy winogronem.


fot.Marlena


 

Kawa...taka jaką lubię najbardziej:)

 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

100 ml gorącej wody

150 ml ciepłego, spienionego mleka


Mleko podgrzewamy- tak do temp. ok. 60 stopni i spieniamy. Przelewamy do szklanki.Kawę- w oddzielnej szklaneczce zalewamy gorącą-ale nie wrzącą wodą i powoli przelewamy do szklanki z naszym spienionym mlekiem. Jeśli ktoś słodzi- dodajemy cukier.



W sezonie, sięgamy po te owoce i warzywa które są dostępne i tak modyfikujemy nasze menu aby w pełni korzystać z tego co w danym okresie jest najlepsze.

 Propozycja dzisiejszego śniadania jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji Kuchni 24/7 .



Kuchnia 24/7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena