sobota, 29 czerwca 2013

Puszek z migdałami

Dzisiejszy przepis na specjalne życzenie koleżanki Kasi:) Inspiracja pochodzi z książki przepisy Siostry Anastazji. Szczerze polecam, to ciasto jest naprawdę, wyjątkowo przepyszne i bardzo często do niego wracam.Jestem pewna że Wam też posmakuje:)




Puszek z migdałami

Biszkopt:


4-5 jaj

3/4 mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru 

Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i   stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej piany dodajemy stopniowo  żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką  i przekładamy do dużej formy. Pieczemy ok.20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 5 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Studzimy

Masa migdałowa:


300g migdałów w płatkach 

120g masła

100g cukru

4 łyżki mleka

2 łyżki  miodu prawdziwego

 Cukier, mleko, miód oraz  masło przekładamy do garnka.Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.Na koniec dodajemy migdały i całość jeszcze chwilę ogrzewamy, tak aby masa lekko zgęstniała-utworzył się delikatny karmel.

Bita śmietana I:

500 ml śmietany kremówki

cukier waniliowy do smaku

3 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny+ kilka łyżek gorącej wody 

 

Kremówkę ubijamy na sztywno dosładzamy do smaku cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.

 

Biała śmietana z czekoladą:

450ml śmietany kremówki

3/4 tabliczki czekolady mlecznej (rozpuszczamy w kąpieli wodnej)

cukier waniliowy do smaku

3 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny+ kilka łyżek gorącej wody 

 

Kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Jeśli uznamy że jest mało słodka, dosładzamy jeszcze do smaku cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.

Dodatkowo:


1 puszka masy krówkowej (400g)

1 paczka biszkoptów

czekolada do posypania

napar z kawy ok. 1 szklanki

Sposób przygotowania:
Przestudzony biszkopt nasączamy delikatnie naparem z kawy. i  wykładamy masę krówkową (jeśli korzystamy z kupnej warto ją wcześniej ogrzać, inaczej możemy mieć problem z rozsmarowaniem). Następnie wykładamy masę migdałową. Na przestudzoną masę migdałową wykładamy jasną bitą śmietanę. Gdy już lekko stężeje wykładamy delikatnie nasączone biszkopty.Jako ostatnią wykładamy śmietanką czekoladową. Odstawiamy do lodówki do stężenia- najlepiej na całą noc. Przed podaniem ścieramy czekoladę albo obsypujemy posypką z czekolady.

8 komentarzy:

  1. Ciasto jest cudowne. Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale rozpusta:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne, wysokie ciacho!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ten "gang sióstr" ma naprawdę inspirujące przepisy muszę przyznać ::)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena