Lubicie desery na zimno? O tej porze roku smakują najlepiej, zwłaszcza gdy robi się coraz cieplej. Delikatny smak czekoladowo- kremowego musu przełamuje aromat wiśni w wersji dla dorosłych wzbogacony przez dodatek likieru wiśniowego
Mus z białą czekoladą i z mascarpone
500g serka mascarpone
300 ml kremówki + 50 ml gorącej 30/33/36 %
2 tabliczki białej czekolady
Dekoracja:
1-2-3/4 opakowania wiśni (u mnie Poltino) (w zależności czy chcecie np. więcej warstw wiśniowych i samych wiśni)
cukier /miód do smaku
100 ml wody
likier wiśniowy/ wiśniówka/ratafia wiśniowa
Wiśnie ogrzewamy na małym ogniu do uzyskania sosu pod koniec dodajemy cukier i alkohol. Odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę kruszymy i ogrzewamy w kąpieli wodnej- dolewamy również ok 50 ml gorącej kremówki- ogrzewamy do połączenia.
Kremówkę ubijamy (nie za mocno na tzw.3/4) i dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijmy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu.
Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Nakładamy część kremu następnie wiśnie znowu krem, wiśnie i posypujemy jeszcze startą czekoladą. Krem odstawiamy na minimum 1,5-2 godziny do lodówki.
To musi być przyszne!
OdpowiedzUsuń