Kolejna słodkość- chyba każdy w swoim życiu już jadł. Najczęściej masa na wierzchu sporządzana jest z masła/margaryny ale ja zdecydowanie wolę tą,lżejszą wersje. Najlepsza gdy postoi w lodówce przynajmniej jeden dzień.
Szarlotka po królewsku
Składniki na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jaja
wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej
piany dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy
przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką i
przekładamy
do dużej formy- u mnie trochę większa od standardowej wielkości blaszki. Pieczemy ok.30 minut w piekarniku
nagrzanym do
165-170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 5 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Studzimy.
Masa jabłkowa:
2 litry musu z jabłek bez cukru
3 galaretki jasnego koloru
Jabłka podgrzewamy z galaretkami (wsypujemy suchy proszek, nie rozpuszczamy w wodzie) do rozpuszczenia- doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt- możemy go delikatnie nasączyć nakropkiem- np. woda z cytryną-ale biszkopt i tak będzie dosyć wilgotny od jabłek.Odstawiamy do stężenia
Masa śmietankowa:
0,5 litra śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok.100 ml gorącej wody
cukier waniliowy do smaku 3-4 łyżki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec jogurt i cukier waniliowy.Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Wykładamy na masę jabłkową i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zesztywnieje dekorujemy startą czekoladą- u mnie mleczna- wystarczą 2 paski.
Zdecydowanie wolę Twoją wersję - lekką i pyszną :)
OdpowiedzUsuńWitaj:) Nominowałam Twojego bloga do zabawy Liebster Blog. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńwow ale piękna! Super wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńdzięki piękne:)
Usuń