Baci di dama
1 i 1/2 szklanki mąki
125 gram cukru z wanilią
3/4 szklanki prażonych orzechów laskowych (prażyłam chwilę na suchej patelni)
ok. 1/4 szklanki blanszowanych migdałów
140 gram masła
30-35 gram kakao
krem czekoladowy lub 100 gram czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Orzechy wraz z migdałami i cukrem rozdrabniamy blenderem- bardzo drobno. Powstałą mieszanką łączymy z utartym masłem. Mąkę z kakao mieszamy i dodajemy do masy orzechowej i miksujemy do połączenia składników.Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kieliszkiem, małą okrągłą foremką wycinamy krążki. Brzegi delikatnie spłaszczamy formując coś na kształt łódeczki. układamy na blasze i wstawiamy na ok. 10-13 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
Wygladaja zabojczo :))))
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci się podobają:)
UsuńBOSKIE SĄ! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńŚmiało!Częstuj się:)
UsuńUrocze maleństwa, Idealne na całuśne święto :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, a takie święto niech trwa cały rok:)
Usuń